הממשלה אישרה ביום שישי את הצעת תקציב המדינה. זה היה סופו של תהליך מזורז וחפוז, שאת רוב סעיפים כלל לא הציגו ולא חשפו. ביום שלישי שעבר התוודענו לראשונה שבמסגרת התיקונים והשינויים בחוק ההסדרים לשנת 2023, חבוי גזל ועושק של פנסיונרים, שמתבטא בביטול הטבות המס בפנסיות של כלל ציבור האזרחים המגיעים לגמלאות.
בשנת 2012, במסגרת "תיקון 190", החליטה המדינה להעניק לפנסיונרים פטור גבוה יותר על הפנסיה שלהם. הפטור המוגדל התפרס על פני ארבע פעימות, בשנים 2012, 2016, 2020 והאחרונה, עם הפעימה המשמעותית יותר, עתידה להתרחש ב-2025. אני מזכיר לכולם שהגידול בפטור לא התרחש יש מאין, הוא היה תוצאה של הבטחה שלטונית במסגרת הדיונים על "תיקון 3" משנת 2008, במסגרתו בוטל אפיק החיסכון ההוני וכל הקופות הפכו לקופה לקצבה, וכדי לפצות על כך, התחייבה הממשלה למצוא פתרון חלופי לאחר ארבע שנות המתנה ובחינה.
בהתאם ל"תיקון 190", מי שפורש כיום לגמלאות, נהנה מסל הטבות במס בסך כ-853,000 שקל, אותו הוא רשאי למשוך (בתנאים מסוימים) בפטור ממס, למשוך פיצויים פטורים ממס, למשוך כספי פנסיה כסכום חד פעמי (היוון) או להעדיף לקבל פטור על הפנסיה, כדי שהנטו שלו בגמלאות יהיה גבוה יותר. כל העוסקים בתכנון פרישה באחת עשרה השנים האחרונות, נדרשו לבחון עבור ללקוחותיהם מהו המימוש המתאים להם ביותר במסגרת הפטור המוענק לפנסיונרים, וזאת במסגרת הליך הנקרא ״קיבוע זכויות״, הנעשה מול מס הכנסה, בהגשת טופס 161ד. במעמד הגשת טופס בקשה לקיבוע זכויות, הגדילו שלטונות המס ודרשו מכל פורש לגמלאות, לבחור במועד הפרישה את הפטור המועדף עליו, לרבות, וכאן הפואנטה, להחליט כבר בפרישה איזו הטבה מעדיף בפעימה האחרונה בשנת 2025.
מניסיוני הרב, כמי שליווה אלפי פורשים בעשור האחרון, יש שונות במאפייני הפורשים לגמלאות, מכאן שחלקם העדיף שבפעימה האחרונה יגדל הפטור על הפנסיה סך 1,368 שקל לחודש (לפי המס השולי שלו), ואחרים תכננו לקבל ב-2025 סכום הון פטור ממס בסך כ-246,000 שקל.
ליווי והכוונה לפרישה הינו הליך תכנוני משמעותי בחיי הפורש, הכולל את סכומי ההון שיעמדו לרשותו, גובה פנסיית הזקנה נטו ממנה יחיה את שארית חייו, סכומי כסף לסיוע לילדים, קרן כספית למקרה חירום ועוד. החלטת הממשלה לבטל את הפעימה האחרונה של תיקון 190, תגרום לכל הפנסיונרים, לכולם, לעמוד מול שוקת שבורה ולהיווכח שההטבה הכי משמעותית שהיו אמורים לקבל, נגוזה.
מה המשמעות? איך אפשר יהיה להאמין להבטחות שתיתן הממשלה? שהרי היא יכולה באחת לבטל אותן, בטענה שהדבר יחסוך 700 מיליון שקל. ולאן ילכו אותם 700 מיליון שקל?
כמה לא מפתיע, מתברר שבמסגרת התקציב הצפוי, משרד הביטחון צפוי לקבל תוספת של 10 מיליארד שקל, שבין היתר, ימשיכו לממן את הפנסיה התקציבית המוגדלת של משרתי הקבע, שייהנו בפרישתם מתוספת בפנסיה שיקבלו, בדמות "תוספת רמטכ"ל", אותו מענק ששר האוצר כיום, בצלאל סמוטריץ', כל כך השמיץ והתנגד לה, אך לפני שלוש שנים.
מדובר בעוד סעיף פוגע ומקפח כחלק מהתקציב, הכולל פגיעה ועושק של ציבור הגמלאים בישראל ומנגד הגדלת הפנסיות התקציביות, שלא משיקולים עניינים, של משרתי הקבע ועובדי משרדי הביטחון.
הכותב הוא יועץ פנסיוני ומייסד פלטפורמת AROYA