למרות האתגרים הכלכליים הכרוכים בשנה של מלחמה, לא חלה החמרה במספר הישראלים שלא עמדו בהתחייבויות שלהם ושיעורם נותר על 7.5% מהציבור. אלא שלפי אפליקציית קפטן קרדיט, שימור מצב זה בא תוך מאמץ ממשי ושינוי הרגלים: מנתוני האפליקציה עולה שב-2024 צמח ב-10% שיעור חיפושי השוואת נתוני ההלוואות - מה שמצביע לטענת הלשכה על עלייה ברגישות הציבור לגובה הריביות שהוא משלם.

עוד בנושא ב-N12:

שוקלים הלוואה בגלל הזינוק בהוצאות? כדאי שתקראו את זה
ב-2024 צרכנו פחות - אבל שילמנו על זה הרבה יותר
מלחמה על הכיס | בכמה התייקרו הקניות שלנו בסופר?

"רבים בוחרים לוותר על רכישת מותרות ודוחים רכישות כדי לא להיכנס לפיגורים", מסביר משה ידגר, מנכ"ל לשכת האשראי שמפעילה את קפטן קרדיט. "הנתונים מצביעים על כך שעד כה הציבור הצליח להתמודד היטב עם יוקר המחיה והריבית הגבוהה – אך לא לעולם חוסן.

"הזינוק שצפוי מ-2025 ביוקר המחיה, יחד עם העלאת המע"מ, יובילו להעמסה נוספת בנטל. אחת התוצאות המרכזיות של כך עשויה להיות זינוק בהיקף הלוואות, שכן עוד אנשים ידרשו למקור מימון נוסף. תרחיש אפשרי אחר הוא עלייה בפיגורים בהחזרי ההלוואות, וכתוצאה מכך גם פגיעה בדירוגי האשראי".

לפי קפטן קרדיט, ממצא נוסף שעלה מנתוני האפליקציה מעיד על השפעת המלחמה על הציבור: שיעור גבוה במיוחד של מחפשי הלוואות נרשם בחודש מאי - 54% יותר בהשוואה לממוצע החודשי במהלך השנה. בקפטן קרדיט מעריכים כי זינוק זה נובע מסופו של חג הפסח בסוף אפריל, שלאחריו אנשים נטו לקחת יותר הלוואות כדי לכסות על הוצאות - או כדי להתמודד עם השלכות מצטברות מאז אוקטובר 2023.

ההורים נכנסים לחובות בשביל הילדים

נתוני קפטן קרדיט מעידים גם על המשך מגמה שהחלה ב-2023, שלפיה דירוג האשראי הממוצע של צעירים בני 39-25 גבוה יותר משל בני 55-40. דירוג האשראי הוא מעין ציון שמעיד על יכולתו של אדם לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלו, ומשמש בנקים וחברות אשראי לקבוע את גובה הריבית שהוא יקבל עבור הלוואה או משכנתה. ככל שהסיכוי שאדם ישלם את ההלוואות שלו, כך דירוג האשראי שלו גבוה יותר, והוא יקבל ריביות נוחות יותר.

בקפטן קרדיט טוענים שדירוג האשראי הגבוה יותר של הצעירים מסמן דווקא תופעה בעייתית במשק המקומי: יותר ויותר הורים בשכבות גיל בוגרות יותר מסייעים כלכלית לילדיהם, ולא פעם נוטלים לשם כך הלוואות או אפילו לוקחים עבורם משכנתה.

באפליקציה אף מיפו את דירוגי האשראי של הציבור לפי מקום מגוריהם ויצרו מדד שממפה את הערים שהתושבים בהן נהנים מהדירוג הגבוה ביותר. גבעתיים הובילה את הדירוג זו השנה השנייה ברציפות ואחריה דורגו גני תקווה, קריית טבעון, ומודיעין-מכבים-רעות, שירדה בשני מקומות בהשוואה ל-2023. שלוש הערים הגדולות בישראל דורגו כך: תל אביב במקום ה-25, חיפה במקום ה-44 וירושלים במקום ה-69.