כבר זה זמן שחברת סיפקו אונליין, המפעילה את אתר האיקומרס Shoesonline, סובלת מקשיים פיננסיים. בחודשים האחרונים החלו לחזור צ'קים מספקים, וכעת הכריזה החברה שהיא נקלעה לחדלות פירעון ומונה לה נאמן שיחליט בשבועיים הקרובים אם אפשר לשקם אותה. חובות החברה, לנושים עומדים כיום על כ-18.5 מיליון שקל, ונכון להיום לא ניתן לדעת אם הם יקבלו את כספם חזרה.
למרות בקשת החברה להכרזה על חדלות פירעון ומינוי נאמן, האתר ממשיך לפעול כרגיל ומציע את כל המותגים כבעבר. "על פי המידע שנמסר לי מהחברה, המכירות שנעשות כרגע הן על בסיס מלאי קיים בלבד", מבהיר הנאמן שמינה בית המשפט לטפל בענייני סיפקו, עו"ד יוסי בן-נפתלי ל-mako. אולם באתר עצמו אין אזכור להגבלה כלשהי על המלאי או על המוצרים, ונראה כי הם כולם זמינים לרכישה.
לדברי מקורבים לחברה, השלב הבא וההכרחי הוא צמצום בכוח האדם, בתקווה שאפשר יהיה לשקם
אותה או למכור אותה. שופטת ביהמ"ש המחוזי בחיפה בטינה טאובר, שמינתה אתמול (רביעי) את עו"ד בן-נפתלי לנאמן של סיפקו, הורתה לו לדווח בתוך 14 יום האם יש היתכנות להפעלת החברה ולהסדר נושים. עוד הוציא בית משפט צו עיכוב הליכים כנגד החברה וצו עיכוב הליכים אישי למשך 60 יום למנכ"ל והשותף דקל סטולרו. צו עיכוב הליכים מונע תביעות של נושים במהלך התקופה שבה הצו תקף.
החברה חוותה קשיים בעבר, בעיקר בהקשר של שירות הלקוחות. רוכשים רבים התאכזבו מהציפייה הממושכת, של חודשים לעיתים, בהמתנה לזוג נעליים שיגיע מאירופה. הלקוחות הזועמים טענו שלא רק שהם ממתינים למעלה מחודשיים להזמנה, הרי שהאתר לא מחזיר את כספם וגם לא מספק מענה של שירות לקוחות. בחברה לקחו אחריות, אבל הרוכשים הבינו שאם הם זקוקים לנעליים מהר, עדיף להם לשלם יותר, ושלעיתים מחיר נמוך ב-20 אחוז פשוט לא שווה את זה.
גם בזה אשמה המלחמה
המטרה הייתה טובה: לפני עשור יזמו שני חברי ילדות, דקל סטולרו ויוסי כראדי, אופרציה להקמת אתר שיוזיל משמעותית עלויות של נעליים לכל המשפחה. האתר הפך לאתר מכירות הנעליים הגדול בישראל – הרוכשים עטו על המבחר של הדגמים והמחירים הזולים. למרות שחלק מהיבואנים הרשמיים של מותגי הנעליים לא שיתפו פעולה עם השניים, הם הצליחו להעמיד מודל שבמסגרתו הם קונים מוצרים בייבוא מקביל מסיטונאים בחו"ל, וכך הצליחו למכור מותגים רבים במחירים נמוכים יחסית. הצלחת האתר הביאה חברות כמו שסטוביץ, קבוצת עורק וגיל מדין (הבן של רעיה שטראוס), להשקיע בו עשרה מיליון שקלים לפני כשלוש שנים. סטולרו וכראדי גייסו הון נוסף ממשקיעים יהודים מאנגליה.
בחודשים האחרונים החלו ספקים של החברה להתלונן על כך שתשלומים שמגיעים להם מסיפקו אונליין לא מגיעים. לפני כשבוע, הגישה החברה בקשה לחדלות פירעון וצו עיכוב הליכים נגד החברה והמנכ"ל סטולרו. מכתב הבקשה של סיפקו, שהוגש באמצעות עו"ד אמיר דולב, עולה כי לחברה הצטברו חובות בסך של כ- 18.5 מיליון שקלים, מתוכם התחייבויות לספקים שמועד תשלומם חלף, בסך קרוב לעשרה מיליון שקלים. עוד צוין בכתב הבקשה כי החברה טרם שילמה משכורות לעובדיה בגין חודש אפריל האחרון, בסך כולל של כ-327 אלף שקל. לחברה קיים גם חוב לבעלי המניות שלה, שעומד על סך של 7.7 מיליון שקל.
עוד בבקשה לחדלות פירעון נטען כי בעקבות המלחמה בעזה, "הרבעון האחרון של 2023, שהוא גם לרוב הרבעון החזק ביותר בשנת הפעילות, היה הרסני לפעילות החברה, והיקף המכירות הרבעוני קרס בכ-40 אחוז", מה שבהחלט יכול להסביר את הנפילה הדרמטית. במקביל, הודיעו בחברה, מרבית שדרת הניהול של החברה גויסה למילואים.
לבקשה של החברה צורף תצהיר הסתבכות כלכלית מאת סטולרו, שטען בין השאר כי הגולמיות של החברה נשחקה מסיבות נוספות: החברה רוכשת חלק מהמלאי שלה מספקים בפולין, אך בשלב מסוים השקל נחלש לעומת הזלוטי הפולני וזה בהחלט תרם לקשיים הפיננסיים.
האם החברה תצליח להשתקם? אין לדעת. גם שחקנים גדולים ויציבים משוז אונליין קרסו. את המחיר, כמו תמיד, משלמים הצרכנים, שההזדמנות להוזיל את עלויות רכישת הנעליים כנראה תיסגר בפניהם בקרוב.