האם משתלם לעזוב את ישראל? עכשיו יש תשובה מחקרית.
Henley & Partners, הפירמה הגדולה בעולם לבניית תוכניות תושבות או אזרחות תלויות השקעות, פרסמה ביום שלישי מחקר שביצעה על הקשר בין איכות ורמת ההשכלה לבין נגישות בינלאומית להגדלת ההזדמנויות החברתיות והכלכליות של הדורות הבאים. הדו"ח והמחקר של הפירמה, שנוסדה ב-1997 ולה 45 משרדים ברחבי העולם, בהם גם שני סניפים בישראל, בתל אביב ובירושלים, בחנו את השפעת ניידות משפחות למדינות אחרות על הגדלת הנטוורקינג, פוטנציאל ההשתכרות, מקסום ההישגים בקריירה וניידות חברתית, וכיצד הם מסייעים להגיע להישגים משמעותיים בחיים, בייחוד בכל הנוגע לחינוך הדור הצעיר.
מדד ההזדמנויות, שהוצג עוד בדו"ח החינוך הראשון של החברה, מכמת את ההשפעה ואת סיכויי ההצלחה החברתית והכלכלית של השכלה ברמה גבוהה עם זכויות מגורים נוספות ו/או אזרחויות חלופיות שהושגו באמצעות הגירת השקעות על שימור וצמיחה עושר רב-דורי. המדד מעריך ומדרג את אזורי המגורים והאזרחויות המובילות בעולם לפי תוכניות השקעה בהתאם ל-6 פרמטרים: השכלה והזדמנויות תעסוקה מובחרות, פוטנציאל השתכרות, קידום בקריירה, ניידות כלכלית ויכולת חיים כדי לספק אמת מידה למשקיעים, יזמים ומשפחות עשירות, זאת כדי להשוות ולזהות מדינות ואזורים המציעים את המדדים הטובים ביותר עבור הדורות הבאים כדי לקדם את הקריירה שלהם ולמקסם את פוטנציאל החיים וההכנסה שלהם.
שימוש בפונקציה ההשוואתית ב"מדד ההזדמנויות" מדגים כיצד, למשל, משפחה אינדונזית שתהגר לארה"ב באמצעות תוכנית EB-5 למשקיעים מהגרים, יכולה להגדיל את סיכויי ההצלחה של הדור הבא מ-25 אחוז לכ-82 אחוז. באופן דומה, עבור משפחה הודית, מעבר לשווייץ באמצעות תוכנית המגורים השוויצרית תגדיל את היתרון שלהם מ-32 אחוז ל-85 אחוז; משפחה שתהגר מניגריה לסינגפור תעלה את סיכויי ההצלחה של הדור הבא מ-14 אחוז לכ-65 -79 אחוז; ואפשרויות העברת השקעות באמצעות ויזת הזהב של איחוד האמירויות הערביות ו-Active Investor Plus Visa החדשה של ניו זילנד יעניקו לדור הבא יתרונות הזדמנויות של 63 אחוז ו-59 אחוז, בהתאמה.
עבור משפחה דרום אפריקאית, למשל, השקעה בתוכנית הזהב לאישור המגורים של פורטוגל תממש הטבות בין-דוריות מורכבות, שכן לאחר חמש שנים של מגורים חוקיים הם יכולים להגיש בקשה לאזרחות, מה שיאפשר להם לחיות, לעבוד או ללמוד בכל מקום באיחוד האירופי. יש גם רווחים בולטים בסיכויי תעסוקה ברמה הגבוהה ביותר (25/100 עבור דרום אפריקה לעומת 47 עבור פורטוגל - זינוק של 88 אחוז), ורמת חיים גבוהה (דרום אפריקה מקבלת 40/100 ופורטוגל 61 - שיפור של 53 אחוז), אבל היתרון הגדול ביותר יהיה העלייה הדרמטית בניידות כלכלית (דרום אפריקה משיגה רק 17/100 לעומת 74 של פורטוגל - שיפור מדהים של 335 אחוז).
אז איפה ישראל?
ישראל ממוקמת במקום 11 מתוך 29 המדינות שנמדדו בטבלה על מערך הנתונים שעליו התבססו. בהן 15 מדינות מובילות להגירת השקעות, מלבד הונג קונג, שהיא גם טריטוריית הגירת השקעות מובילה וגם כזאת שאזרחיה מהגרים ממנה. מבחינה זאת, הדמיון בין ישראל להונג קונג נובע מכך ששתיהן מציגות ציון גבוה במספר פרמטרים, אבל עדיין בגלל סיבות שונות, חלק מבעלי ההון בה מעוניינים בהגירת השקעות.
בטבלה מופיע מדד ה-Total Score, שהוא הציון הכולל שניתן לכל מדינה לפי המדדים. לישראל ציון כולל של 57, ארה"ב עם 81 ושוויץ במקום הראשון - עם 85. כל מעבר ממדינה למדינה יביא להגדלת סיכויי ההזדמנות שלך מהציון של המדינה שממנה היגרת לציון של המדינה החדשה.
הטבלה ממחישה איך משפחה ישראלית שתבצע מעבר לארה"ב, בריטניה, סינגפור ועוד, תשפר את הסיכויים של הדור הבא להצליח בחיים, לפי מספר מדדים, כמו רמת השתכרות, איכות החינוך, ניידות חברתית וכלכלית ועוד. לדוגמה, משפחה ישראלית שתבצע מעבר לארה"ב, תגדיל את סיכויי הצלחה של הדור הבא מ-57 ל-81 אחוז, מעבר לשווייץ יביא את סיכוי ההצלחה ל-85 אחוז ולסינגפור ל-80 אחוז.
המחקר, יש לציין, אמנם בוצע אחרי תחילת הלחימה בישראל, אך התבסס על מקורות רבים, ממרכזים לאומיים לסטטיסטיקה ומשרדי הגירה ועד ארגון הבריאות העולמי, שלא בהכרח עודכנו מאז פרוץ הלחימה, שכן רובם מתפרסמים פעם בשנה. כך שמעניין יהיה לראות בשנה הבאה כיצד השפיעה הלחימה על הציון הכולל של ישראל.
לא מסתמכים רק על ההשכלה
"זהו המחקר הראשון מסוגו שמנסה למדוד את היתרון היחסי של השילוב פורץ הדרך בין חינוך והגירת השקעות לניידות חברתית וכלכלית בין דורית", אומר דומיניק וולק, ראש קבוצת הלקוחות הפרטיים בחברה, "איזון מוצלח של יצירת עושר ויצירת הזדמנויות הם מאפיינים מרכזיים של כלכלות עולות וחברות תוססות. המדד שלנו מסייע להכווין משפחות בנוגע לבניית אסטרטגיות העברת השקעות מותאמות לפינוי מסלולים עבור ילדיהן ויורשיהן לגישה ללימודים הטובים בעולם, לשוקי העבודה הרווחיים ביותר ואיכות חיים משופרת באמצעות הזכויות והגמישות של מגורים חלופיים ואזרחות על ידי אפשרויות השקעה המעניקות להם את הזכות ללמוד, לחיות, לעבוד ולהשקיע במדינות לפי בחירתם".
כפי שמציינת בדו"ח טס ווילקינסון, מנהלת החינוך בחברה, השכלה לבדה לא יכולה להבטיח הזדמנויות בשוק העבודה העתידי. "השקעה בחינוך היא אחת הדרכים הטובות ביותר לגרום לילדים להצליח בחיים. עם זאת, מחקרים כלכליים מראים גם שלמעלה משני שליש מהשונות בהכנסה בין אנשים ברחבי העולם פשוט מיוחסת למדינה שבה הם חיים ועובדים. לכן, שילוב ביניהן הוא המפתח".