התרומות נשלחו לצבא – אבל נתקעו במכס: ציוד צבאי רב שנתרם על ידי אנשי עסקים, ובהם מיליונרים יהודים וגורמים עסקיים מרחבי העולם, נתקע במשך ימים במכס ולא הועבר מיידית ללוחמים - כך מתברר. זאת, גם לאחר שניתנה התחייבות לבדוק את החבילות, שנשלחו בעשרות מטוסים ארצה.
הצבא ומשרד הביטחון, שתחילה טענו שאין בתרומות הללו צורך, לא מיהרו לקבלן. רק לאחר מספר ימים, נראה שחזרו בהם אותם גורמים מהחלטתם. גורם במכס מספר: "הצבא לא רצה את התרומות שנשלחו, ורק אחרי כמה ימים חזר בו - כנראה בגלל מחסור בציוד של לוחמים ביחידות בעוטף עזה", הוא מספר. "בינתיים, הציוד שנתרם, שברובו איכותי ותקין, נתקע במכס. לדעתי, גם במקרה הזה צריכים להקים וועדת חקירה, שתבדוק את העניין".
לדבריו, "כאחד שמכיר את ההתנהלות כאן, כל פעם שינו לנו את הנהלים, והציוד סתם נתקע. היו יכולים אחרי יום-יומיים לשחרר אותו לחיילים - נעשתה בדיקה מעמיקה של הציוד הצבאי שנמצא תקין".
לצורך הבהרת התמונה המלאה, מדובר באלפי חבילות ארוזות שנשלחו בעיקרן כתרומות של מיליונרים יהודים, מארצות הברית ומבריטניה. מרבית הציוד הצבאי שנשלח לחיילים, היה כאמור תקין ואיכותי, מלבד עשרות אפודים קרמיים לא תקינים, שהיו מיועדים לחיילים בצבא אוקראינה – אשר סירב לקבלם. אותו איש עסקים שלח אותם כתרומה לצה"ל.
כמו כן, מתברר כי גורמים בצבא לא הסכימו לקבל מדים שדומים לאלו של לוחמי חמאס, מחשש לירי דו-צדדי בין יחידות לוחמים בצה"ל.
על פי נהלי המכס, לא ניתן לשחרר ציוד צבאי ללא אישור הצבא. עם זאת, מתברר שרק ביום חמישי, כמעט שבוע לאחר תחילת המלחמה, משרד הביטחון הקים מנהלה המטפלת בציוד הצבאי שנתרם. הציוד האמור נבדק בטרם הועבר ישירות ליחידות הצבא וללוחמים בשטח.
ברשות המיסים החליטו לקצר את ההליכים הבירוקרטיים בכל הנוגע למתן תרומות של עמותות, אשר מתקבלות בעזרת מלוי טופס פשוט או בהצגת אישור עמותה לקבלת התרומות. "קיצרנו המון תהליכים, כדי לאפשר את העברת התרומות לעמותות באופן ישיר וללא עיכובים. זאת, כאמור, כל עוד לא מדובר בציוד צבאי המצריך בדיקה של גורמי צבא, בטרם העברתו לידי חיילים בשטח", ציין הגורם ברשות המיסים.