העולם הפיננסי, על כל גלגוליו ונדבכיו, תמיד היה חלק בלתי נפרד מעולם הקולנוע. כסף הוא תוצר אנושי בעל כל כך הרבה מורכבות, אלמנט פסיכולוגי כלל עולמי, ולכן סיפורים הקשורים אליו תמיד יהיו מרתקים. בסרטים על כסף תמיד יהיו מרכיבים דרמטיים וקומיים, יהיו קטסטרופות וגאולה, יהיו יצרים ותשוקה, בקיצור – כל מה שמרכיב סיפור טוב שהוליווד אוהבת.
ולמרות שהרבה מהסרטים העוסקים בפיננסיים פחות אוהבים את הגיבורים שלהם – רובם מוצגים באור מאוד לא מחמיא בתור יצורים תאבי בצע שימכרו את אמא שלהם בשביל עסקה – אנחנו עדיין מאוד נמשכים אליהם. הם יודעים משהו שאנחנו לא על העולם. הם יודעים איך כסף עובד, ואיך כסף עושה עוד כסף. הם בעיקר יודעים איך הפסיכולוגיה האנושית עובדת, ואיך לנצל את זה לטובתם.
אז אם מתחשק לכם גם דרמה וגם קומדיה, וגם אולי על הדרך ללמוד איזה דבר או שניים על מה שמניע את העולם – הכינו פופקורן וצפו באחד הסרטים הכי טובים שנעשו על כסף והכמיהה האנושית התמידית אליו.
מכונת הכסף The big short (2015)
בעברית קראו לו מכונת הכסף, אבל השם המקורי של The Big Short מדויק הרבה יותר. הסרט האמריקאי בבימויו של אדם מקיי, מבוסס על ספרו של מייקל לואיס הנושא את אותו שם, ומתאר את התפתחות המשבר הכלכלי של 2008, הידוע כמשבר הסאב פריים, אותו משבר שגרם לקריסת הבורסה ולהפסדי עתק. הספר, וגם הסרט, מתאר את סיפורם של אלה שהבינו שיש בועת נדל"ן מטורפת בארה"ב, ושהמשבר עומד להגיע, ושם דגש על מי שהרוויח מיליונים בזכות הימור על נפילת הנדל"ן, מה שנקרא בשוק ההון שורט. בסרט מככבים סטיב קארל, כריסטיאן בייל, ראיין גוסלינג, בראד פיט, וגם מרגו רובי וסלנה גומז, והוא מצליח להפוך נושאים פיננסיים מורכבים למובנים עבור הקהל הרחב, וחושף את הרגעים שהובילו למשבר הגדול.
גלנגרי גלן רוס Glengarry Glen Ross (1992)
כשהוא יצא בתחילת שנות ה-90, גלנגרי גלן רוס הפך לסרט עטור שבחים, אדפטציה קולנועית למחזה של דיוויד מאמט שהמתמקד בצוות של סוחרי נדל"ן שאמות המוסר שלהם נעלמו לחלוטין לאורך השנים שהם עובדים עבור חברת הנדל"ן שלהם. הסרט מציג את הסוחרים כתאבי בצע חסרי מעצורים, שלא בוחלים בכלום על מנת לשלשל עוד כמה דולרים לכיס. הוא גם מראה את הלחץ הבלתי פוסק שאנשי מכירות עומדים בו, לחץ לייצר עוד ועוד הכנסה, למכור עוד ועוד נכסים, לעמוד ביעדי המכירות בכל מחיר, גם אם זה מייצר נזק לאחרים, שלא לומר הורס להם את החיים, ומציג את הסטרס הבלתי פוסק של אלה שעובדים בתעשיית הפיננסים. נאום המוטיבציה של אלק בולדווין בסרט, הוא בין הרגעים הזכורים בו.
אמריקן פסיכו American Psycho (2000)
אמריקן פסיכו הוא מותחן פסיכולוגי וקומדיה שחורה המבוסס על ספרו של ברט איסטון אליס בעל אותו השם. גם פה מככב כריסטיאן בייל, בתור הפסיכו, והוא נחשב אז לסרט אלים במיוחד על רוצח סדרתי, כשברקע גם סיפור פיננסי. אמנם הסרט לא עוסק ישירות בעניינים פיננסיים, אבל הדמות הראשית היא של בנקאי השקעות עשיר מאוד שיש לו סודות אפלים במיוחד. הסרט כן שופך אור על העולם הפיננסי, זה שמגולם על ידי סוחרי בורסה מנותקים מהמציאות שהם מלוקקים ונטולי מוסר במקרה הטוב, או פושעים מטורפים במקרה הרע.
הסוחר הנוכל Rogue Trader (1999)
יואן מקרגור מככב בסרט הבריטי הזה, שמספר את סיפורו של ניק ליסון, סוחר בבורסה, שהפיל את בנק ההשקעות הבריטי בארינגס וגרם לו לפשיטת רגל בתחילת שנות ה-90. בארינגס היה הבנק השני העתיק בעולם, וליסון, שהיה כוכב עולה בבורסה בסינגפור, עוד בימים שסוחרים היו צועקים יום שלם בטלפון, הסתיר מהממונים עליו את ערימות ההפסדים שצבר בחשבונות בנק סודיים. אחרי אחת העסקאות הגרועות בכל הזמנים שעשה – עם שורט על מדד הניקיי היפניי – ההפסדים של ליסון יוצאים לאור. הסרט עצמו מבדר, אבל הסיפור של ליסון הוא בהחלט לקח לכל סוחר נרקיסיסט שחושב שהוא אלוהים.
הנפילה של אנרון Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)
אנרון הוא סרט דוקומנטרי, המבוסס על סיפור שהתרחש לפני 20 שנה, אבל הוא עדיין יכול להותיר את צופיו המומים. הוא מבוסס על ספר בעל אותו שם, ומגולל את הסיפור של חברת האנרגיה אנרון, ומנסה להסביר איך חברה גדולה כמו אנרון פושטת רגל למרות כל תמרורי האזהרה. בין אירועים של הפסקות חשמל מלאכותיות בקליפורניה, תרמית גדולה בהודו, טובות הנאה פוליטיות, שיתוף פעולה של רואי החשבון – קשה להאמין שמנהלי החברה ביצעו עבירות כל כך בוטות כנגד הציבור והמשקיעים. אבל המציאות עולה על הדמיון במקרה הזה, והסרט מגובה בראיות, קטעי וידיאו מהקונגרס וראיונות עם מנהלי החברה, שמנסים להראות שלא רק שהחברה איבדה כל בושה מוסרית, כנראה שהיא הייתה נפשעת מהרגע הראשון.
הזאב מוול סטריט The Wolf of Wall Street (2013)
הסרט הזה של מרטין סקרוסזה, בכיכובם של ליאונדרו דיקפריו, מתיו מקונוהיי, מרגו רובי, ג'ונה היל ועוד שלל שחקנים, מגולל את סיפור עלייתו ונפילתו של ג'ורדן בלפורט, שחקן קטן בשוק המניות שביצע את אחת התרמיות הגדולות בתחום ואיבד כמובן הכל. זה אחד הסרטים הכיפיים, מלא ברגעים מגוחכים א-לה שנות ה-80 וה-90 בארה"ב, מלא בסצנות בלתי נשכחות כמו זו של מתיו מקונוהיי שר במסעדה או של דיקפריו, כשהוא לוקח סם שלכאורה פג תוקפו והופך סוג של משותק. זה סרט על כמה שלמושחתים לא אכפת כהוא זה מהאנשים הקטנים שהם מרמים והורסים להם את החיים, ועל זה שאי אפשר להיות עבריינים לנצח.
חדר הלחץ Boiler Room (2000)
הסרט הזה, כמו בזאב מוולסטריט, מתמקד באחת הדרכים להונאת משקיעים בשםpump and dump , שבמסגרתה מנפחים באופן מלאכותי מניות של חברה כדי למכור אותה במחיר גבוה, מה שגורם בסופו של דבר לנפילתה. סת' דיוויס הוא עוד ילד שמחפש דרך מהירה להתעשר, ונקלע לעולם גברי, היסטרי ותחרותי של הברוקרים בארה"ב. כשסת מתחיל לעבוד כברוקר בחברה קטנה, הוא מגלה שלל תרמיות פיננסיות והרס חייהם של אנשים תמימים, וזה ממש לא עוצר אותו. איך אומרת אחת הדמויות בסרט: "אם זה נשמע יותר מדי טוב מלהיות אמיתי, כנראה שזה יותר מדי טוב מלהיות אמיתי".
התמוטטות Margin Call (2011)
אחד הסרטים היותר מפורסמים בתחום הפיננסי מגולל את המתרחש באחת מחברות ההשקעה הגדולות בסיטי של ניו יורק. זה ג'ונגל שם, ההשקעות של החברה הן במיליארדי דולרים, הם מנהלים כסף של אלפי לקוחות, הרווחים עצומים וכדי לשרוד צריך להיות חסרי רחמים. הסרט מתרחש 24 שעות לפני המפולת הגדולה בבורסה של 2008, הוא מתחיל בזה שחלק מהעובדים והמנהלים נקראים לשיחה ומפוטרים על המקום. אבל מתברר שבחברה מסתובב דיסק שמישהו מהמפוטרים הצליח להגניב, והנתונים שעליו חוזים למעשה את המפולת הדוהרת. הסוף כבר ידוע מראש לצופים, אבל 24 השעות האלה עדיין מצליחות להיות מורטות עצבים, ולתת הצצה למורכבות ולכיעור שהוא שוק ההון, ועד כמה העובדים בו לעיתים משחקים בחיים של אנשים תמימים לחלוטין.
וול סטריט Wall Street (1987)
זה כנראה האבא של כל הסרטים הפיננסיים, בין הראשונים שנתנו הצצה לחיים הנוצצים כביכול של הברוקרים בוול סטריט, פסגת השאיפות האמריקאית באותה תקופה. אוליבר סטון ביים, מייקל דאגלס וצ'רלי שין מככבים, בדרמה על הסוחר המזדקן שמכר את נשמתו לשטן, וזה שרק נכנס לביזנס וחושב שהוא רוצה את אותו דבר. בסופו של דבר, הסרט הוא תמרור אזהרה לכל מי שמנסה לעבור על החוק, לכל מי שמה שמוביל אותו בחיים היא תאוות בצע. כמו שאומרת דמותו של דאגלס, גורדון גקו, "תאוות בצע היא טובה". רק שאף אחד לא זוכר שהיא מגיעה עם מחיר מאוד גבוה.