בהחלטת ממשלה שעברה אתמול (א') הוחלט לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר ל"משרד החקלאות וביטחון המזון". זאת בהמשך למדיניות של שר החקלאות אבי דיכטר (הליכוד) למתג מחדש את משרד החקלאות כמי שדואגים לביטחון המזון של ישראל. אך גם באוכל הבסיסי ביותר שיש, החיטה ללחם, לא קיים בישראל "ביטחון מזון", ואין למשרד שום תוכניות לשנות זאת.

עוד ב-N12 כלכלה:

 • עושים סדר בעליית המחירים בתחבורה הציבורית: כמה ולמה
"ישראל נדרשת לאחריות תקציבית כדי להימנע מקריסה כלכלית"
הפרסה של ברקת: מי מנסה לחבל ברפורמה להורדת יוקר המחיה?

על-פי בדיקה שערכה התנועה לאיכות השלטון, עלות שינוי שם המשרד צפויה להגיע לסכום של בין 1.5 ל-2 מיליון שקל. עלות זו כוללת החלפת לוגו, עדכון פרסומים רשמיים ופנימיים ושינוי שילוט.

הבדיקה מתבססת על תקדימים קודמים של שינויי שמות משרדים ממשלתיים: שינוי שם המשרד לביטחון פנים למשרד לביטחון לאומי בשנת 2023 עלה כ-2 מיליון שקל. שינוי שם משרד התעשייה והמסחר למשרד הכלכלה בשנת 2015 עלה כ-1.5 מיליון שקל. ההשלכות של החלטה זו כוללות לא רק את העלות הכספית הישירה, אלא גם את הצורך בעדכון מסמכים רשמיים, אתרי אינטרנט, כרטיסי ביקור ומגוון רחב של חומרים פרסומיים ומינהליים.

מחלוקת עם שר הבריאות

שמו של משרד החקלאות היה אמור להשתנות ל"משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי", אך הדבר זכה למחאה מצד שר הבריאות אוריאל בוסו, שטען כי הרגולטור של המזון הגולמי בישראל הוא משרד הבריאות ולא משרד החקלאות. כפשרה, במשרד החקלאות הסכימו להסתפק בתואר "משרד החקלאות וביטחון המזון".

ייתכן כי ברקע הדברים עומדות מחלוקות בין המשרדים בנושא רפורמת היבוא ואימוץ התקינה האירופית, שנידונה בימים אלה בוועדת הבריאות.

כמעט 95% מהחיטה הישראלית מיובאת מחו"ל, וגם היא ידועה לשמצה באיכות גרועה ומחיר יקר, בשל השיטה שמחייבת את טחנות הקמח המייבאות חיטה מחו"ל לקנות גם חיטה ישראלית, אך הן חייבות לעשות זאת במחיר אחיד וגבוה המבוסס על בורסת החיטה האמריקאית, מה שאומר שלחקלאים הישראלים אין כל תמריץ לשפר את האיכות מעבר למינימום שקבע משרד החקלאות, וסוחרי חיטה בזיכיון מטעם המדינה אף מערבבים חיטה באיכות נחותה בחיטה שהם מוכרים לטחנות.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס