הענקת אופציות לעובדים היא אחת ההטבות הפופולאריות, בעיקר בתחום ההייטק. החברה, לרוב סטארט-אפ, חוסכת בכך תוספת של כסף פיזי שהיא משלמת לעובד, והיא גם כלי לשימור עובד לטווח ארוך בתחום שבו המעבר בין מעסיקים הוא גבוה מאוד. העובד יכול ליהנות מתגמול נאה אם החברה נמכרת או מונפקת בבורסה. ככל שהזמן ארוך יותר בהחזקת האופציה, הסיכוי גדול שערכה יגדל משמעותית, בעת מכירת החברה או הנפקת מניותיה בבורסה.

לדוגמה, עובד קיבל אופציות לפי ערך מימוש של 5 דולרים לאופציה, ומניית החברה לאחר הנפקתה/מכירתה עומדת על 10 דולרים, הוא יוכל לממש את האופציה ולרכוש מניות תמורת 5 דולרים למניה ולמכור אותן ברווח של 5 דולרים.

על פי נתוני רשות המסים, המחזור הממוצע של הענקת אופציות לעובדים במשק הישראלי גבוה מ-15 מיליארד שקל בשנה. יש לציין, שלא רק בהייטק מעניקים אופציות, אלא גם בחברות פרטיות עסקיות, גופים מוסדיים כמו חברות ביטוח ובנקים - אבל שם מעניקים את האופציות רק לעובדים בכירים כהטבה נוספת למשכורתם הגדולה, גם בשל מגבלת שכר שנתית בגוף מוסדי.

על פי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, העובד זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25% במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים למימוש ההטבה הם שהאופציות הוענקו במסגרת תכנית הקצאה שאושרה על ידי רשות המסים, והמניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות. כלומר, העובד לא יכול למכור את המניות אלא אם חלפו שנתיים מהנפקתן.

אלא שמתברר, שלא מעט מעסיקים מנצלים את חוסר הידע של עובדיהם בתחומי האופציות והמניות. יש שמעניקים אופציות למניות לצורך דיבידנד בלבד, כדי שלעובד לא יהיה בעתיד זכות הצבעה באספת בעלי המניות של החברה, למשל, או מעניקים אופציות לאג"ח ולא למניות, כשאז העובד אינו זכאי להטבת המס המשמעותית בעת מימוש האופציה. כל זה התגלה בדיעבד, ואת זה רשות המסים מבקשת לתקן.

דיווח על כל מתן אופציות

"אנו סבורים ששיטת הדיווח הקיימת אינה מאפשרת לנו לבצע ביקורת יעילה על קיום התנאים לקבלת הטבת המס ולאיתור טעויות בחישוב המס", אומרים ברשות המסים. לכן, החליטה הרשות שהחל מ-1 בינואר 2025, חברות שמקצות אופציות למניות בחברה לעובדיהן ידווחו באופן מקוון על כל תהליך ההקצאה - החל מתוכנית ההקצאה, עבור בדיווח רבעוני ועד לדיווח על המימוש על ידי העובד - באמצעות מערכת דיגיטלית חדשה שפיתחה הרשות. מטרת המהלך היא לאפשר לרשות לקיים הליך ביקורת יעיל על קיום התנאים להטבת המס במימוש אופציות ולהעניק לרשות ולמקבלי ההחלטות תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי והעלות הפיסקאלית של הטבת המס.

במסגרת מהלך זה, חברות המבקשות להקצות אופציות לעובדים יגישו את תכנית ההקצאה לאישור רשות המסים באמצעות טופס מקוון. במהלך ההגשה יענו נציגי החברות על שאלון, ועל סמך תשובותיהם תקבע רשות המסים אם יש מקום לאשר את התכנית או לבקש מהחברה לבצע בה שינויים. בנוסף, רשות המסים תממש את זכאותה לפי החוק לדרוש דיווח רבעוני מלא מכלל החברות המקצות אופציות והנאמנים המנהלים אותן, בנוגע לאופציות המוחזקות אצלם או הממומשות דרכם.

עוד נמסר, כי הדיגיטציה של תחום האופציות תאפשר לרשות המסים לקיים ביקורת חכמה ויעילה על התחום, תוך מיצוי מקסימלי של פוטנציאל הגבייה, לצד קבלת תמונה מלאה של עלות ההטבה והיקף האופציות במשק הישראלי.

"עדיף שתוכנית האופציות תיפסל מראש מאשר שהעובד יגלה זאת בדיעבד", מסביר עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, מומחה למסים. לדבריו, ההנחיות החדשות הן תוצאה של פסק דין מ-2019, שזכה לכינוי "פסק דין שוחט": "כשחברה מנפיקה אופציות לעובדים היא צריכה לאשר את התוכנית מול רשות המסים. אם רשות המסים לא מגיבה בתוך 90 ימים, מה שקרה לא פעם, התוכנית נקבעת כמאושרת. במקרה של פסק דין שוחט, החברה הבטיחה לעובד מניות מסוימות שמאשרות רק דיבידנד למחזיק בהן, כל עוד מתקיימים ביניהם יחסי עובד-מעביד, אבל לא זכות הצבעה, שזה תנאי נדרש לקבלת ההטבה במס".

למעשה, רשות המסים טענה שלא מדובר במניות אלא בהטבה כספית שקיבל העובד מהמעביד, ולכן הוא צריך לשלם את המס השולי שהוא משלם על שכרו. השופטת קיבלה את עמדת העובד, ורשות המסים הבינה שהיא צריכה לחדד את הוראותיה בנושא אישור תוכניות אופציות לעובדים.

"לכן, יש לקבל בברכה את ההנחיות החדשות של רשות המסים, שתבדוק מראש את תנאי הענקת האופציות ולא בדיעבד, כשאז העובד יכול לגלות שהוא לא זכאי להטבות המס".