2025 כבר כאן ועמה ההכבדות הכלכליות שהטילה הממשלה על משקי הבית, לטובת מימון המלחמה. עיקר ההכבדה תהיה על משפחות עם ילדים במעמד הביניים, כשבשכבות החלשות תהיה עוד הידרדרות ברמת החיים. ההערכות הן שמשק בית ישראלי יפסיד בשנה הקרובה בין 8,000 ל-12,000 שקלים, שהם כ-1,000 שקלים בחודש.

מציאות זו מדאיגה במיוחד לאור הנתון שנחשף לאחרונה, לפיו שני מיליון מאזרחי ישראל כבר מצויים מתחת לקו העוני, והחשש הוא שמספר זה יגדל בשנה הקרובה.

כמה תתרום הממשלה למימון המלחמה? כספים קואליציוניים לא נפגעו, משרדי ממשלה לא מהותיים לא נסגרו, וביום ראשון, שעות ספורות לפני התחלת ישיבת הממשלה הוחלט לדון במענק פרישה למנכ"לים, משנים למנכ"לים ומוקבלי מנכ"לים במשרדי הממשלה. המענק יהיה בגובה 5 חודשי שכר למרבית המנכ"לים, ויכול להגיע עד 12.5 חודשי שכר למנכ"לים בעלי ותק רב בשירות המדינה. ההערכה היא המענק יסתכם בכ-250 אלף שקל בממוצע למנכ"ל.

אלה הן הגזרות המרכזיות שאושרו, והמשמעות שלהן לכיס שלנו.

העלאת המע"מ והשפעתה על רכישת דירה

מהיום עולה המע"מ ב-1% ל-18%. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההוצאה של משק בית ממוצע על תצרוכת חודשית היא 14,526 שקל (לא כולל הוצאות דיור). משמעות הדבר היא תוספת של כ-145 שקלים לחודש בהוצאות הבסיסיות. לגבי רכישת דירה, ההשפעה משמעותית אף יותר - על דירה בשווי 2.5 מיליון שקלים, יתווספו 25 אלף שקלים נוספים רק בגין המע"מ.

מפברואר: תלוש השכר מצטמק

דמי ביטוח לאומי ומס בריאות יעלו ב-0.15%, כאשר אדם המשתכר שכר ממוצע של כ-11,000 שקל ישלם כ-19 שקלים נוספים בחודש. לאחר התערבות, הוחלט כי עובדים שמרוויחים עד 7,522 שקל יישאו רק ב-40% מהתוספת, והשאר ייפול על המעסיק. המהלך יהיה בתוקף לשנתיים בלבד.

הקפאת מדרגות המס תשפיע גם היא על השכר נטו. כפי שמסביר רו"ח אורי עזרא מקבוצת אליוט גלובל: "משמעות ההקפאה היא אי שמירה על ערך הכסף ותשלומי מס גבוהים יותר". המדד עלה מתחילת השנה ב-3.9% אך מדרגות המס לא יתעדכנו בהתאם.

אמירה בוטבול, בודקת שכר מוסמכת ואחראית על מחלקת בקרת שכר בפאהן קנה ניהול בקרה מקבוצת GT, ממחישה את המשמעות: "קחו לדוגמה עובד שמרוויח משכורת ממוצעת של 11,000 שקל ברוטו. בשנה שעברה הוא שילם מס של כ-2,000 שקל. השנה, בגלל מה שנקרא 'הקפאת מדרגות המס', הוא ישלם 2,100 שקל - מאה שקל יותר על אותה משכורת בדיוק. אבל זה לא נגמר כאן. כשמוסיפים את העלייה ביוקר המחיה (בערך 3% השנה), אותו עובד מפסיד עוד 300-400 שקל בחודש מהכוח הקנייה שלו. אם יש לו ילדים, ההפסד עוד יותר גדול. במילים פשוטות: המשכורת החודשית שלו שווה כמה מאות שקלים פחות".

הקפאת נקודות זיכוי וקצבאות

נקודות הזיכוי הבסיסיות, העומדות על 2.25 נקודות לכל ישראלי (כ-550 שקל בחודש), לא יתעדכנו השנה בהתאם לאינפלציה. נשים, הזכאיות לחצי נקודת זיכוי נוספת, והורים הזכאים לנקודות זיכוי עבור ילדיהם, יושפעו גם הם מההקפאה. קצבאות הילדים יוקפאו על 169 שקלים לילד ראשון, 214 שקלים לילדים 2-4, ו-169 שקלים מהילד החמישי. משפחה עם שלושה ילדים תפסיד כתוצאה מכך כ-21 שקלים בחודש.

התייקרויות במשק

החשמל יתייקר ב-3%, תוספת של כ-11.5 שקלים לחשבון חודשי ממוצע של 380 שקלים. המים יתייקרו ב-2%, משמעות של כ-4 שקלים בחודש למשק בית ממוצע. התחבורה הציבורית תתייקר בשני שקלים לנסיעה החל ממרץ, כאשר התוספת נועדה לממן נסיעות ללא עלות לבני 67 ומעלה. הארנונה תעלה בעד 5.29%, מה שיתבטא בתוספת של כ-300 שקלים בשנה למשלמי ארנונה של 6,000 שקלים.

שינויים בענף הרכב

המס על מכוניות חשמליות יעלה מ-35% ל-45%, מה שיתבטא בתוספת של כ-10,000 שקל למחיר הרכב. גם מחירי המכוניות ההיברידיות והרגילות צפויים להתייקר בכ-5,000-7,000 שקל למכונית שמחירה עד 200 אלף שקל.

האינפלציה צפויה לעלות

פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, מתריע בדיון בוועדה לביקורת המדינה על ההשפעות הרוחביות: "עלויות המיסים שהטלנו על עצמנו צפויות להעלות שוב את האינפלציה. עד שלא נגיע לאזור של 2%, הריבית לא תרד, וזה מטיל עלויות עצומות על אזרחי המדינה." שמחון מציין בסקירה שפרסם בימים אלה כי רמת המחירים בישראל כבר גבוהה ב-38% מממוצע מדינות ה-OECD, עם פער דרמטי של 52% בחלק מהמוצרים.

רו"ח עזרא מעריך את הפגיעה החודשית בלמעלה מ-500 שקלים למשפחה, או בין 6,000 ל-7,000 שקלים בשנה. דרור שטרום, ראש המכון הישראלי לתכנון כלכלי, מציג תחזית מדאיגה אף יותר: "אנחנו מדברים על גידול בהוצאות ברמה השנתית של 15-10 אלף שקל."

בנימין נתניהו, בצאלאל סמוטריץ', יריב לוין (צילום: פלאש 90, shutterstock)
בינתיים, הממשלה לא תורמת את חלקה להקלה על התקציב | צילום: פלאש 90, shutterstock

איך תתמודדו עם הגזירות

המומחים מציעים מספר דרכים להתמודדות עם המצב החדש. אמירה בוטבול ממליצה לבצע בדיקה מדוקדקת של תלוש השכר כדי להבין את מלוא ההשפעה של השינויים. היא מדגישה את החשיבות של שיחה עם המעסיק לגבי העלאת שכר שתפצה על הפגיעה בכוח הקנייה, במיוחד לאור האינפלציה המתמשכת.

דרור שטרום מתמקד בניהול החובות וההלוואות. "קודם כל לבקש דוגמה לכמה כסף נשלם כל חודש עבור הריבית," הוא מדגיש. "דבר שני לראות איך ייראו תשלומי הריבית שלנו כעבור שנה-שנה וחצי, כי הרבה פעמים אתה מתחיל נמוך אבל מוצא את עצמך מחזיר פי כמה אחרי שנה וחצי". שטרום מציין כי קיים פער משמעותי בין ריביות על הלוואות דיגיטליות לבין אלו הניתנות בפנייה ישירה לסניף.

עבור משקי בית עם מספר הלוואות, איחוד הלוואות יכול להוות פתרון אטרקטיבי, במיוחד למי שנהנה מדירוג אשראי טוב. לדוגמה, במקום שתי הלוואות של 30 אלף שקלים ו-25 אלף שקלים עם החזר חודשי של 1,000 שקלים כל אחת, ניתן לקחת הלוואה מאוחדת של 60 אלף שקלים עם החזר חודשי של 1,000 שקלים בלבד, מה שיפנה תקציב משמעותי להתמודדות עם הגזרות החדשות.

המומחים ממליצים גם על בחינה מחודשת של תקציב המשפחה, כולל חיפוש אחר מוצרים ושירותים חלופיים זולים יותר, ניצול מבצעים והנחות, והתייעלות בצריכת החשמל והמים. במקביל, מומלץ לבחון אפשרויות להגדלת ההכנסה, אם דרך עבודה נוספת, שדרוג מקצועי, או פיתוח מקורות הכנסה נוספים.