הישראלים מבטלים יותר טיסות בגלל קשיים כלכליים. כך עולה מנתוני חברת Trip Guaranty, המדווחת על עלייה של 90% בביטולי טיסות מסיבות כלכליות ברבעון הראשון של 2025 בהשוואה למחצית השנייה של 2024.

זה סימן נוסף שמצביע על המצב הכלכלי הקשה של משקי הבית בישראל, שמתקשים לעמוד בהוצאות שתכננו בעבר.

Trip Guaranty, שהוקמה ב-2015, מאפשרת לנוסעים לבטח את כרטיסי הטיסה שלהם למקרה שיצטרכו לבטל אותם. החברה משרתת מאות אלפי ישראלים, דרך שיתופי פעולה עם חברות אשראי ובאופן ישיר, ולכן נתוניה משקפים מגמה רחבה.

"הנתונים על הפעלת ביטוח ביטול הטיסה משקפים לא פעם הלך רוח של הציבור הישראלי. כך באופן טבעי המלחמה הביאה איתה עלייה של ביטולי טיסה עקב סיבות שונות שקשורות במצב הביטחוני," אומרת מור פפקין, מנכ"לית Trip Guaranty. "לצד הימשכות המלחמה, בחצי השנה האחרונה ובדגש על הרבעון הראשון של 2025 בה התגבר יוקר המחיה בישראל ויצאו לפועל תקנות כלכליות חדשות של הממשלה, אנחנו רואים עלייה בביטולים מסיבות כלכליות. מדובר באנשים שהזמינו טיסה, מלונות ואטרקציות לפני מספר חודשים כדי להבטיח וליהנות ממחירים משתלמים, אבל כעת, כשהגיעה העת להשלים את מלוא התשלום, הם מגלים שמדובר בהוצאה כבדה יחסית למצב הכלכלי".

במקביל, לפי נתוני החברה, יש עלייה של 200% בביטולים בגלל המצב הביטחוני בחודש האחרון, אם כי בהיקף קטן יותר מהחודשים הקודמים. החברה מדווחת גם על עלייה של יותר מ-30% במספר האנשים שמתעניינים בביטוח ביטול טיסה.

הסיבות העיקריות לביטולי טיסות כוללות שינויים בתכניות, בעיות בריאות, עבודה או לימודים, סיבות משפחתיות, מצב כלכלי, מצב ביטחוני ותנאי מזג אוויר.

צה"ל מרחיב את הפעילות הקרקעית בצפון רצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
כוחות צה"ל בצפון רצועת עזה. המשך המלחמה מכביד על הציבור | צילום: דובר צה"ל

המשבר הכלכלי מתרחב

הנתונים של Trip Guaranty תואמים את הממצאים בדוחות של ארגוני פעמונים ולתת, שמצביעים על מצב כלכלי מחמיר של משקי הבית בישראל במהלך 2024.

לפי דוח פעמונים, מדד החוסן הכלכלי ירד ב-5 נקודות ועומד כעת על 59 מתוך 100, לעומת 63.9 בשנה שעברה. מסקר ארגון לתת עולה כי 40% מהאנשים מדווחים על הרעה במצבם הכלכלי לעומת השנה שעברה, ו-87.4% מהם מציינים את יוקר המחיה כסיבה העיקרית.

הנתונים מראים גם שישראלים רבים מקצצים בהוצאות חיוניות: כמחצית (49.9%) מצמצמים בהוצאות על מזון - עלייה לעומת 34.5% בשנה שעברה, ו-31% ויתרו על מוצרים בסיסיים כמו תרופות ומזון חיוני.

הנפגעים העיקריים הם משרתי המילואים והמפונים מהדרום והצפון. המפונים סובלים במיוחד, עם מדד חוסן כלכלי של 50 נקודות בלבד, הרבה מתחת לממוצע הארצי.