עלייה משמעותית בביקוש לעזרה בניקיון הבית בערב פסח השנה לעומת השנה שעברה: על פי נתוני האתר helpbook, שמאגד אלפי אנשי מקצוע מתחומי משק הבית, העלייה הזו נרשמת לאחר צניחה בביקושים בחודשים הראשונים למלחמה. ההתאוששות הזו, בדגש על העלייה בביקושים בתקופה שלפני החג, ניכרת בכל עבודות משק הבית, כמו גם בשירותי שמרטפות.
בגרף המצורף מטה, המבוסס על כמות מודעות הדרושים באתר, אפשר לראות את העלייה הגבוהה לקראת פסח גם בשנה שעברה, עלייה של כעשרה אחוזים, ואת הירידה לאחר מכן. רמות הביקוש נשארו זהות פחות או יותר בחודשים שאחרי עד השבעה באוקטובר, אז נרשמה ירידה תלולה. ההתאוששות התחילה בתחילת 2024, ובתקופה שלפני פסח אפשר לראות זינוק חד בביקושים, עם רמת ביקוש גבוהה משמעותית אף מזו שהייתה בתקופה המקבילה אשתקד.
"אחרי הצניחה בביקושים לכל התחומים באוקטובר, אפשר לראות התאוששות לקראת תחילת שנת 2024", מציין יואב וינשל, שהקים את הלפבוק. "לקראת פסח כבר אפשר לראות את העלייה הגדולה ברוב התחומים. ספציפית הביקוש לעוזרות בית רשם זינוק בולט במיוחד, עוד יותר משנים שעברו, כנראה פיצוי על הירידה שהייתה בחודשים שלפני".
על פי נתוני האתר, העלייה השנה הובילה גם לעלייה של כשערה אחוז בתעריפים בהשוואה לשנה שעברה. ב-2023, השכר השעתי המבוקש על ידי עוזרות בית עמד בממוצע על 67 שקלים במרכז, 59 שקלים בצפון, ו-60 שקלים בדרום. לעומת זאת, ב-2024 הממוצע במרכז עמד על 72 שקלים, 65 שקלים בצפון, ו-64 שקלים בדרום.
עלייה בעלויות שמרטפות: גוש דן והשרון מובילים
מנתוני השימוש באתר בשנה האחרונה, אפשר גם להבין שעלויות השעה המבוקשות על ידי מטפלות בילדים עלו בהשוואה לתחילת 2023, עלייה בסדר גודל של ארבעה עד שישה אחוזים באזורי המרכז, השרון והדרום, ובסביבות 11 אחוז באזור ירושלים והצפון. גוש דן והשרון הם האזורים היקרים ביותר, עם ממוצע של 56 שקלים ו-54 שקלים בהתאמה, לעומת 44 שקלים בלבד בדרום הארץ – פער משמעותי של כ-20 אחוז. בצפון עלות ממוצעת לשעת שמרטפות נעה סביב 49 שקלים, ובירושלים וסביבותיה 51 שקלים לשעה.
אפשר גם לראות פערי שכר בין קבוצות שונות. סטודנטיות ובוגרות תואר ידרשו בממוצע כתשעה אחוזים יותר לשעה יותר מאלה שאינן שייכות לקבוצה זו. בהלפבוק מציינים עוד מאפיין מהותי של התחום: מבין כל תחומי משרות האמון הביתיות של הפלטפורמה, הטיפול בילדים הוא זה עם הרוב הנשי הגדול ביותר. למעלה מ-98 אחוז ממחפשות העבודה בתחום הן נשים – גם למשרות לטיפול ביתי וגם לגני ילדים ומשפחתונים.
עוד פערים גיאוגרפיים אפשר לראות בכל מה שקשור לביקוש לשירותי דוגווקינג ואירוח ביתי לחיות מחמד. אזור המרכז מוביל ברמות הביקושים, וכך גם בפערים במחירים. במרכז הארץ התעריף לטיול עם הכלב עומד על בין 50 ל-70 שקלים, ובפריפריה על 40 עד 50 שקלים.
helpbook הוא אתר דרושים לכל תחומי עבודות הבית החל מטיפול בילדים ובייביסיטר, משק בית וניקיון, טיפול סיעודי, דוגווקינג וטיפול בחיות. יש באתר מאות אנשי מקצוע בכל תחום, לכל אחד מהם פרופיל מפורט עם חוות דעת, סרטונים שעוזרים להכיר טוב יותר את המועמד או המועמדת, ואפילו המלצות מוקלטות. הפלטפורמה קיימת מאז שנת 2014, וכמו עם הרבה רעיונות יצירתיים, היא נולדה מתוך צורך אישי. "התקשיתי למצוא מטפלת לילד", מספר וינשל, יזם ואיש הייטק. "תוך כדי בירורים ובדיקות, הבנתי שאני לא היחיד. נכון, יש הרבה שוק מתגלגל של מפה לאוזן, אבל מדובר בשוק מאוד מוגבל מבחינת הכמויות וגם לא כל מה שמתאים לאחד יתאים לשני".
וינשל הבין שחסרה פלטפורמה שתפטור את מגבלת הכמות, ותאפשר לכל אחת ואחד להיחשף למבחר הצעות, אבל גם, ובעיקר, תסתמך על חוכמת ההמונים ותייעל את כל השלבים המתישים של הבירורים. "העניין של האמינות כאן קריטי. מדובר על אנשים שאמורים לטפל בדברים היקרים והחשובים לנו, בין אם מדובר ברכוש או בילדים שלנו", הוא מסביר. "ובסופו של דבר, בעזרת האלגוריתם והפיצ'רים שהאתר מציע, המטרה היא לחזק את המקצועות שבחלקם נחשבים זולים ומזולזלים ולתת להם את הסטנדרט הגבוה והמבוקר ביותר שאפשר".