איך זכינו לתואר המפוקפק של המובילה ביוקר המחיה בשנת 2022 בדוח השנתי של ארגון ה-OECD? ומה צפוי לנו הלאה?
כמה מילים על הארגון OECD - ( Organisation for Economic Co-operation and) Development הוא ארגון בינלאומי של המדינות המפותחות, ובהגדרתו - מדינות המקבלות את עקרונות הדמוקרטיה הליברלית והשוק החופשי. הוא מונה 38 מדינות, בהן ארה"ב, קנדה, מדינות אירופה ועוד מדינות העונות על ההגדרה שלו.
פרופסור עומר מואב, פרופסור לכלכלה במרכז הבינתחומי הרצליה ופרופסור באוניברסיטת וורוויק (University of Warwick) ומגיש הפודקאסט "עושים חשבון", עושה אבחנה בין למה יקר כאן, שזה לא דבר חדש ב-15 השנה האחרונות, לבין העובדה שסל הקניות הממוצע בישראל ב-2022 היה היקר ביותר בין מדינות ה -OECD. יש לציין, שמדובר בשנה שבה כיהנה ממשלת בנט/לפיד, מה שמחמש את הממשלה הנוכחית ותומכיה בנשק נגד ביצועיה הכלכליים של הממשלה הקודמת. אבל לא הביצועים של הממשלה הביאו להישג המפוקפק הזה.
"למה יקר כאן? בגלל הרבה סיבות," אומר פרופ' מואב. "למשל תחרותיות נמוכה, הממשלה לא נלחמת מספיק במונופולים, כשרות יקרה ולא יעילה, מיסוי גבוה על היבוא ופריון עבודה נמוך, שבתורו מושפע ממחדלים של הממשלה: השקעת חסר בתשתיות, חינוך באיכות נמוכה, רגולציה מיותרת וביורוקרטיה לא ידידותית".
אז מה השתנה בשנת 2022?
"הארגון מבצע השוואה של מחיר סל מוצרים זהה בין המדינות, בדולרים. הוא לא עושה השוואה בכוח הקניה (הכנסה מול מחיר סל קניות) בכל מדינה. ישראל מדינה יקרה מאוד, ולא במובן של עלות סל מוצרים ביחס להכנסה הממוצעת, אלא בכך שסל מוצרים עולה כאן בדולרים יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם.
"כך לפחות היה ב-2022. בשנה זו השקל היה חזק (3.3-3.4 שקלים בממוצע לדולר. ר.מ.). נדרשו יותר דולרים לקנות שקלים, ולכן סל מוצרים בשקלים עלה יותר דולרים," הוא מסביר. "זה היה טוב יותר לישראלים ופחות טוב לתיירים, שהדולר שלהם היה שווה פחות שקלים.
"אבל מתחילת 2023 השקל נחלש, והמשמעות היא שניתן לרכוש סל של מוצרים בפחות דולרים, או לפחות עליית המחירים בדולרים נמוכה יותר מאשר עליית המחירים בשקלים. גם היחלשות שוק הנדל"ן, בזכות מדיניות הריבית של בנק ישראל, כנראה תתרום לירידה ביוקר המחיה".
הבשורה של מואב היא שבשנה הבאה ישראל לא תזכה בתואר המדינה היקרה ביותר בדוח של ה-OECD. אלה לא בהכרח חדשות טובות. "בהחלט ניתן לטעון שממשלת נתניהו פועלת להורדת ישראל מראש הטבלה על ידי קידום הפיכה שלטונית שמחלישה את השקל (הגיע ל-3.8 שקלים ביום שישי האחרון.ר.מ.). אבל, זו צורה הרסנית שלא מועילה כלל לאזרחי הישראלי, שכן המחיר בשקלים של סל מוצרים עולה יותר לישראלים, ואילו התיירים שבאים לכאן עם דולרים, או אירו, נהנים מהוזלת השהות שלהם, כי הם מקבלים יותר שקלים עבור דולר".
פרופ' מואב גם עונה למי שיטענו שממשלת בנט/לפיד אשמה בשיא ששברנו: "אז שתי נקודות על זה; ראשית, המחירים בישראל בהשוואה בינלאומית עלו מאוד ב-15 השנים האחרונות ובתהליך די רציף. אי אפשר לייחס את יוקר המחיה בישראל לממשלה אחת שמשלה שנה וקצת. למעט תקופה זו, כיהנו בישראל בכל 14 שאר השנים ממשלות ליכוד בראשות בנימין נתניהו".