בעקבות אירועי המלחמה הקשים שבהם נשרפו בתים עד היסוד, בעיקר ביישובי עוטף עזה, תושבים רבים טענו שהנזק לתכולת הבית גבוה בהרבה מהפיצוי המוגבל בחוק – שאותו הם קיבלו מקרן הפיצויים / מס הרכוש. במקרים מהסוג הזה פוליסת ביטוח פרטית לתכולת הבית אינה מועילה, משום שחברות הביטוח מחריגות נזקי מלחמה וטרור מהפוליסה.
בחלק מהמקרים תושבי היישובים בעוטף, שאליהם הייתה חדירת מחבלים, קיבלו פיצוי כספי נוסף ממנהלת תקומה – אך אם הם היו יודעים על קיומה של תוכנית ביטוח רשות (שהייתה קיימת כבר במלחמת המפרץ), באמצעותה ניתן לקנות מהמדינה בזול יחסית (300 שקל בשנה על תוספת ביטוח של 100 אלף שקל לתכולת הבית), הפיצוי שהיו מקבלים היה כנראה תואם יותר לנזק שנגרם להם.
כתבות נוספות בכסף >>
- עם נוף לכותל מכל חדר: דירת 4 חדרים בירושלים מוצעת ב-99,000,000 שקלים
- "לקחתי את רגב להודו": ההתרברבות של יו"ר נמל חיפה בפני עובדיו
- באיזו רשת חרדית הכי זול לקנות – ומה הפער?
קמפיין החשיפה לציבור
רק בימים אלו, חצי שנה לתוך המלחמה, החליטה רשות המסים שהגיע הזמן להעלות קמפיין באמצעי התקשורת – ולהזכיר לציבור שיש אפשרות לרכוש ממנה "ביטוח רשות של חפצים ביתיים מפני נזקי מלחמה". זאת, מעבר לכיסויי המדינה באמצעות קרן הפיצויים / מס רכוש, שעליהם אין צורך לשלם מראש. לא ברור מדוע השירות לא פורסם בשבועות הראשונים למלחמה, וכנראה שהאיום האיראני העכשווי "לרסס" את ישראל בטילים ובכטב"מים, העיר את הרשות.
על פי פרסומי רשות המסים, תושבים המעוניינים לבטח את חפציהם האישיים בערך הגבוה יותר מהסכום הרשום בתקנות – יכולים לעשות זאת בתשלום בעזרת שירות זה.
כיסוי בגובה של מיליון שקלים
על פי חוק מס רכוש וקרן פיצויים והתקנות הנלוות, חפציו הביתיים של כל תושב, המצויים בדירת מגוריו – מבוטחים מפני נזקי מלחמה, ללא תשלום פרמיה. הפיצויים ניתנים עד לסכומים המרביים על פי סוג הפריט, כפי שמפורט בתקנות. מדובר במוצרים כמו ביגוד, ריהוט וחפצים ביתיים אחרים, שמכוסים על ידי המדינה עד לגובה של 85 אלף שקל לזוג – כשיש תוספת של כ-9,000 שקלים לילד, וכ-10,000 שקלים לקרוב משפחה מבוגר שגר בבית. אפשר לבטח חפצי בית בשווי של עד כמיליון שקלים.
רכישת הביטוח הנוסף יכולה להתבצע באתר רשות המסים. עם סיום מילוי הפרטים, ופירוט רשימת החפצים הביתיים, תחושב הפרמיה בשיעור של 0.3% מהשווי הנוסף. השווי הנוסף לא יעלה בסך הכול על 979,624 שקלים.
הגבלות הביטוח
קרן הפיצויים ברשות המסים שומרת לעצמה את הזכות לבצע בדיקה של פרטי ההצהרה שהעבירו התושבים, עבור ביטוח הרשות. הביטוח ייכנס לתוקפו לאחר תשלום הפרמיה בשירות התשלומים, והוא תקף מיום התשלום עד ל-31 בדצמבר באותה השנה. ברשות מציינים כי חפצי אומנות, תכשיטים, עתיקות ומזומנים – אינם מבוטחים ולא יינתנו פיצויים עבורם.
אז למה לא שמענו על זה עד היום?
כאמור, מדובר בשירות לרכישה שקיים כבר עשרות שנים, אך רק כמה עשרות תושבים בשנה קנו אותו בעבר, ובשנת 2023 רכשו אותו כאלף תושבים לפי רשות המסים. ברשות מודים שהיה רצוי להגביר את המודעות בציבור לביטוח זה, ואת העיכוב בפרסומו הם מסבירים בכך ש"חששנו להכניס אנשים לחרדה בעבר, אבל היום חשוב לפרסם את השירות". לדבריהם, "חברות הביטוח הפרטיות לא מבטחות מפני מלחמה או מפני פעולה איבה, ולכאן אנחנו נכנסים. על פגיעה במבנה, בתכולה בסיסית וברכב, אין צורך לשלם פרמיה", נמסר מהרשות.
עוד נמסר, כי סכום הביטוח שיירכש מכסה את התכולה, שאינה כוללת מזגנים, מטבח וארונות – שנחשבים כחלק מהמבנה. "כך היה במלחמת המפרץ ובמהלך המבצעים בעזה, שבהם נפגעו רק חלקים במבנים. באירוע בנוכחי, שבו נשרפו בתים רבים עד היסוד, התושבים טוענים שהנזק לתכולה הרבה יותר גבוה. לכן, החלטנו שזה הזמן הנכון ליידע את האזרחים על ביטוח התכולה שאנחנו נותנים, שיכול להגיע עד תקרה של קרוב למיליון שקלים", מסבירים ברשות המסים.
הצד החיובי עבור המדינה
כיום, כשכל המדינה חשופה לאיומי טילים, ויש לשער שרבים יקנו את הביטוח הנוסף – מדובר גם בתוספת לא קטנה לתקציב המדינה. מיליון תושבים שיקנו ביטוח על 100 אלף שקל רכוש, שכל אחד מהם ישלם 300 שקל בשנה, זו הכנסה של 300 מיליון שקלים למדינה בכל שנה – בתקווה שלא יהיה צריך לפצות את רוכשי הביטוח.