כשמתקשרים אליי ומבשרים לי שמגיעה לי מתנה, אני נוהג לשאול, רגע לפני שאני מנתק: "כמה עולה המתנה?". זה הרי דבר ידוע שאין מתנות חינם, אבל כשיש מתנה שבכל מקרה שייכת לכם, ובסופו של דבר אתם משלמים עליה ביוקר רב – ברור שזו עסקה שעלולה לעשוק אתכם.

בתקופה האחרונה אנו עדים לתופעה מפתה ומדאיגה: "איתור כספים אבודים". במודעות באתרים שונים, וגם בשיחות ממוקדים טלפונים. כולם מציעים לאתר לכם כספים אבודים. אתם תרוויחו וכמובן שהמאתרים ידרשו עמלה על פעולת האיתור, לכאורה. הרי מה אכפת לכם לשלם כשבכל מקרה תזכו לכספים שלא ידעתם על קיומם?

אז תרשו לי לבשר לכם כבר עכשיו: אין כספים אבודים. יש כספים שאולי לא הייתם מודעים ששייכים לכם, וההבדל הוא דרמטי. כל הכספים שחסכתם בימי חייכם – אתם והמעסיקים השונים – שחסכו עבורכם – נמצאים בגופים מפוקחים. הם יושבים בקרנות פנסיה, בביטוחי מנהלים או תגמולים לעצמאים, בקופות גמל ובקרנות השתלמות. כולם אצל בתי השקעות שיש עליהם פיקוח הדוק.

כל הגופים הללו מחויבים לשלוח אליכם דוחות שנתיים ורבעוניים. נכון, יש רבים שלא מבינים את הכתוב בדוחות, ואחרים שכלל לא פותחים את המעטפות. ויש גם כאלה שהכתובת שלהם לא מעודכנת באותם גופים מפוקחים. אבל זה לא אומר שהכספים האלה אבודים, הם שם – ואתם יכולים לדעת שהם שלכם די בקלות. זכותו של כל אזרח לעשות סדר ולאתר את כל מה שחסך בימי חייו על מנת להתכונן לגיל הפרישה.

אבל מתברר שלא מעט אנשים נפלו בפח. הם לא עמדו בפיתוי, ואיפשרו לאותם גופים לאתר להם כספים שהם כביכול אבודים, לפדות אותם, וזה עלה להם ביוקר רב.

נניח שצברתם בקרן הפנסיה שלכם מיליון שקל בטרם הגעתם לגיל הפרישה. ברגע שפדיתם את ה"כספים האבודים" – מחקתם לעצמכם את קצבת הפנסיה שלכם כמקור הכנסה בגיל השלישי.  משיכה כזאת בטרם עת, הינה משיכה שלא כדין, ולכן תאלצו לשלם מס של לפחות 35%. בנוסף, אותם "מאתרים" יגבו מכם עוד כ-15% מסכום הצבירה.

המשמעות: נשארתם ללא פנסיה לגיל הפרישה, וזרקתם 50% ממה שצברתם בימי חייכם. בדוגמה שנתנו, חצי מיליון שקל. אותם כספים שכלל לא היו אבודים, אבדו לכם כעת באמת .

איך תשמרו על כספכם ותדעו באמת מה צברתם?

ראשית, שמרו את הדוחות שאתם מקבלים מהגופים שאחראים על הצבירות שלכם במהלך עבודתכם: קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות השתלמות.

אל תתפתו למודעות ולטלפונים ממקור לא ידוע, לא להשאיר פרטים אישיים ובטח לא לחתום על התחייבויות מסוכנות.

היעזרו במסלקה הפנסיונית: באפשרותכם להירשם לאתר המסלקה הפנסיונית, לאמת את פרטיכם, ולקבל שם משתמש וסיסמה. לאחר מכן, תוכלו לאתר את החסכונות הפנסיוניים שלכם, פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל וקרנות השתלמות. מומלץ להיעזר באיש מקצוע על מנת להבין לעומק את המידע הרב שיימסר מהמסלקה.

התייעצו עם איש מקצוע בעל רישיון: פנו לסוכן הביטוח שלכם, או לסוכן מומלץ, ותבקשו שיציג בפניכם את הרישיון הפנסיוני שלו, רישיון המופק ומפוקח על ידי רשות שוק ההון. הסוכן מחויב בייעוץ, ובמסגרת בדיקת הצרכים שלכם, יפנה למסלקה הפנסיונית ויציג לכם דוח מפורט ומסודר הכולל את כל הכספים שנצברו במוצרים הפנסיונים שלכם.

חשוב שתדעו, חל איסור רגולטורי על סוכן ביטוח פנסיוני להציע שירות איתור כספים כשירות העומד בפני עצמו, ושלא במסגרת יעוץ או שיווק פנסיוני. כך למעשה תוכלו לדעת מיד, שאם מישהו מציע לכם את פעולת "האיתור" במסגרת פרסומית – הרי שהוא פועל שלא כדין. בקשו לראות אישור מהסוכן שהוא חבר בלשכת סוכני הביטוח – ללשכה יש ועדת אתיקה וביכולתה לפעול מול סוכן הפועל שלא כדין.

בשורה התחתונה, אין מתנות חינם. חשוב מאד להיות זהירים, ואם מישהו מציע לכם משהו בחינם, תדעו שאתם המוצר.    

עופר חורש הוא יו"ר מחוז ירושלים בלשכת סוכני הביטוח