בעשור הקרוב אוכלוסיית המיליונרים ביבשת אפריקה צפויה לזנק ב-65%, כך עולה מדו"ח העושר השנתי של אפריקה שמפרסמת מדי שנה פירמת הנלי ושות' בשיתוף עם New World Wealth. הדו"ח, שמתפרסם זו השנה ה-9 ברציפות, חושף כי ביבשת חיים כיום כ-135,200 בעלי הון שברשותם הון נזיל של מעל למיליון דולר, ביניהם 342 עם הון של 100 מיליון דולר ומעלה ו-21 מיליארדרים. דרום אפריקה, מצרים, ניגריה, קניה ומרוקו, הן המדינות שבהן חיים כ-56% מאותם מיליונרים, ומעל ל-90% מהמיליארדרים של היבשת.
דן מרקוני, מנהל הנציגות הישראלית של הנלי ושות', מציין: "יהודי מדינות אפריקה מחפשים אלטרנטיבות למגורים ו/או תושבות במדינות אחרות. רבים מהם מעוניינים לעלות לישראל, ובמקביל הם בוחנים חלופות נוספות דרך תוכניות תושבות או אזרחות מבוססות השקעה. המוטיבציה של יהודי אפריקה היא בהכנה של תוכנית חלופית ואפשרויות הגירה, וכן רצון ליהנות מדרכון נוסף וחזק יותר, שיאפשר כניסה למדינות נוספות בעולם".
עם זאת, כפי שמציין דומיניק וולק, מנהל תחום לקוחות פרטיים בחברה, צמיחת העושר ביבשת נתקלת בלא מעט בעיות בדרך. "פיחות במטבעות ושוקי מניות עם ביצועים נמוכים, פגעו בעושר של אפריקה בהשוואה לעולם. הראנד הדרום אפריקאי ירד ב-43% מול הדולר בין 2023-2013, ולמרות שמדד המניות JSE, המהווה יותר ממחצית מאחזקות החברות הבורסאיות של אפריקה, עלה במונחי מטבע מקומי – הוא ירד ב-5% בהשוואה לדולר. בנוסף, המטבעות של ניגריה, מצרים, אנגולה וזמביה, רשמו במהלך העשור האחרון ביצועים גרועים וסבלו מפיחות דרמטי של למעלה מ-75%".
עזיבת בעלי ההון
ראש המחקר ב-New World Wealth, אנדרו אמוילס, הוסיף כי מדינות אפריקה מאבדות בעלי הון רבים שמהגרים מהיבשת ופוגעים בעושר שלה. "על פי הנתונים האחרונים שלנו, כ-18,700 בעלי הון עזבו את אפריקה במהלך העשור האחרון. יש כיום 54 מיליארדרים ילידי אפריקה בעולם, כולל אחד מהאנשים העשירים בעולם - אילון מאסק, אבל רק 21 מהם עדיין חיים ביבשת. רובם עברו למדינות כמו בריטניה, ארה"ב, אוסטרליה ואיחוד האמירויות, וכן לצרפת, שוויץ, מונקו, פורטוגל, קנדה, ניו זילנד וישראל".
דרום אפריקה בראש המדינות העשירות ביבשת אפריקה. אחריה מצרים
למרות שדרום אפריקה חוותה עשור קשה מאוד, שכלל ירידה של 20% במספר המיליונרים, היא עדיין המדינה האפריקאית שבה חיים יותר מפי 2 בעלי הון - יותר מכל מדינה אפריקאית אחרת. במדינה חיים כיום כ-37,400 מיליונרים, 102 בעלי הון שברשותם 100 מיליון דולר ומעלה ו-5 מיליארדרים. אחריה מגיעה מצרים עם 15,600 מיליונרים, 52 בעלי הון שברשותם 100 מיליון דולר ומעלה ו-7 מיליארדרים. ניגריה במקום השלישי עם 8,200 בעלי הון, אחריה קניה (7,200), מרוקו (6,800), מאוריציוס (5,100), אלג'יריה (2,800), אתיופיה (2,700), גאנה (2,700) ונמיביה (2,300).
עד 2033, מדינות כמו מאוריציוס, נמיביה, מרוקו, זמביה, קניה, אוגנדה ורואנדה, צפויות לחוות צמיחה של 80% ומעלה במספר המיליונרים. מאוריציוס, עם ממשל יציב ומשטר מס ידידותי, צפויה אף היא ליהנות מצמחיה חסרת תקדים של 95% במספר המיליונרים, שתציב אותה כאחד משוקי העושר הצומחים בעולם. על פי הדו"ח, גם נמיביה תחווה צמיחה של 85% ויותר עד 2033. מאוריציוס ונמיביה מציעות מסלולי הגירת השקעות למשיכת משקיעים מכל העולם.
בהתייחס לדו"ח, השופט מלאלה, פרשן פוליטי ידוע מדרום אפריקה ומחבר רבי מכר, אומר כי עם צמיחה של 4% על ידי קרן המטבע הבינלאומית, ב-2024 אפריקה תתברג במקום השני במדד הצמיחה העולמי אחרי אסיה. "הבנק לפיתוח אפריקאי צופה שאפריקה תשלח השנה כ-11 נציגות שיתברגו בדירוג 20 הכלכלות הצומחות בעולם".
לקראת סדר עולמי חדש?
לפי השופט מלאלה, "הסדר הפוליטי בעולם משתנה, אנחנו רואים שיותר ויותר נציגים ממדינות אפריקה דורשים נוכחות בצמתים מרכזיים של קבלת החלטות יחד עם מעצמות כמו ארה"ב, סין, רוסיה והאיחוד האירופי. במקביל, היחסים בין מנהיגי היבשת ובין מעצמות ב"דרג הבינוני" כמו הודו, טורקיה, ארגנטינה וערב הסעודית – מתהדקים. אתיופיה ומצרים הצטרפו ל-BRICS, והאיחוד האפריקאי הפך לחבר קבוע ב-G20. בעבר, רק דרום אפריקה הייתה במועדונים האקסקלוסיביים הללו".
יוהנסבורג - העיר העשירה ביותר ביבשת אפריקה
יוהנסבורג שומרת על מקומה כעיר העשירה ביותר באפריקה עם 12,300 מיליונרים, 25 בעלי הון של מעל ל-100 מיליון דולר ו-2 מיליארדרים. קייפטאון מיד אחריה עם 7,400 מיליונרים, 28 בעלי הון של מעל ל-100 מיליון דולר ומיליארדר אחד. קהיר (7,200 מיליונרים), ניירובי (4,400) ולאגוס (4,200) בולטות גן הם כמוקדי עושר מרכזיות.
אמוילס טוען כי קייפטאון, South Africa’s Whale Coast, קיגאלי, וינדהוק וסווקופמונד בנמיביה, ניירובי, טנג'יר ומרקש במרוקו – הן הערים שאמורות להוות בעתיד מוקד משיכה משמעותי למיליונרים, ולהוביל את היבשת עם צמיחת עושר של מעל ל-85% בכל אחת מעשר השנים הבאות. "צמיחה משמעותית של למעלה מ-80% צפויה גם בלוסקה וממובסה. קייפטאון בדרך לעקוף את יוהנסבורג ולהפוך עד 2030 לעיר העשירה באפריקה. אנו מצפים שכמה חברות גדולות מבוססות יעבירו את המשרדים הראשיים שלהן מיוהנסבורג לקייפטאון במהלך העשור הבא, מה שאמור לעזור להניע את צמיחת העושר בעיר".
הערים היקרות ביותר באפריקה: קייפטאון מובילה
בכל הנוגע למחירי הנדל"ן ביבשת, קייפטאון עדיין מובילה את הדירוג עם שטחי מגורים בשווי של 5,600 דולר למ"ר. גראנד ביי במאוריציוס מיד אחריה עם מחיר של 5,000 דולר למ"ר עבור דירה בגודל של 200-400 מ"ר.
דרום אפריקה שולחת כ-5 ערים לדירוג הערים שבהן שטחי הנדל"ן הם היקרים ביותר ביבשת: מפרץ פלטנברג (2,400 למ"ר), הרמנוס (2,300 למ"ר), אומלנגה (2,000 למ"ר) וסנדטון (1,800 למ"ר). בדירוג ניתן למצוא גם את מרקש (2,200 למ"ר), טנג'יר (1,600 למ"ר) וקזבלנקה (1,400 למ"ר), כולן נכנסות למועדון האקסקלוסיבי יחד עם קהיר (1,500 למ"ר), אחת הערים הגדולות באפריקה.
בהתייחס לדו"ח Africa Wealth 2024 של הנלי ושות', יש מי שחושבים שאפריקה צפויה לעליות במחירי הנדל"ן. ברי אווריט, מנכ"ל קבוצת הנכסים Chas Everitt International, מתאר את אפריקה (ואת דרום אפריקה בפרט) ככוכב עולה בשוק נדל"ן היוקרה עולמי. "בניגוד לגושים כלכליים מרכזיים אחרים, ביבשת יש בעיקר אוכלוסייה צעירה וצומחת במהירות, במקביל לתהליכים רחבים של מעבר לערים. זה מייצר ביקוש משמעותי לשירותים ולמוצרים, ומושך מספר גדל והולך של בעלי הון שמוצאים הזדמנויות רווחיות במגזרי התקשורת, השירותים הפיננסיים, התשתיות, הקמעונאות והייצור, כמו גם בחקלאות, בלוגיסטיקה, בסחורות והן במגורים".
חוסר הניידות הכלכלית של אזרחי אפריקה
כפי שחשף מדד הדרכונים השנתי של החברה שפורסם בינואר, הניידות הכלכלית של אזרחים אפריקאים ויכולתם לטייל בעולם, בלי צורך בהוצאת ויזה לתקופה ממושכת או עמידה בתורים ארוכים של ביקורות הדרכונים, מוגבלת משמעותית. כיום, רק שני דרכונים אפריקאים - מאוריציוס וסיישל - מאפשרים למחזיקים בהם כניסה למדינות שמחזיקות במעל ל-50% מהתמ"ג העולמי, ללא צורך בהוצאת ויזה מראש.
Chidinma Okebalama, יועץ בכיר ב-Henley & Partners Nigeria, אומר כי "הדרכון הוא גורם משמעותי וקריטי מאוד בדרך להשגת חופש כלכלי, והוא משפיע על היכולות של יחידים להוביל מיזמים עסקיים בינלאומיים, ליצור קשרים או לנצל הזדמנויות למסחר בכל העולם. כתוצאה מכך, יזמים ומשקיעים אפריקאים נותרים לעתים קרובות מחוץ לשווקים גלובליים רווחיים, מה שפוגע בפוטנציאל שלהם לצמיחה כלכלית ולשגשוג פיננסי".
הגירת השקעות: זרז לצמיחה
הגירת השקעות מתגלה כמנגנון נוסף פוטנציאלי להאצת הצמיחה הכלכלית של אפריקה, לדברי דומיניק וולק, מנהל תחום לקוחות פרטיים ב-Henley & Partners. "על ידי תוכניות מגורים ואזרחות באמצעות הזדמנויות השקעה, מדינות אפריקה יכולות למשוך הון זר חיוני, לעורר יצירת מקומות עבודה ולטפח העברת ידע. זה לא רק מועיל למדינות המארחות, אלא גם מספק לבעלי הון אפריקאים ולמשפחותיהם ניידות גלובלית גדולה מאוד ואפשרויות לפיזור סיכונים. למרות האתגרים הרבים, הפוטנציאל של אפריקה ליצירת עושר נותר עצום. אוכלוסיית היבשת הצעירה והצומחת במהירות מציגה דיבידנד דמוגרפי משמעותי. השקעות אסטרטגיות בחינוך, תשתיות וטכנולוגיה יכולות לפתוח הון אנושי ולהניע צמיחה בת קיימא".