ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ביחד עם נציגות הבית המשותף ובעלי דירות בבניין בכיכר המדינה בתל אביב, הגישו השבוע תביעה לבית המשפט המחוזי בעיר על סך 5 מיליון שקל. התביעה הוגשה נגד קבוצת "אלגר ייזום ויישום בע"מ", חברת יזמות בבעלות בני דמתי ורונן מופרדי. הסיבה לתביעה: ליקויים בחניון התת-קרקעי בבניין שהפכו אותו ל"בלתי שמיש".
לפי כתב התביעה, קבוצת אלגר התחייבה לבצע עבודות ברכוש המשותף, בניין ברחוב מטמון כהן בתל אביב, ולהעמיד לרשות הדיירים חניון אוטומטי המכיל 20 חניות תת קרקעיות באמצעות מתקן אוטומטי מתוצרת חברה ידועה בגרמניה. מה שנקרא, חניון רובוטי. החניון נבנה בבניין במסגרת פרויקט תמ"א 38, שיצא לדרך ב-2012. במסגרת הפרויקט הבניין עבר חיזוק ובניית חניון, והוא היה מראשוני הבניינים בתל אביב שעברו התחדשות עירונית.
התביעה ברובה נסובה סביב החניון הרובוטי התת קרקעי, שנבנה כחלק מרכזי מהמיזם. אלא שהחניון המובטח התברר כבעל ליקויים רבים. טענת הדיירים, בתביעה שהוגשה באמצעות עורכי הדין עמירם טפירו וגל ראש, היא שהחניון לא ניתן לשימוש עקב זמני המתנה ארוכים מאוד לחנייה. בעיה מהותית נוספת העולה מהתביעה, היא שלא ניתן להשתמש בחניון בימי החורף. חדירת מי גשמים משבשת דרמטית את פעילותו.
התובעים נתמכו גם בחוות דעתו של נתן שטראוס, מומחה חיצוני לתחום חניונים רובוטיים. שטראוס טוען, בין היתר, כי: "זמני ההמתנה להוצאת מכוניות אינם נסבלים. המתקן סובל מתקלות – חלק נכבד מהדיירים נאלצים לחפש חנייה בסמוך. מצב זה גם פוגע בערך יחידות הדיור, אשר אמורות היו להיות מצוידות בפתרון חנייה ראוי".
בתחילת 2019, רכש ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, פנטהאוז בבניין בעלות מוערכת של כ-13 מיליון שקל. במסגרת הסכם התמ"א שנחתם כאמור ב-2012, התחייבה חברת היזמות להקים יחד עם החניון גם שתי דירות על גג הבניין. אחת מהן מתפרשת על פני שטח של 200 מ"ר, ואילו השנייה, שאותה רכש אולמרט, מתפרשת על פני 320 מ"ר, יחד עם מרפסות בשטח כולל של 110 מ"ר.
לאחר למעלה משלוש שנים של עיכוב ואיחור במסירה, הבנייה הסתיימה בספטמבר 2019. אבל אז התגלו הליקויים המשמעותיים בחניון, אותו חניון שאמור לשרת את הדיירים שרכשו דירות במיליוני שקלים באחד האזורים שסובלים הכי הרבה ממצוקת חנייה.
בעלי הדירות טוענים כי החניון מעולם לא פעל בצורה תקינה. כך גם קובע המומחה, שמסביר כי בניגוד להתחייבות לזמני הוצאת הרכב, שנעים בין 305-130 שניות, בהתאם למפלס – בחניון הזה זמני הוצאת הרכב נעים בין 21:25-5:40 דקות, באופן שהפך את החניון לכמעט בלתי שמיש. עוד הם טוענים כי בימים גשומים, לא ניתן לעשות שימוש בחניון כלל. שטראוס מציין כי כשמאחסנים 18 מכוניות במתקן החנייה, חלק מהמכוניות נתקעות ולא מאפשרות להוציא מכוניות מסוימות שחייבות פינוי. כאוס, בקיצור.
"השווי של חנייה באזור הוא משמעותי עד מאוד, וערכו מאות אלפי שקלים", מסביר עו"ד עמירם טפירו, שמייצג את בעלי הדירות. "יש כאן פגיעה משמעותית בערך הדירות, מלבד אי הנוחות הכרוכה בחיפוש חנייה באחד המקומות הכי צפופים בישראל, בסופו של יום החניון הוא לחלוטין בלתי שמיש".
הפעם הצטרף גם אולמרט לתביעה, זאת לאחר שהסתכסך בעבר עם השכנים בבניין בתביעה קודמת לגבי השימוש בגג הבניין. בני הזוג אולמרט תבעו את השכנים, בטענה כי הדיירים משתמשים בגג, שנמצא מעל דירת הפנטהאוז שבה הם מתגוררים, לבילויים באופן שמהווה מטרד, וביקשו לאסור עליהם מלעשות זאת. השכנים השיבו בכתב ההגנה כי הם עושים בגג שימוש "מותר וסביר", וכי מי שמפר את שימוש זה ראש הממשלה לשעבר, שהציב בו מצלמות ושמאבטחיו סורקים את הגג מספר פעמים ביום.