דו"ח העוני שפרסם בשבוע שעבר הביטוח הלאומי לא השאיר מקום לספקות: העוני בישראל ממשיך להיות גבוה. בדו"ח עצמו לא פורסמו דירוג היישובים העניים ביותר, ולכן ביקשנו נתונים נוספים מהביטוח הלאומי, על מנת לבחון מי הישובים הכי עניים במדינת ישראל.
בדירוג של 20 הערים הגדולות במדינה, ירושלים, בני ברק ובית שמש פותחות את הדירוג הערים הכי עניות, כשהנתון של אחוז המשפחות הכי עניות מתוך כלל התושבים בעיר- הוא הנתון שלפיו דירגנו את רשימת הערים כולה. אין זה מפתיע שכן בערים האלה אחוז האוכלוסיות הערבית והחרדית בין הגבוהים בארץ, וכל שכן בין הערים הגדולות.
לעומת זאת עיריית מודיעין מכבים רעות מדורגת נמוך במדד העוני יחד עם כפר סבא וראשון לציון, והן הערים עם שיעור העוני הנמוך ביותר מבין הערים הגדולות.
על פי דו"ח הביטוח הלאומי תחולת העוני גבוהה מאוד בקרב ערבים ובקרב חרדים. אומנם בשנת 2023 ירדה תחולת העוני בשתי האוכלוסיות לעומת 2022: בקרב משפחות ערביות מ-38.9% ל-38.4% בהתאמה, ובקרב משפחות חרדיות מ-33.9% ל-33.0% בהתאמה, אך עדיין, יחסית לכלל האוכלוסייה- השיעורים גבוהים. שיעור הנפשות העניות בקרב ערבים וחרדים בכלל העניים הגיע ב-2023 ל-64.9% – 42.4% ערבים ו-22.5% חרדים – כפול ממשקלם באוכלוסייה. לשם השוואה, תחולת העוני בקרב יהודים לא-חרדים ב-2023 הייתה 14%.
ממצאי העוני בפריסה גיאוגרפית מראים כי ממדי העוני במחוזות ירושלים, הצפון והדרום גבוהים מהממוצע. על פי הדו"ח, תחולת העוני של משפחות הגיעה ל-36.2%, 22.5% ו-22.6%, בהתאמה. לעומת זאת במחוזות תל אביב והמרכז השיעורים נמוכים מהממוצע.
אם ממפים את כלל היישובים בארץ, התמונה ממחישה את ממצאי הדו"ח. בין 50 הישובים העיניים ביותר נמצאים הישובים עם ריכוזי האוכלוסייה הערבית והחרדית הגבוהים ביותר.
לפי דוח הביטוח הלאומי, ב-2023 חיו בישראל 1.98 מיליון נפשות מתחת לקו העוני, בהן 872.4 אלף ילדים ו-158.5 אלף אזרחים ותיקים. אם נסתכל על יחס אנשים במצוקת עוני פר אוכלוסייה, המספרים אפילו יותר צורמים: 1 מכל 5 ישראלים, 1 מכל 4 ילדים ו-1 מכל 10 קשישים בישראל הם עניים.
ישראל ממוקמת במקום השני בין המדינות המפותחות (OECD) בתחולת העוני, והיא מרוחקת בשמונה נקודות מהממוצע (11.6%) כשרק קוסטה ריקה ממוקמת לפניה, כך עולה מדו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2023 שהמתפרסם בשבוע שעבר. אפילו ארצות הברית במצב טוב משלנו - מקום אחד אחרינו.
גם בקרב ילדים ישראל ממוקמת שנייה אחרי קוסטה ריקה ומרוחקת ב-11 נקודות אחוז מהממוצע. ברמת האי שוויון (לפי מדד ג'יני) ישראל ממוקמת שביעית בין המדינות המפותחות. רמת אי שוויון גבוהה יותר קיימת רק בארצות הברית, בטורקיה, במקסיקו, בצ'ילה, בקוסטה ריקה ובליטא.
על פי הדו"ח, תעסוקה מסייעת לחילוץ מעוני ולצמצום עומק העוני בקרב העניים. שיעור העוני בקרב משפחות שבראשן עובד שכיר או עצמאי הוא נמוך מהממוצע, וירד במעט מ-15.5% ב-2022 ל-15.3% ב-2023. עם זאת בקרב משפחות שבראשן עצמאי עלתה תחולת העוני בין שתי השנים, מ-13.3% ל-13.8% - עלייה חריגה בשל הירידה או היציבות שהייתה בכלל קבוצות האוכלוסייה.
הביטוח הלאומי אומנם הצליח לבלום במעט את ההתדרדרות עם חלוקת קצבאות מוגברת. בשנת 2023 צמצמו תשלומי ההעברה והמיסים הישירים את תחולת העוני של נפשות ב-33.5% ושל משפחות ב-41.2%, צמצום הגבוה לעומת השנתיים הקודמות. לתשלומי ההעברה והמיסים הישירים חשיבות רבה לצמצום העוני, אך בהשוואה למדינות המפותחות תרומתם נמוכה מאוד.
עם זאת, לקראת שנת 2025, והיקף הגזירות הכלכליות של הממשלה, מתריע הביטוח הלאומי כי יישום מלא של הגזירות בתקציב, הכולל הקפאת הקצבאות ושכר המינימום, ירחיב את מעגל העוני בכ-2% ויוסיף אליו קרוב ל-40,000 ישראלים."הפגיעה בממדי העוני תתבטא לא רק בשיעור העניים אלא גם במצבם של העניים. נראה גידול של 0.3% בעומק העוני ובכל העניים יהיו עניים יותר".