לא מזמן דיווחנו על עלייה דרמטית בכמות האנשים שיש ברשותם הון של למעלה ממיליארד דולר, ועכשיו מגיע דוח צנוע יותר, זה המודד את המולטי מיליונרים, או אלה שהונם שווה למעלה מ-100 מיליון דולר. על פי הדוח, שערכה הפירמה הגדולה בעולם לבניית תכניות הגירה מבוססות הון, Henley & partners, בעולם יש היום בעולם כ-29,350 בני אדם עם נכסים נזילים להשקעה בשווי של 100 מיליון דולר ומעלה. המועדון האקסקלוסיבי גדל ב-54% בעשור האחרון בכל רחבי העולם, כשרוב מאותם בעלי הון חיים היום בארה"ב וסין.

הזינוק שרשמה סין היה המשמעותי והדרמטי ביותר - בעשור האחרון אוכלוסיית בעלי ההון במדינה שבבעולתם הון של 100 מיליון דולר ויותר צמחה בכ-108%, מעט מאחור מגיעה ארה"ב, עם זינוק של 81% במהלך העשור.  

ומה קורה בישראל? נכון לסוף 2023, חיים בינינו 212 בני אדם שהונם מוערך בלמעלה מ-100 מיליון דולר. מדובר בצמיחה של 64% בעשור האחרון, זינוק גבוה בהשוואה לצמיחת העשירים הממוצעת בעולם. במפתיע, אם בודקים לפי ערים, המגמה בתל אביב נדמית הפוכה – העיר רשמה השנה ירידה של שישה מקומות בדירוג 50 מוקדי העושר המובילים בעולם בהם חיים בעלי הון שברשותם 100 מיליון דולר ומעלה. כיום מתגוררים בה כ-82 בעלי הון לעומת 86 בשנה שעברה.

"תל אביב היא מעבדת ההייטק הכי גדולה במזרח התיכון, בזכות חברות כמו וויז, וויקס, צ'ק פוינט ומאנדיי. ענקיות הטק כמו אינטל, IBM, סיסקו ומיקרוסופט,  הן בעלות הנוכחות המשמעותית ביותר בתל אביב בזכות רכישות שביצעו בשנים האחרונות".

וכמה מיליארדרים יש בישראל?

באירופה, העלייה בשיעור בעלי ההון צנועה הרבה יותר. בעשור האחרון עלה שם שיעור המולטי מיליונרים ב-26% בלבד. לונדון, שנחשבה בעבר לבירה הפיננסית של העולם ולמוקד עושר עולמי, מדורגת כעת רק במקום הרביעי במדד, עם 370 בעלי הון של 100 מיליון דולר.

הצפי הוא, שעד 2040, היא תחווה צמיחה של פחות מ-50% בקרב אותה אוכלוסייה, נתונים מאכזבים בהתחשב בשנים עברו. לונדון היא גם העיר היחידה בבריטניה שנכנסת לרשימת 50 מוקדי העושר המובילים בעולם. צרפת  תופסת את המקום העשירי במדד, עם 286 בעלי הון בפריז. בניס מתגוררים 95 בעלי הון.

"הנתונים הפושרים שמציגה אירופה, נובעים בין היתר מצמיחה איטית שחווים שווקים מרכזיים ביבשת, במדינות כמו בריטניה, גרמניה וצרפת", אומר ד"ר יורג סטפן, מנכ"ל הנלי ושות'. "שווקים דינמיים יותר כמו מונקו, מלטה מונטנגרו ופולין, חוו צמיחה של 75% באוכלוסיית בעלי הון עם שווי של מעל ל-100 מיליון דולר".  

בצל שקיעתה של אירופה, יבשת אסיה רשמה השנה צמיחת הון משמעותית, והכניסה ארבע ערים וטריטוריות לרשימת עשרת מוקדי העושר המובילים בעולם בהם חיים בעלי הון של 100 מיליון דולר ומעלה. בייג'ין במקום החמישי, עם 347 בעלי הון. במקום השישי סינגפור, עם 336 בעלי הון. שנגחאי במקום השביעי עם 322 עשירים, והונג קונג בשמיני עם 320.

אנשים הולכים בלונדון מול שלט של חברת פיתוח עושר (צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL)
העושר באירופה צומח לאט יותר מבשאר העולם | צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL

הבחירות באמריקה ישפיעו על הגירת ההון

ומה קורה בארה"ב? הדוח חושף כי שליש מבעלי ההון מתגוררים בכ-50 ערי מפתח ברחבי ארה"ב. ניו יורק נמצאת בראש הערים העשירות, עם 774 בעלי הון שהון נאמד ב-100 מיליון דולר ומעלה כל אחד. אחריה, אזור מפרץ סן פרנסיסקו הכולל את עמק הסיליקון, עם 675 בעלי הון, לוס אנג'לס עם 496 בעלי הון העונים לאותה הגדרה. אותן ערים ששמרו בעשור האחרון על מעמדן, צפויות להציג צמיחה משמעותית של למעלה מ-50% באוכלוסיית אותם בעלי הון, בעשר השנים הבאות.

אבל מה שעשוי להזיז את המספרים האלה, הן הבחירות לנשיאות בנובמבר, שיהיו דרמטיות מתמיד. אמריקה, כך נראה, הולכת על חבל דק ועלולה לחוות גלי הגירה שליליים. "עשירי אמריקה הפכו לקבוצת הלקוחות הגדולה ביותר של החברה, עם זינוק של פי 5 בפניות שקיבלנו מהם לבחינת אופציות להגירת השקעות השנה", אומר ד"ר סטפן. "אנחנו עדים לאירוע מרתק, אפילו פרדוקסלי. ארה"ב נותרה מרכז העושר המוביל בעולם עם 30% מהעושר הנזיל להשקעה הנאמד בסכום עצום של 67 טריליון דולר, אבל מצד שני, אנחנו רואים עלייה חסרת תקדים במספר האמריקאים האמידים שמחפשים מגורים ואזרחות חלופיים".

המועמדת הדמוקרטית לנשיאות, קמלה האריס, אישרה לאחרונה את העלאות המס שהוצעו על ידי הנשיא ביידן בתקציב של 2025, כולל הצעה חדשה שתדרוש מבעלי הון של 100 מיליון דולר ומעלה נטו לשלם מס מינימלי על רווחי ההון שלא מומשו. בדוח מצוין כי לאחר הבחירות, עלול להיות גל הגירה משמעותי מארה"ב של בעלי הון של 100 מיליון דולר ומעלה. "אנחנו רואים הבדלים דרסטיים בין המדיניות הפיסקלית, כלכלית, חברתית ומוניטרית של האריס וטראמפ", אומר דיוויד יאנג, נשיא הוועדה לפיתוח כלכלי של מועצת הכנסים.

צוות הנלי ושות' בישראל (צילום: רמי זרנגר)
צוות הנלי ושות' בישראל. עלייה של פי חמש בבקשות הגירה הון | צילום: רמי זרנגר

"כמעט שני שליש מ-50 הערים המובילות בעולם מקדמות תוכניות הגירת השקעות עבור אוכלוסיית בעלי הון המחזיקים ב-100 מיליון דולר ומעלה", אומר דן מרקוני, מנהל הנציגות הישראלית של הנלי ושות'. "המשמעות היא שקיים מתאם חזק בין העושר העולמי, לבין תכנון וגיבוש אסטרטגיית מגורים ואזרחות, ובעידן של אי ודאות חסרת תקדים, החשיבות לכך לא הייתה גדולה יותר עבור אותם בעלי הון".

"הגיאוגרפיה של אוכלוסיית בעלי ההון בעולם משתנה. קבוצת העילית של עשירי העולם ממשיכה להתרחב ולעבור בין מדינות", מסכם ד"ר סטפן. "במקביל, השפעת המהלכים הללו על הכלכלה, הפוליטיקה והחברה העולמיות, צפויה להיות משמעותית מאוד ומרחיקת לכת".