נוכח "מתקפת השלום" שעליה דווח בכלי התקשורת, לפיה הממשל האמריקאי מקדם יוזמה מדינית שתכלול נורמליזציה עם סעודיה והקמת מדינה פלסטינית, מיהר ראש הממשלה נתניהו לסכל את המהלך באיבו - לפחות באופן ציבורי תקשורתי. זאת, תוך שהוא מוביל החלטת ממשלה הצהרתית המתנגדת להקמת מדינה פלסטינית חד צדדית, ובהמשך גם אישור להחלטה בכנסת שזכתה לרוב גורף.

החזון האמריקאי ל"מזרח תיכון חדש" טומן בחובו הזדמנויות רבות לשפע כלכלי שאזרחי ישראל יוכלו ליהנות ממנו. התוכנית שהציג ממשל ביידן משרת בראש ובראשונה את האינטרס האמריקאי הגלובלי, וישראל משחקת בו תפקיד מפתח - לכן היא גם צפויה ליהנות מיתרונות כלכליים אדירים. ליתר דיוק, מדובר בכ-20 מיליארד דולר בשנה.

כתבות נוספות בכסף >>

דרך המשי של האמריקאים

המעבר של האמריקאים מאסיה לאירופה ומשם לארה"ב, הוא מסדרון לוגיסטי של סחורות שאמור לחבר את המעצמות של אמריקה ואסיה. באמצעות תהליך נורמליזציה של ישראל עם ערב הסעודית, ביחד עם הסכם השלום עם מצרים לצד הסכמי אברהם, יוצרת ארה"ב מעבר סחורה יציב מול הדרך של הקבוצה השנייה (סין, רוסיה, אירן, טורקיה).

ישראל צפויה להיות המשפך הלוגיסטי היציב והדמוקרטי במסלול הסחורות העולמי לאירופה ולארה"ב. החל מזינוק של הפעילות של נמלי הים, יחד עם מסלולי שינוע יבשתיים של מערך כבישים ומערך רכבות תומך, כולם רוצים נתח מהחגיגה.

הצפי של הגידול בפעילות עסקית עקיפה וישירה, נאמד בעשרות מיליארדים של דולרים בשנה. מדובר בפעילות הצפויה לאפשר הכפלה של הכלכלה הישראלית בפחות מעשור, מהרגע של עליה על דרך המלך של הנורמליזציה – לצד הסכם השלום מול ערב הסעודית.

ישיבת הממשלה (צילום: עמית שאבי, פלאש 90)
ישיבת קבינט | צילום: עמית שאבי, פלאש 90

ההזדמנויות שבדרך

בהתבסס על נתוני שנת 2022, אני מעריך שההיקף הכלכלי השנתי של שינוע סחורות דרך ישראל, יכפיל את עצמו ויעלה בכ-80 מיליארד דולר בשנה (מייצוא סחורות בלבד, לא כולל שירותים). מתוכם, רווח ישיר ועקיף למשק הישראלי יעמוד על כ-10 מיליארד דולר בשנה, כבר בשנים הראשונות לאחר חתימה על הסכמי שלום - ואף למעלה מזה בשנים הבאות. באשר להכנסות עקיפות, מדובר בין היתר ביצירת מקומות עבודה חדשים, בהזרמת הון חוץ ובחיזוק הקשרים הכלכליים עם מדינות אחרות.

חיבור של טכנולוגיה ונפט בין חדשנות ישראלית עם מדינות ערב המתונות (ערב הסעודית, בחריין, איחוד האמירויות) - הוא המפתח להשקעות ולשיתופי פעולה חובקי עולם. לכל אלה ישראל צפויה להגיע, אם ייחתם הסכם נורמליזציה עם ערב הסעודית.

יוזמות, שיתופי פעולה ופריחה עסקית טכנולוגית, צפויות להחזיר את ישראל למאבק על הבכורה העולמית. הצפי הצנוע הוא של הכפלת ענף ההייטק הישראלי פי שלושה מהיקפו בשנת 2022, שנת השיא של גיוסים והשקעות בענף - והכל בתהליך מהיר של כחמש עד שש שנים. מדובר על 2.5 מיליארד דולר גידול בשנה. זאת, בהתבסס על אומדנים של היקף הסחר וההשקעות בין ישראל לאיחוד האמירויות מ-2021-2022, שנאמדים בכ-2 מיליארד דולר. הדבר מתבסס גם על ההצטרפות של ערב הסעודית, שתעניק רוח גבית לבחריין, למרוקו ולמדינות נוספות שיבואו בעקבותיהן. אז מדובר בממוצע שנתי צפוי של כ-2.5 מיליארד דולר, לצד השקעות בשנה שייצרו הכנסות, מקומות עבודה, רווחים ושיפור למשק הישראלי בהיקף רחב.

גנץ, גלנט, איזנקוט, נתניהו, בן גביר (צילום: פלאש 90)
בני גנץ, יואב גלנט, גדי איזנקוט, בנימין נתניהו, איתמר בן גביר | צילום: פלאש 90

הכול מתחיל בהסדר מדיני

הסדר מדיני שכולל מדינה פלסטינית, יביא את הפלסטינאים והישראלים ליהנות משפע תיירותי וכלכלי אזורי אדיר. זאת, לצד פוטנציאל תיירותי ותעסוקתי אדיר לכלל האזור, ונראה שזהו המפתח להסכמי שלום ולנורמליזציה נרחבים באזורנו.

בהתבסס על נתוני שיא התיירות שהיו בשנת 2019, בהכפלת ההוצאה הממוצעת שמוציא תייר חוץ בישראל, וגם הצפי שלנו להכפלת שיא זה תוך מספר שנים (בעקבות הסכמי שלום נרחבים ושקט אזורי) - ניתן להעריך כי ישראל תוכל ליהנות מהכנסות תיירות ישירות ועקיפות של מעל ל-5 מיליארד דולרים נוספים בשנה.

החזרת ההשקעות והלגיטימציה הכלכלית לישראל בעקבות מהלכים מדיניים, יציגו לעולם ישראל חדשה, רחוקה שנות אור מזאת השמרנית והחשוכה שהשתקפה בדעת הקהל העולמית בימי קידום הרפורמה המשפטית. זו מדינת ישראל שבה דירוג האשראי עולה, וכך היא תהווה אטרקציה למשקיעים מכל העולם. משקיעים אלו מחפשים מדינות צומחות ומתפתחות עם אופק טכנולוגי, ועם יציבות המבוססת על דמוקרטיה מערבית עם שלטון יציב, הפרדת רשויות ומערכת משפט מתקדמת ועצמאית. החלום הרטוב של כל משקיע נמצא במרחק נגיעה, וכל שנותר לנו הוא לממש זאת ולהגיע לאקזיט המיוחל של כל סטרטאפ - אבל ברמת המדינה, ועבור כלל האזרחים.

אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל