הקיפאון בשוק הנדל"ן נמשך ועל פי הנתונים של בנק ישראל מאמצע החודש, נמשכת הצניחה בהיקף המשכנתאות שהישראלים לווים. ואולם, גורמים בשוק מעריכים כי המצב שבו ישראלים לא קונים דירות לא יימשך עוד זמן רב. "נוצר צוואר בקבוק, הגענו לפיק. משערים שתהיה איזושהי השתחררות בחצי שנה, השנה הקרובה - בסוף אנשים צריכים לקנות דירות", מסביר ל-N12 מנכ"ל קבוצת מולדת נדל"ן, אברהם ניסן.
סיקור N12
- איפה מחירי השכירות יורדים באלפי שקלים?
- הזוגות ששוכרים דירה ברבע מחיר בלב תל אביב
- השכירות עדיין יקרה: כמה היגרו מהערים הגדולות
- הנגיד מאותת: "אנחנו בסביבה מספיק מרסנת של האינפלציה"
"אנחנו לא חווים אצלנו ירידה, הציבור התחיל להסתגל לגובה הריבית", תיאר ניסן, "היזמים מתחילים לתת פתרונות, כמו גידור הריבית לשנים מסוימות. מעריך שבעתיד הקרוב נראה שיעורי מימון יותר גדולים מצד היזמים או הבנקים. זו אחת משתי האפשרויות - או שהריבית תתייצב או ששיעורי המימון מצד הבנקים יגדלו. למרות שמחירי השכירות עולים, בסוף אנשים באים לקנות, הם יודעים שבסוף זה הכי משתלם להם".
גם בארי גורטלר הר טוב, יועץ משכנתאות וחבר התאחדות יועצי המשכנתאות בישראל התייחס לסוגיית עליית הריבית שלא פוסקת. "רוכשי הדירות בשנתיים שלוש האחרונות ימשיכו לסבול מעלייה בהחזר החודשי. דווקא בגלל שהנגיד רמז שכנראה ביולי תהיה העלייה האחרונה, אז כנראה הירידות ייבלמו. יש גם הערכות שהריבית תרד תוך שנה, רק אם תהיה הכרזה שהריבית הגבוהה תישאר עוד כמה שנים, זה יטלטל את השוק".
"אנחנו רואים את הסוף", העריך גורטלר הר-טוב, "ראינו שהשוק התעורר בחודשיים האחרונים, אנשים התרגלו למצב הקיים. אנחנו ממשיכים לראות מגמה שקבלנים נותנים הטבות, העיקר כדי לא להוריד את המחירים. הלוואות סבסוד, ביטול הצמדה למדד, צ'ופרים שנותנים ולא נתנו בעבר, כמו למשל מטבחים יותר מאובזרים".
שפל בהיקף המשכנתאות
היקף המשכנתאות החדשות שלוו הישראלים בחודש אפריל עמד על 4.6 מיליארד שקל, לעומת כ-10 מיליארד וחצי באפריל אשתקד, כך על פי הנתונים שפרסם בנק ישראל לפני כשבועיים וחצי. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2019.
עם זאת, ייתכן שהנתונים הנמוכים בחודש החולף קצת מטעים, משום שהוא כלל מועדים רבים ובהם שני חגי פסח ויום העצמאות. ניתן להעריך בזהירות שהנתונים שיפרסם בנק ישראל בנוגע לחודש מאי יעידו על מגמת גידול בלקיחת המשכנתאות.
בחודש מרץ, לוו הישראלים משכנתאות בהיקף של 6.7 מיליארד שקלים, לעומת כ-13.4 מיליארד שקלים במרץ הקודם. מדובר בירידה של 50% בשנה האחרונה. עם זאת, מדובר בעלייה של כמיליארד שקלים - שיעור של 18%, לעומת חודש פברואר, אך זו אופיינית לחודש מרץ. העלייה הזו היא הראשונה אחרי ירידות רצופות מאז חודש פברואר. הסבר אחד לתופעה הוא שהישראלים מתחילים "להפנים" את חוסר הוודאות - וחוזרים, בהדרגה, לרכוש דירות.