חברת ג'יימס ריצ'רדסון, המותג שמוכר לכמעט כל ישראלי שעובר בנתב"ג, יוצאת מעסקי הדיוטי פרי. עם זאת – המותג עצמו יישאר בנמל התעופה.
החברה, שמכרה ב-2017 50% מעסקיה בנתב"ג לחברת הענק Gebr. Heinemann הגרמנית, השלימה בימים אלה את מכירת ה-50% הנותרים להיינמן, אשר תחזיק ב-100% ממניות הדיוטי פרי שהייתה בבעלות ג'יימס ריצ'רדסון בנמל התעופה בן גוריון.
ג'יימס ריצ'רדסון היא רשת חנויות פטורות ממס הפועלת בישראל משנת 1988. החברה מפעילה חנויות במעברי הגבול של ישראל ובעגלות מכירה במטוסי נוסעים. חנות הדגל של הרשת היא חנות הדיוטי פרי בטרמינל 3 בשטח של כ-3,000 מ"ר, שבה נמכרים בפטור ממס מוצרי קוסמטיקה, משקאות חריפים, מוצרי טבק, שוקולד וממתקים. הרשת הפעילה בנוסף חנות אלקטרוניקה, שעונים וחנות אופנה בטרמינל 3, חנויות דיוטי פרי בטרמינל 1 ובנמל התעופה רמון שבדרום.
חברת היינמן הנה מחברות הדיוטי פרי הגדולות בעולם, והיא פועלת בנמלי תעופה במדינות רבות. הרשת מעסיקה מעל 7,000 עובדים (ג'יימס ריצ'רדסון מעסיקה פחות מאלף עובדים) והיקף הכנסותיה ב-2022 הסתכם בקרוב ל-4 מיליארד דולר.
כשותפים בחברה, זכו ג'יימס ריצ'רדסון וחברת היינמן ב-2017 במכרז להפעלת חנויות הדיוטי פרי בטרמינל 3 ובטרמינל 1 בנתב"ג למשך עשר שנים. ההערכה היא שהמכה שהנחיתה הקורונה על תעשיית הטיסות לחו"ל והדיוטי פרי, הייתה הסיבה העיקרית ליציאת ג'יימס ריצ'רדסון מעסקי הדיוטי פרי, כשבחודשים האחרונים היא חוותה ירידה דרמטית נוספת עקב המצב הבטחוני בישראל. זאת, בשעה שהתמלוגים הגבוהים שהיא משלמת (כ-200 מיליון דולר) נוגסים חלק משמעותי מהכנסותיה.
מחברת ג'יימס ריצ'רדסון נמסר, כי לא יחול שינוי לגבי העובדים או ההנהלה, וכי היו"ר הנוכחי גארי סטוק וכן המנכ"ל אמנון תגורי, יישארו אחראים על העסק. כמו כן נמסר, כי העסקה נשקלה כבר לפני מספר שנים, בתקופת הקורונה, וכי היא אינה קשורה לאירועים הנוכחיים של המלחמה.
ראול ספנגר, מנכ"ל משותף של Gebr. Heinemann, מסר בעקבות הרכישה: "אנו שמחים שעמדנו בכל הדרישות והאישורים להעברת הבעלות על השותפות בדיוטי פרי, גם אם זה חופף כעת לאירועים בלתי צפויים עבור כל המעורבים. כולנו - משפחת דנוס כמו גם משפחת היינמן - מודאגים במיוחד מביטחון העובדים ומבני משפחותיהם. אנו נעשה כל שביכולתנו על מנת להרחיב עוד יותר את העסק יחד עם ההנהלה המקומית, החזקה והמנוסה, בהקדם האפשרי".
אוולין דנוס, יו"ר ובעלים של ג'יימס ריצ'רדסון, מסרה: "לאחר שהייתה בעסקי הדיוטי פרי למעלה מ-50 שנה, המשפחה החליטה לחדול מפעילותה בעסקי הדיוטי פרי. עם היסטוריה רבה מאחורינו, זו בהחלט לא הייתה החלטה קלה, אבל לדעתנו היא נכונה. אני מבקשת להודות לתרומתם של עובדים מוערכים רבים למוניטין הרב שצבר העסק בישראל ב-35 השנים האחרונות. יש לנו ביטחון מלא שהשותפים שלנו ב- Gebr. Heinemann הם האנשים הנכונים להמשיך את מורשת ג'יימס ריצ'רדסון בישראל".
החנות בנתב"ג הייתה למעשה חנות הדיוטי פרי האחרונה בבעלות ג'יימס ריצ'רדסון, חברה אוסטרלית בבעלות יהודית, שיצאה מהתחום בהדרגה בשנים האחרונות. אנדרו דנוס, נכדו של מייסד החברה דיוויד מאנדי שנפטר ב-2011 ובנה של אוולין, מתגורר בישראל מזה כעשור – ולאחרונה החל להשקיע בסטארט-אפים ישראליים, לשם מתכננת המשפחה להעביר את השקעותיה.
אתמול (א') פרסם משרד האוצר את טיוטת הצו להעלאת המס על כל מוצרי עישון ב-10%-20%, וגם יבוטל הפטור ממסי יבוא על סיגריות ועל מוצרי עישון אחרים בחנויות הדיוטי פרי ובייבוא אישי מחו"ל. לפי תשקיף שפרסמה חברת גלוברנדס (יבואנית המותגים קנט, קאמל, ווינסטון, קנט ועוד) לקראת ההנפקה שלה ב-2019, הישראלים קונים לפחות 10% מהסיגריות שלהם בדיוטי פרי ביציאה מישראל או במטוס. מדובר בחלק משמעותי של הכנסות הדיוטי פרי, שייפגע כנראה כבר בעתיד הקרוב.