עד לא מזמן, חברת "בזיכרון" עסקה בעיקר בחידוש מצבות. מנהלי החברה הצעירה, שהוקמה לפני שנה וחצי נדרשו במהלך העבודה למפות את בתי הקברות על מנת שיוכלו להגיע לכל המצבות כדי לעבוד עליהן.

במהלך תהליך המיפוי, הגיעו בחברה למסקנה שכל התהליך הזה יכול לסייע מאוד לציבור הרחב, והרעיון לאפליקציה חינמית של איתור קברים ומצבות נולד. זה לא קונספט תלוש: אחד הדברים שמאוד מקשים על מבקרים בבתי עלמין הוא איתור הקבר. אנשים רבים ומשפחות רבות שמגיעים להתייחד עם יקיריהן, נדרשים לכתת רגליים בחום או בקור, והרבה פעמים טועים בדרך. וזה לא עניין של מה בכך – השבילים ארוכים, הכל דומה, ההתברברות עלולה לקחת הרבה זמן, שלא לדבר על אנשים מבוגרים שמתקשים בהליכה. הרעיון באפליקציה היה למנוע את כל כאב הראש הזה מהציבור, ולאפשר גישה נוחה ומהירה ישירות לקבר.

"בית הקברות באשדוד היה הראשון שמיפינו, בנינו סטרטאפ לכל דבר, ובהמשך הוספנו עוד בתי קברות", אומר ארטיום מנילוב, המייסד והמנכ"ל של בזיכרון. להערכתו, יש כבר כמיליון קברים שהאפליקציה של בזיכרון מכירה, והיא יכולה לנווט אל אותם קברים את המשתמשים.

התהליך פשוט: מזינים את שם הנפטר, שנת פטירה ואם יש, גם שנת לידה, באתר החברה או באפליקציה. ככל שיש יותר נתונים, האיתור יהיה מהיר ומדויק יותר. המחפש מקבל את שם בית הקברות, צילום של המצבה הספציפית ומפה של בית הקברות עליה מיקום מודגש ומדויק של הקבר המבוקש.

מנילוב מעריך כי בתוך שנתיים יושלם מיפוי כל בתי הקברות בישראל באפליקציה ובאתר של החברה, כשמדובר בעוד מיליונים רבים של קברים ומצבות. יש לציין כי גם חברה קדישא מציעה שירות איתור קברים, אבל לפי בית קברות ספציפי. יש גם חברה נוספת בשם גרייבז, שמציעה שירות דומה לזה של בזיכרון, אבל מנילוב מאמין שהחברה שלו תקדים ותציג את ה-Waze של בתי הקברות המדויק והמקיף ביותר. למעשה, בקרוב היא מעתיקה את פעילותה גם לארה"ב.

שוק המצבות השנתי מוערך בכ-570 מיליון שקל

על פי נתונים שהעבירה החברה, בישראל נפטרים מדי שנה כ-60 אלף בני אדם. העלות הממוצעת של מצבה בארץ עומדת על כ-9,500 שקל, אבל טווח המחירים רחב מאוד – בין  4,000 ל-80 אלף שקל. הכל בהתאם לעיצוב ולחומרי הגלם הנבחרים. שוק המצבות השנתי בישראל נאמד בכ-570 מיליון שקל.

שוק חידוש המצבות גם הוא צובר תאוצה. בישראל יש היום כשתי מיליון מצבות. בשל תנאי האקלים בארץ, כ-90% מהמצבות נדרשות לחידוש כל 4-5 שנים. עלות חידוש מצבה נע בין 490 ששקלל-1,500, תלוי במצב המצבה. במקרים מסוימים יש צורך בהחלפת חלקים, מה שמוסיף לעלות הכוללת.

שוק חידוש המצבות השנתי עומד כיום על כ-8,000 מצבות בשנה, עם תחזית להכפלת מספר זה בשל המודעות הגוברת והטרנדים ברשתות החברתיות, כמו פייסבוק. בשנה הראשונה לפעילותה, בזיכרון חידשה מעל 4,000 מצבות.

לדברי מנילוב, בשנים האחרונות, הודות לרשתות החברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם, יש עלייה במודעות הציבור לחשיבות התחזוקה של מצבות. מגמה זו מובילה לעלייה משמעותית בביקוש לחידוש ושימור מצבות. לדבריו, הרבה פעמים קבלני מצבות מציעים לאלה שמבקשים לחדש, מצבה חדשה שעלותה יכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים.

יש מי שעושים את זה לבד, מנקים את המצבה ומחזקים את הכיתוב בצבע שחור ואפילו בטוש שחור עמיד, אבל לא רק הכיתוב על המצבות נשחק. "אנחנו מציעים חבילת חידוש סטנדרטית למצבה יחידה, שהיא הבחירה הנפוצה ביותר של לקוחותינו – 80% מהם בוחרים בה. עלות החבילה 850 שקל, אבל יש חבילות זולות יותר. זו כוללת ניקוי קפדני להסרת פסולת וצבע ישן, כולל פוליש לכל המצבה וחידוש כיתוב בצבע עמיד למים ולחום. אנחנו מעניקים אחריות לשנה על כל שירותי החידוש", מציין מנילוב.

הוא מספר שלאחרונה ביצעה החברה בהתנדבות פעולות הנצחה לחללי פסטיבל הנובה שליד קיבוץ רעים: "הייתי בתערוכת נובה באקספו. מאוד התרגשתי, והחלטנו לבנות אנדרטה וירטואלית עם עמוד לכל נרצח. אנחנו עובדים על זה עם המשפחות ומקווים שנספיק לעלות עם המיזם עד ה- 7 באוקטובר הקרוב".

למשפחות הוצעה גם הקמת אנדרטה לא וירטואלית בשטח, ולפני כשבועיים הקימה חברת בזיכרון, ללא תמורה, אנדרטה ראשונה לאחד הנרצחים בחורשה שלצד שטח הנובה.