לקראת יום האישה הבינלאומי שיתקיים ביום שבת הקרוב, מוסד שורש למחקר כלכלי מפרסם היום (רביעי) נתונים על פערי השכר בין המינים בישראל -  שהלכו והתרחבו בעשור וחצי האחרון. לדברי פרופסור דן בן-דוד, נשיא מוסד שורש, פערי השכר בארץ בין נשים לגברים הם מהגבוהים במדינות המפותחות.

על פי הסקירה שנערכה על ידי פרופ' בן-דוד ופרופ' איל קמחי, השכר החודשי החציוני של נשים בישראל בשנים 2021-2023 היה 76.9% בלבד משכר הגברים בישראל – שיעור הנמוך מ-35, מבין 38 מדינות ה-OECD. רק לשם השוואה, בבלגיה שכר הנשים היווה 98.9% משכר הגברים. באופן כללי, בשש מדינות שכר הנשים היווה מעל ל-95% משכר הגברים; נורווגיה, קוסטה ריקה, איטליה, קולומביה, בלגיה ולוקסמבורג.

בעוד שממוצע פערי השכר המגדריים ב- OECD הצטמצם עם הזמן, בישראל הפער כיום רחב יותר ממה שהיה לפני עשור וחצי כאמור. מה שמרחיב באופן משמעותי את פערי השכר המגדריים בארץ, כך מצביעה עבודת מחקר של פרופסור איל קמחי, סגן נשיא מוסד שורש, היא הולדת ילדים - עם ירידות שכר גדולות במיוחד בקרב נשים ערביות בישראל. אלא שלצד פגיעה בשכר הנשים, השכר של בני זוגן יהיה גבוה יותר לאחר שנולדים ילדים – לפי הנתונים, במיוחד בקרב גברים יהודים, מה שמשפיע על בחירות תעסוקתיות ולעתים מוביל לקריירות עם שכר נמוך יותר. על פי נתוני המוסד, ככל שלאישה יש יותר ילדים, השכר שלה נמוך יותר.

גורם נוסף טמון בהשכלה; נשים בישראל נוטות ללמוד פחות מתמטיקה ומדעים – תחומים המובילים למשרות עם שכר גבוה יותר על פי ממצאי המחקר של מוסד שורש, שבחנו את כל מי נולד בישראל במשך שמונה שנים (1979-1985). שיעור הבנים הנבחנים בבגרויות ברמה של 5 יחידות במתמטיקה ושל 5 יחידות בתחומי המדעים, למשל, עומד 93.3% לעומת 77.2% בלבד בקרב הבנות .

"צמצום פערי השכר מחייב עידוד לימודי מתמטיקה ומדעים בקרב בנות, שיפור מערכת החינוך לגיל הרך, כדי לתמוך באימהות עובדות, לצד עידוד חופשת אבהות לקידום הורות משותפת", מציינים הפרופסורים בן-דוד וקמחי.

לצד זאת, גם נתונים חדשים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חושפים את פערי השכר לאורך השנים. בשנת 2007 הפער בין המינים בשכר של עצמאים ושכירים היה כמעט זהה, אולם בעשור האחרון פערי השכר של גברים ונשים שכירים הצטמצם ב-4.4 נקודות האחוז. זאת בעוד הפער בין גברים ונשים עצמאים גדל ב-7.2 נקודות האחוז. בקרב שכירים, קיימת מגמה עקבית של עלייה בפערי השכר בין המינים. לעומת זאת, בקרב עצמאים אין מגמה ברורה.