שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פותח את המשק ליבוא חלב כדי להיאבק במחסור על המדפים. בהצהרה שניתנה היום (ה') במשרד האוצר הכריז השר על ביטול המס של 40% המושת כיום על חלב מיובא. הביטול יהיה בתוקף לשלושה חודשים בלבד, עד לתקופת החגים. לאחר מכן, לדברי סמוטריץ', הנושא ייבחן מחדש.
"אני עושה זאת בזהירות רבה, אך באחריות המתבקשת על מנת למגר את המחסור בחלב על המדפים", אמר השר בהצהרה לתקשורת. "זו הדרך המהירה ביותר להשלמת הפער. בשנים האחרונות נחשפנו יותר מדי פעמים למחסור של חלב על המדפים. זה מוצר צריכה בסיסי. זו מציאות שאני לא מוכן לקבל במיוחד לא בקיץ, כשהילדים בבית. לכן היום אנחנו פשוט משנים את המציאות הזאת".
בניסיון להרגיע את התגובות פנה סמוטריץ' אל החקלאים והביע הערכה לעבודתם. "החקלאים הם אנשים שקמים בכל בוקר מוקדם מאד ובמסירות עושים את העבודה הקשה ביותר כדי לשמור על הקרקע, להתיישב באזורי הספר ולדאוג לביטחון התזונתי של אזרחי ישראל. יש לי בשורה נוספת לחקלאים, אני מתכוון להרחיב את מכסת העובדים הזרים לחקלאות ולהוזיל את עלותם".
כיום, על יבוא חלב ניגר חל מכס בשיעור של 40%, המהווה שהופך את היבוא ללא כדאי כלכלית ומונע יבוא לחלוטין. ביטול המכס עליו הצהיר שר האוצר יהיה בתוקף עד 7 באוקטובר 2023. לטענת האוצר, ביטול המכס לא צפוי לגרום להפסד בהכנסות המדינה ממסים, כיוון שאין יבוא לישראל של חלב כזה, וגם לא לגרום נזק לחקלאים בעלי הרפתות, מאחר שהמחלבות ימשיכו לקנות את מכסות החלב הקיימות במחיר המטרה הקיים.
בהמשך להצהרת שר האוצר ממועצת החלב נמסר: "לפני מספר ימים הודיעה מועצת החלב לשר האוצר ושר החקלאות כי מחלבת רמת הגולן מגדילה את ייצור החלב שבפיקוח כך שיתן מענה לכלל הביקוש בשוק הישראלי. לצערנו הממשלה בחרה לפעול חד צדדית, ובמקום לתמוך בייצור המקומי ברמת הגולן בחרה במחלבות בפולין. בטווח הקצר הציבור אולי ישלם שקל אחד פחות אך בטווח הארוך נהיה שבויים בגחמותיהם של יבואנים והמחיר יעלה כפי שקרה בחמאה, כשהמחיר האמיתי הוא פגיעה קשה במפעל ציוני ראשון במעלה".
ביקורת על המהלך
כבר כאשר פרסם סמוטריץ' את הוראת השעה לבחינת הציבור נשמעה ביקורת על פתיחת המשק לייבוא חלב. את הפתרון של ייבוא חלב ממדינות קרובות כמו טורקיה, יוון וקפריסין הציעו גם רמי לוי ושופרסל, שני הכוחות הגדולים ביותר בענף הקמעונאות במשק.
מעבר לביקורת על פגיעה אפשרית בחקלאות המקומית, לא ברור כיצד יבוא חלב לישראל יסתדר עם הביורוקרטיה בנמלים, ומה יקרה לחלב אחרי המתנה של כמה שעות בנמל.
בנוסף, נשמעה ביקורת על כך ששר האוצר חתם על הסכם עם המחלבות מבלי להכריח אותם לייצר כמות מסוימת של חלב שמחירו מפוקח. אפשרות אחרת היא שהמשבר הוא חלק מניסיון של המחלבות להוציא את החלב לגמרי מפיקוח המחירים. כך קרה גם בשוק החמאה, שם נוצר המחסור בגלל הסטת משאבים למוצרים אחרים. מאז הוסר המכס גדל מגוון מוצרי החמאה והמחסור נפתר, אולם המחירים נותרו גבוהים.