ראיונות הקבלה להתמחות במשפטים לשנה הקרובה אמנם הסתיימו, אך הם מאפשרים הצצה לתחרות השקטה שמתנהלת בימים אלו בין פירמות עורכי הדין הגדולות בארץ. אלה נאבקות על עתודות כוח האדם העתידיות שלהן, או במילים אחרות - על המתמחים.

עד לפני כמה שנים התנאים של המתמחים במשרדים הפרטיים היו באופן יחסי סטנדרטיים - אמנם טובים יותר מאלה של המגזר הציבורי, לפחות מבחינת המשכורת, אך לא מעבר לכך. מאבק בין המשרדים על הסטודנטים הטובים היה קיים גם אז, אולם הביטויים שלו בשטח היו עדינים יחסית, כמה מאות שקלים לכאן או לכאן.

מאז הכניסה של ההייטק למשחק, בשנים הטובות יותר של הענף, והציפייה של עורכי הדין לאיזון שפוי יותר בין העבודה לחיים הפרטיים שלהם, עלה המאבק מדרגה, והחל להתפרס על פני סדרה של קריטריונים. אלו כוללים מענקי הישארות למתמחים הנקלטים כעורכי דין, והתחייבות לימי עבודה קצרים או ימי חופשה. ההתעקשות להשאיר את התחרות בין הפירמות באוויר מעניינת בעיקר על רקע המלחמה והטלטלה הכלכלית שפגשה גם את המשרדים הפרטיים.

חמשת המשרדים הגדולים בישראל כיום לפי מדד duns 100, מבחינת מספר עורכי הדין המועסקים בהם, הם גולדפרב גרוס זליגמן, מיתר, הרצוג פוקס נאמן, ארנון, תדמור לוי ופישר (FBC). השכר המוצע למתמחים שווה אצל כולם ועומד על 11,500 שקלים ברוטו. בכולם, בשנים נטולות מלחמה, ישנם נופשים משרדיים, אצל מרביתם גם בחו"ל, וכאשר נשארים בשעות המאוחרות של הערב ממומנת ארוחת ערב ומונית. שיטות ההתמחות משתנות, מבחינת החניכה של המתמחים, אולם בכל המשרדים ישנם חונכים אחראיים וליווי. מה הם מציעים מעבר לכך? בדקנו. יצוין כי בהרבה מקרים, עדיין, מתמחים עובדים שעות ארוכות מאוד, ורחוקים מלנצל את סל ההטבות המוצע.

 

גולדפרב גרוס זליגמן: 4 סופ"שים ארוכים בשנה

המשרד מציע למתמחים הנקלטים במשרד מענק הישארות בסך של 20 אלף שקלים. מעבר לכך, מתחייבת הפירמה לארבעה סופי שבוע ארוכים בשנה מעבר לימי החופש הקצובים בחוק, וכן מתירים יום אחד קצר בשבוע, בו יכולים המתמחים לצאת לביתם ב־15:30. דמי נסיעה כלולים בשכר, דמי ההבראה המשולמים הם כקבוע בחוק וימי מחלה נצברים ומשולמים מיום העבודה הראשון. במשרד ציינו כי ישנם ימי גיבוש ו־happy hour משרדי. שיעור קליטת המתמחים הנקלטים במשרד, מסרו במשרד, עומד על 60.

מיתר: 85% נקלטים במשרד

במשרד מציעים למתמחים הנקלטים במקום מענק הישארות בסך של שתי משכורות - 23 אלף שקלים. מעבר לכך, המשרד מממן ביטוח בריאות פרטי וקורס הכנה לבחינות הלשכה (בסך נטען של כ־4,200 שקלים), מעניק מתנות לחגים פעמיים בשנה בסך של 750 שקלים וכן מתנות יום הולדת. בנוסף המתמחים מקבלים מחשב נייד אישי וחניה במשרדים, ישנו חדר כושר שהמתמחים זכאים להשתמש בו, וכן ניתנת להם אפשרות להשתתף בשיעורי יוגה ופילאטיס מסובסדים. כמה הם מגיעים לזה? זה תלוי, כמו בכל המשרדים, בעומס.

במשרד מוגשים פירות וירקות במשך כל יום העבודה, ישנן מכונות גלידות ושתייה קלה, והנשארים מאוחר מקבלים ארוחת ערב. במשרד מתחייבים להרצאות העשרה שבועיות ולליווי בתחומי העיסוק המעניינים אותם. אחוזי ההישארות במשרד הם הגבוהים ביותר מבין המשרדים הגדולים. במחזור ההתמחות האחרון נקלטו במשרד 85% מן המתמחים, ומציינים כי הממוצע הרב שנתי עומד על 75% ויותר.

הרצוג: פסיכולוג במימון המשרד

גם בהרצוג מציעים מענק הישארות בגובה של שתי משכורות, וכן מתנות בחגים, בימי הולדת ובסיום ההתמחות. כן מוצע שם מימון מלא לקורס ההכנה לבחינות הלשכה, ובנוסף מוצעים קורסי אנגלית במימון המשרד. המשרד מציע סדנאות פיתוח מיומנויות, חונכויות וליווי אישי למתמחים, וכן יום קצר אחד בשבוע. מתחילת המלחמה, ציינו שם, מוצע ליווי פסיכולוגי דיסקרטי בסבסוד המשרד. בדומה לכלל המשרדים ישנן פעילויות גיבוש. שיעור המתמחים הנשארים במשרד, נמסר, עומד על 65%.

ארנון תדמור לוי: תקציב לפנאי ותרבות

המשרד מציע למתמחים מדי חודש תקציב של 300 שקלים נוסף על המשכורת לניצול בתחומי הפנאי והתרבות, כלומר למסעדות, כושר או מופעי תרבות. בנוסף, זכאים המתמחים לטלפון נייד מהמשרד, ומכל מקום לניוד של הטלפון לקו המשרדי, ומימון של השיחות בהתאם. מתמחים שמועסקים בתל אביב זכאים לחניה במגדלי עזריאלי, ובדומה למשרדים אחרים גם כאן ממומן קורס ההכנה והליווי לקראת בחינות הלשכה.

ישנן מתנות בחגים, בימי הולדת ובאירועים מיוחדים כמו חתונות או לידות, והמטבח, גם כאן, פתוח לכל וכולל מקררי גלידות, שתייה וברז בירה. פעם בחודש יש happy hour משרדי. מתמחים שנשארים במשרד מקבלים מענק הישארות ושימור, אולם במשרד סירבו להתחייב על גובהו. מבחינת הסיכוי להישאר במשרד לאחר ההתמחות - זה עומד על 50%. במשרד הסבירו את הנתון במיזוג שהותיר מספר גבוה במיוחד של מתמחים ביחס לצרכים המשרדיים. עתה, מעריכים, יגדל שיעור הנשארים.

פישר: מענק התמדה ולמצטיינים

המשרד מציע "מענק חזרה" למתמחים החוזרים כעורכי דין לאחר בחינות הלשכה בסך של 30 אלף שקלים במשכורת הראשונה. בנוסף, ישנו "מענק התמדה" לעורכי דין לאחר שלוש שנות עבודה בפירמה בסך 60 אלף שקלים. זאת, מעבר למענקים ובונוסים נקודתיים הניתנים בגין עבודה מקצועית. בנובמבר הוענקו 3,000 שקלים לכל המילואימניקים, לרבות מתמחים. מעבר לכך ישנם דמי נסיעה בסך 600 שקלים וכן שי לחגים וליום ההולדת בסך 1,400 שקלים.

מבחינת ימי חופשה, מעבר ל־12 הקבועים בחוק ניתנים עוד חמישה על חשבון המשרד. קורס ההכנה לבחינות הלשכה ממומן, וכן ניתן שובר wolt כשי בחודש של בחינות הלשכה. כן מוצעת מדי יום ארוחת בוקר, ובכל יום שני ארוחת סלט בהרכבה. מדי שבוע מתקיימים בפירמה שיעורי ספורט, והמשרד מעודד השתתפות בנבחרות הכדורגל, הכדורסל והפינג פונג של הפירמה. בנוסף, המתמחים זכאים להשתתף בהרצאות בתחומי העיסוק שלהם ובנושאים משיקים. אחוז ההישארות עומד על 65.