העולם הולך והופך עשיר. כלומר, לא אנחנו, האנשים הפשוטים שמשלמים משכנתא וגנים פרטיים ונאבקים לסגור את החודש. אנחנו מדברים על אלו שיש להם הרבה כסף, ועכשיו פשוט יש להם עוד יותר ממנו. בשלוש השנים האחרונות, לאחר שיאים במדדי הבורסות, עלה מספר המיליונרים והמיליארדרים בעולם. בארה"ב לבדה מיליארדרים הם 46 אחוז יותר עשירים ממה שהם היו ב-2020. שלושת האנשים העשירים ביותר בארה"ב, ג'ף בזוס, אילון מאסק ולארי אליסון, הגדילו את הונן ב-84 אחוז, כך על פי דוח אי השיוויון האחרון של ארגון Oxfam, תנועה גלובלית הנלחמת בחוסר שיוויון, בעוני ובחוסר צדק.
אבל למרות העובדה שאמריקה מדורגת במקום הראשון כאומה העשירה ביותר בעולם מבחינת תל"ג, הדוח מצא גם שקרוב ל-38 מיליון אמריקאים חיים בעוני. מדובר ב-11.5 אחוז מהאוכלוסייה, כך על פני הדוח האחרון של מפקד האוכלוסין האמריקאי.
"אנחנו עומדים בפתחו של עשור של היפרדות, של חלוקה, עם מיליארדי בני אדם שעדיין מתמודדים עם התוצאות הכלכליות של מגפת הקורונה, כשגלי ההדף שלה הם אינפלציה ומלחמה, בעוד שהמיליארדרים של העולם מצמיחים את הונם באופן דרמטי", אומר לחדשות NBC הדירקטור הראשי של ארגון אוקספם. אמיתב בהר.
באוקספם גם מצאו שחמשת האנשים הכי עשירים בעולם, יותר מהכפילו את הונם מאז 2020, אם המגמה הזאת תמשיך בדיוק ככה, אומרים שם, יהיה בעולם את הטריליונר הראשון בתוך פחות מעשור. במילים אחרות – יהיה בקרוב אדם שהונו מוערך במיליון מיליון דולר. העוני, לעומת זאת, לא יחוסל בעוד לפחות 229 שנים. בהנחה שכולנו נהיה פה עד אז, כמובן. "אנחנו מצפים לראות המשך של אותו טרנד של ריכוז עושר בלתי נתפס רק למעלה בטופ הכי גבוה", אומרת רבקה רידל, בכירה בארגון האחראית על תחום הכלכלה והצדק הגזעי, ל-NBC.
בבקשה תמסו אותנו
אבל לצד הדאגה על עתידם של האנשים שלא שפר עליהם מזלם, יש גם נקודות חיוביות. סטיבן המילטון, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון מסביר שיש גם סימנים של התקדמות בתחום הפערים החברתיים. שוק העבודה התהדק, וליותר עובדים יש עבודות במשרה מלאה, הוא אומר, וזה "הוביל לעלייה מהירה של משכורות אצל בעלי הכנסה נמוכה". בנוסף, נוצרו גם הרבה הסכמים של איגודי עובדים לאחר תקופה ארוכה של שביתות באיגודים כמו איגוד התסריטאים של הוליווד, נהגי UPS, טייסים בחברות תעופה ועוד, שהצליחו להביא לעליות שכר בתחומם. "יש סדקים שנוצרים, שיכולים להביא אותנו לעולם יותר שיוויוני", אומרת רידל.
המילטון מסביר שיש עוד מה לעשות כדי לצמצם את הפערים, והראשון שבהם, הוא מיסוי. "אם אנחנו רוצים פחות חוסר שיוויון, אנחנו יכולים להגיע לזה", הוא אומר, ומצטט מקורות על מיסוי פרוגרסיבי, שערי מס גבוה יותר לתאגידים, מיסוי על דיבידנדים ורווחי הון, מיסוי נדל"ן ועוד. במילים אחרות – למסות את אלה שיש להם הרבה. "יש הרבה אמצעים שאנחנו יכולים לנקוט בהם כדי להוריד באופן די רדיקלי את אי השיוויון בהכנסות בארה"ב", הוא אומר.
קצת לאחר שהתפרסם הדוח של אוקסם, מתברר שהמולטי מיליונרים בעצמם חושבים שצריך למסות אותם יותר. בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שנערך השנה, קראו עשירי העולם לנציגי המדינות המובילות בפורום להטיל מס גבוה יותר על העשירים ביותר בחברה. במכתב פתוח למנהיגי המדינות שהתאספו בדאבוס, שוויץ, שלחו את המסר הזה למעלה מ-250 מיליארדרים ומיליונרים: "תמסו את העושר הקיצוני שלנו". חותמי המכתב, שכותרתו "גאים לשלם יותר", היו עשירים מ-17 מדינות, כולל אביגיל דיסני, היורשת של אימפריית דיסני, וואלרי רוקפלר, יורשת המשפחה העשירה המפורסמת בארה"ב.