אין ספק שתאונת דרכים היא אירוע שכולנו מתפללים שלא ניקלע אליו. ואנחנו לא מדברים בכלל על תאונות עם נזק לגוף. מפסיק נזק לרכוש בשביל לשבש לנו את החיים וגם לעלות לא מעט כסף. והאמת, שעם מחירי הביטוח לאחרונה, תאונת דרכים יכולה להפוך לנזק מתמשך לכיס.

אז מה קורה אם נקלענו לתאונה? כולנו יודעים את הבייסיק – חייבים להחליף פרטים עם הנהג הפוגע במידה שאנחנו לא הנהגים הפוגעים. אבל מתברר שזה ממש לא מספיק. כי מהם אותם פרטים? מה בדיוק אנחנו צריכים שיהיה לנו? ולמה לא כדאי לקבל את השמאי של חברת הביטוח? כן, זה לא התחום הכי סקסי בעולם, ובאמת שאנחנו מעדיפים להתקדם הלאה, אבל במקרים כאלה חשוב מאוד להיות מוכנים ולדעת מה לעשות. זה יכול לחסוך לנו הרבה כסף, שלא לדבר על הרבה כאב ראש.

אז שאלנו שמאי רכב המדורגים באתר מידרג מה הם בחיים לא היו עושים אחרי תאונה, ויש להם כמה טיפים שכולם צריכים להכיר.

בדרך לקחת משכנתא? חמישה דברים שיועץ משכנתאות בחיים לא היה עושה

1. בחיים לא הייתי מוותר על החלפת פרטים בין הנהגים 

זה בטח נשמע לכם כמו משהו שכל ילד מכיר ויודע – דבר ראשון אחרי תאונת דרכים מחליפים פרטים. אבל כדאי לדעת שהרבה נהגים מסתפקים רק בהחלפת מספרי טלפון, ולא באמת רואים את המסמכים החשובים, אלא מסתפקים בזה שהנהג או הנהגת שהיו מעורבים בתאונה מבטיחים לשלוח את המסמכים בהמשך. תחשבו על זה רגע: אתם לא מכירים את הנהג, אם הוא פגע בכם, אין לו באמת אינטרס ליצור שוב קשר, ומספר הטלפון שהוא נתן לכם יכול להיות מזויף. אז מה עושים? מבקשים ממש אחרי התאונה את כל הפרטים הבאים ומצלמים את כולם בטלפון: רישיון נהיגה או תעודת זהות, רישיון רכב, תעודת ביטוח, סוג ודגם הרכב ומספר רישוי. לאחר מכן בקשו גם את המספר טלפון, ומומלץ אפילו לחייג ולוודא שהמספר אכן מצלצל בצד השני. אם הנהג מסרב לתת פרטים, צילום לוחית הזיהוי יספיק כדי למצוא אותו אחר כך.

2. בחיים לא הייתי מצלם רק את אזור המכה

יש לכם כבר מצלמה ביד, צלמו כמה שיותר תמונות שמתעדות את הרכב. ולא רק את הרכב שלכם או את הרכב שנפגע – האמירה הזו מתייחסת לשני הרכבים שהיו מעורבים. לרכב שלכם – כי לפעמים מגלים נזקים נוספים שנעלמו מעיניכם ברגעי הלחץ. לרכב השני – כדי למנוע מהנהג השני להשחיל לתביעה נזקים נוספים ברכב שלו שלא קשורים לתאונה איתכם.

אז מה עושים? מצלמים את אזורי הפגיעה גם ברכב שלכם וגם ברכב השני, כולל אזורים שלכאורה לא נפגעו בתאונה עצמה. אם יש זמן, מומלץ לעשות גם תמונות וגם סרטון

3. בחיים לא הייתי מפעיל ביטוח בלי לבדוק את עלות הנזקים

הנה משהו שחברות הביטוח מאוד שונאות, אבל כדאי מאוד שאתם תדעו אותו: אם מדובר במכה קלה ברכב, כזו  שאפשר לתקן במוסך בכמה מאות שקלים, יכול להיות ששווה לכם לא לערב בכלל את חברת הביטוח. "כשאתם מפעילים ביטוח, אתם צריכים לשלם השתתפות עצמית על תיקון הנזק, וגם מעלים לעצמכם באופן אוטומטי את עלות הביטוח לשלוש השנים הבאות לפחות", מסבירה קרולינה, מנהלת תוכן באתר מידרג, "מה שאומר שהחיסכון עכשיו יעלה לכם ביוקר אחר כך".

אז מה עושים? קבלו הצעת מחיר משניים או שלושה מוסכים ונסו לסגור את העניין בין הנהגים מבלי לערב את הביטוח. בתאונה ללא נפגעים אין חובת הודעה לחברות ביטוח, ואתם יכולים לתבוע עד שלוש שנים מיום המקרה. אז אל תכנסו ללחץ, יש לכם זמן. כמובן שזה לא תקף כאשר מדובר בנזק רציני שהוא יותר ממכה קלה. 

חברת ביטוח, אילוסטרציה (צילום: getty images)
כן, זה שוק טוטאלי, אבל חברת הביטוח לא בדיוק בצד שלכם | צילום: getty images

4. בחיים לא הייתי מודה באשמה בזירת האירוע

תאונה זה אירוע מאוד מלחיץ, מבלבל ומוציא אותנו לחלוטין מאזור הנוחות שלנו. ולחץ גורם לאנשים להתנהג בדרכים שונות ומשונות. יש כאלה שהופכים לענק הירוק ומתנפלים על הנהג השני בהאשמות, ויש כאלה שמאשימים את עצמם באופן אוטומטי. זה לא אומר שאתם לא צריכים להיות אדיבים, אבל גם אין צורך לרוץ לחתום על מסמך הודאה באשמה.

אז מה עושים? מחליפים פרטים עם הנהג שנפגע מבלי להתחייב, חוזרים הביתה, משחזרים את פרטי האירוע בעזרת התמונות, ובוחנים שוב את הממצאים. אתם יכולים גם לכתוב לעצמכם כמה פרטים על התאונה כדי שהזיכרון שלכם לא יתעתע בכם

5. בחיים לא הייתי לוקח שמאי מחברת הביטוח רק כי היא שידכה לי אותו 

זה יכול להיות מפתה לקחת שמאי מהרשימה של הביטוח, במקום לשבור את הראש בחיפוש אחר שמאי עצמאי, אבל חשוב להגיד שקיצור הדרך הזה עלול לעלות לכם ביוקר. לכל חברת ביטוח יש רשימה של שמאים שהיא עובדת איתם, והמשמעות היא שהפרנסה שלהם תלויה באותה חברה. לכן, בדומה לשמאי של הבנק בעת קבלת משכנתא, זו לא טובתכם שעומדת מול עיניו.

אז מה עושים? זכותכם לבחור שמאי שיבדוק את הרכב, גם אם הוא בכלל לא מהרשימה, וחברת הביטוח מחויבת לכסות את שכר הטרחה שלו. באותו הקשר בדיוק, בחיים לא הייתי שם את הרכב במוסך של חברת הביטוח רק כי הם אמרו לי: גם כאשר חברת הביטוח שולחת אתכם למוסך מסוים, אתם לגמרי יכולים לבחור מוסך אחר כל עוד מדובר במוסך מורשה.

 

אתר מידרג מדרג שמאי רכב, מוסכים ועוד אלפי בעלי מקצוע ב-135 תחומים שונים. הדירוג באתר מתבצע על פי 2,128,950 חוות דעת של לקוחות מאומתים. המלצות על בעלי המקצוע זמינות באפליקציית מידרג ובאתר. בעל עסק עצמאי? כאן תוכל להשאיר פרטים לבדיקת התאמה למידרג.