ההגירה מישראל היא לא סוד. אומנם אין עדיין נתונים מובהקים על כמות האנשים שהחליטו לקנות כרטיס בכיוון אחד בשנה האחרונה, בטח ובטח מאז שהחלה המלחמה, אבל כנראה שיש לא מעט כאלה. עד שיגיעו נתונים רשמיים, אם בכלל, נניח שיש לא מעט כאלה שמחפשים לצאת קצת החוצה, לנשום אוויר קריר ונקי יותר, בעיקר מי שיש להם אפשרויות פרנסה ברורות מעבר לים.

אבל מאחר שלא כולנו עובדים בהייטק, או רופאים או חוקרים, או בעלי מקצועות חופשיים אחרים – יש כאלה שהאפשרויות שלהם מעט יותר מצומצמות. ועדיין, יוקר המחיה, המלחמה, הפוליטיקה הרעילה, החינוך, הכבישים – כל אלה מקשים מאוד על החיים בישראל ודוחקים צעירים ומשפחות לנסות להקים חיים במקום אחר.

מתברר שיש מקומות בעולם שיקבלו אתכם גם אם אתם לא בעלי מקצוע נדרש, ולא רק זאת – ייתכן שהם גם ישלמו על הזכות להעניק לכם תושבות. לא מדובר בערים גדולות ומבוססות, אלא במקומות קטנים יותר, כאלה שזקוקים לעזרה בהנעת הכלכלה המקומית, כאלה שהאוכלוסייה שלהן מזדקנת, ואין עתודה מספיקה כדי להותיר את המקום חי ומשגשג. מקומות מסוימים באירופה מציעים מגוון תמריצים עבור מהגרים שמוכנים להמר על חיי העיירה שהם מציעים. בין אם זה אזור הררי באיטליה, עיירה קטנה בקרואטיה, או אי ביוון – יש לא מעט כסף בחיים שקטים ונעימים. בטוסקנה, למשל, הוקמה קרן של שלושה מיליון דולר במטרה לעורר מוטיבציה באנשים לעבור לכפר ולשפר ולשפץ את הבתים הישנים באזור. "המטרה של ההתערבות הזו היא לשפר ולעודד את האכלוס מחדש של האזור ההררי, בניגוד למגמה שדוחקת אותו לשוליים", נכתב באתר האינטרנט של התכנית.

ומאחר שלא כל אחד הוא בעל ממון מספיק כדי לעבור לאזור, לרכוש נכס ולהתחיל לשפץ אותו, רוב התוכניות מאפשרות סיוע כלכלי בתמורה לכמה דרישות בסיסיות, למשל גיל בעת המעבר, או דרישה להתגורר במקום תקופה מסוימת. התוכניות האלה לא בהכרח מציעות סיוע עם ויזת עבודה, כך שהן מתאימות יותר לבעלי דרכון אירופאי. אבל גם אם אין לכם כזה, יכול להיות שברגע שתיווצר אפשרות ממשית למעבר, אולי גם נושא הוויזה יוכל להיות מוסדר בקלות יותר.

אלבינן, שווייץ

אלבינן הוא כפר קטן בשווייץ שהאוכלוסייה שלו מזדקנת במהירות. במאמץ להפיח חיים חדשים באזור, הכפר הקטן מציע לתושבים שאינם מקומיים מענק של 25 אלף פרנקים שווייצריים (כ-27,900 דולר) למבוגר ועשרת אלפים פרנקים שווייצריים לילד כדי לעבור לאזור האלפיני המרוחק.

תכנית ההגירה של אלבינן יצאה לדרך בשנת 2017, לאחר שמשפחות וצעירים רבים עזבו את הכפר הקטן, וכתוצאה מכך צנחה אוכלוסייתו לפחות מ-300 תושבים. הוא ממוקם במחוז לאוק שבקנטון ואלה, מתאפיין בחיים שקטים ושלווים. אין בו בית ספר, בנק או דואר, ונותר באזור רק פאב אחד, כך שזה לא מקום למי שמחפשים חיים תוססים. בין הדרישות של אלבינן: על המבקשים להיות מתחת לגיל 45, וצריכים להיות מסוגלים לקנות בית בכפר. עלות של בית היא למעלה מ-200 אלף פרנקים שווייצריים – כ-800 אלף שקל. העוברים צריכים להסכים לגור באלבינן לפחות עשר שנים ולהפוך לאזרחים שוויצרים. מי שלא יעמוד בדרישת המגורים, יידרש להחזיר את מלוא המענק שקיבל.

תכנית ההגירה של אלבינן זכתה לפרסום נרחב בשנת 2022 וקיבלה כ-100 פניות ביום, כך סיפר ראש העיר ביאט יוסט לאחד מכלי התקשורת השווייצריים בשנת 2023. נכון לחודש יולי 2024, התכנית עדיין פעילה וזמינה. 

אלבינן שוויץ (צילום: wikipedia)
אין בית ספר ונותר רק פאב אחד. אלבינן שוויץ | צילום: wikipedia

אנטיקיתרה, יוון

אח, איי יוון המהממים. איך בכלל אפשר לטעות כשזה מגיע לים כחול אינסופי, בתים לבנים, שמש מושלמת ואוכל ים תיכוני מוכר? האי האגאיי אנטיקיתרה מחפש משפחות, ומוכן לשלם להן, וכמו על פי השטנץ, גם גן העדן היווני הזה מתאפיין במים כחולים קריסטליים, צוקים מחוספסים ושפע של קסם היסטורי.

בשנת 2019, פקידים מקומיים החלו להכין תכנית הגירה למשפחות לאחר שהאוכלוסייה באי, הנמצא בין כרתים והיבשת, ירדה ל-24 תושבים בלבד. התושבים הצעירים עזבו לחפש הזדמנויות כלכליות טובות יותר בעקבות המשבר הכלכלי שפגע ביוון, ופרנסי האי הבינו שזה להיות או לחדול. אז הם הציעו למשפחות עם שלושה ילדים או יותר קצבה חודשית של 500 אירו (כ-542 דולר), דיור חינם ומזון חינם אם הן יעברו לגור באי באופן קבוע. כשהחלה התוכנית דווח בכלי תקשורת יווניים כי בעלי מקצועות מסוימים – דייגים, אופים, בנאים וחקלאים – מוזמנים במיוחד להתגורר על האי. מאוחר יותר באותה שנה, דווח כי אנשי האי בחרו חמש משפחות יווניות שיעברו לאזור ובזאת נסגרת התכנית. אבל ב-2023 האי חידש את תכנית ההגירה, הפעם עם תמיכה כספית מכנסייה האורתודוקסית היוונית. גם היום, משפחות עם שלושה ילדים או יותר יכולות לקבל קצבה חודשית של 500 אירו למשך שלוש שנים, בסך הכל 18 אלף אירו. התכנית מיועדת בעיקר למשפחות יווניות, אך גם לא יוונים יישקלו בחיוב.

לגרד, קרואטיה

עוד קהילה קטנה שמנסה למשוך אליה תושבים חדשים היא העיירה לגרד שבקרואטיה. בעיירה הצפון קרואטית מתגוררים כ-2,000 בני אדם בלבד, לאחר שנים שהמקום סובל מירידת בכמות התושבים. השיטה של אנשי לגרד אטרקטיבית למדי: בשטחי העיירה מוכרים בתים שעולים פחות מדולר אמריקאי. הרשויות המקומיות התחילו בתכנית בשנת 2018, אז הודיעה העירייה על בתים חדשים זמינים במחיר של 13 סנט. הדרישה המקומית הייתה שהמועמדים יהיו מתחת לגיל 45, יהיו במערכת זוגית (נשואים או לא נשואים), בעלי רישום פלילי נקי וכאלה שאין להם נכס בבעלותם עדיין. בנוסף לבתים הזולים, העיירה הציעה גם תמיכה כספית לתושבים החדשים - כ-3,500 דולר למימון שיפוצים נדרשים בבתים.

לגרד, קרואטיה  (צילום: shutterstock)
לגרד, קרואטיה. בתים בפחות מדולר | צילום: shutterstock

בשנת 2021 אמר לרויטרס ראש העיר של לגרד, איבן סאבוליץ', כי העיירה מקבלת פניות מרוסיה, אוקראינה, טורקיה, ארגנטינה וקולומביה. עם זאת, בגלל תהליך ההגירה המסובך בקרואטיה, העיירה בחרה להתמקד באזרחים קרואטים "לעת עתה", לא ברור אם התכנית הורחבה מאז. בכל מקרה, התכנית כבר הביאה לעלייה במספר התושבים. בעיירה כבר בונים מעון יום חדש מכיוון שיש בה יותר ילדים מאשר לפני חמש שנים.

סרדיניה, איטליה

האי האיטלקי הדרומי הוא לא איזו נקודה כפרית נידחת, אלא אי רציני לחופי הים התיכון, שמונה יותר מ-1.5 מיליון תושבים. ועם זאת, האיטלקים הבינו שלא לעולם חוסן, והחליטו להקצות סכום גבוה של 45 מיליון אירו כדי להציע ל-3,000 בני אדם מענק של 15 אלף אירו על מנת לעבור ולהתגורר באי היפהפה ולנהל אורח חיים כפרי למהדרין. ממשלת סרדיניה מצפה מהמהגרים להתגורר באזורים פחות מאוכלסים באי, על מנת לפתח אותם. התוכנית היא ניסיון של הממשלה להתמודד עם האוכלוסייה המידלדלת והבידוד באי.

סרדיניה (צילום: Vladimir Sazonov, shutterstock)
סרדיניה, איטליה. אי עם נופים עוצרי נשימה | צילום: Vladimir Sazonov, shutterstock

המועמדים צריכים לעבור לעיירה בסרדיניה עם פחות מ-3,000 תושבים, לגור שם ולעבוד במשרה מלאה ולהפוך את סרדיניה למקום מגוריהם הקבוע בתוך 18 חודשים. את המענק הנדיב נתבקשו המהגרים להשקיע בשיפוץ ביתם.

פונגה, ספרד

פונגה היא עיירה כפרית קטנה בצפון ספרד המונה פחות מ-600 תושבים. בשנים האחרונות הבינו גם שם שהאוכלוסייה המקומית הולכת ומצטמצמת, ולכן פצחו בתכנית שמציעה 2,000 אירו לכל אדם שיעבור לגור בכפר, במטרה לעודד את הכלכלה המקומית. משפחות עם ילדים שיעברו לפונגה יכולות לקבל עד 3,000 אירו, ומשפחות שנולד להן תינוק בזמן שהן מתגוררות בכפר יכולות לקבל תוספת של 3,500 אירו, כך דווח בשנה שעברה. בין הדרישות של הקהילה הכפרית - התחייבות לגור לפחות חמש שנים בפונגה. הכפר ממוקם באזור יפהפה, שופע פעילויות, טבע, חופים, וערים קרובות, כך שזה לא נשמע כל כך נורא.

פונגה, ספרד (צילום: shutterstock)
פונגה, ספרד. כפר קטן אבל הסביבה מלאת כל טוב | צילום: shutterstock

טוסקנה, איטליה

בחודש שעבר השיקו הרשויות בטוסקנה תוכנית תושבות שתשלם לאנשים לגור באזור הכפרי האיטלקי. תוכנית התמריצים בסך שלושה מיליון דולר, היא חלק ממאמץ של איטליה לייצב את אוכלוסייתה הפוחתת, ועל פיה מוצעת תמיכה כספית לשיפוץ בתים ישנים באזור ההררי.

טוסקנה, נוף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נוף ייצוגי בטוסקנה. איפה חותמים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המענקים יכסו 50% מעלות השיפוץ לבית באחת מ-76 ערים בטוסקנה, שכל אחת מהן כוללת פחות מ-5,000 תושבים. לפי אתר התוכנית, המועמדים יכולים לקבל עד 32 אלף דולר לשיפוץ. איטלקים, תושבי האיחוד האירופי ואזרחים שאינם מהאיחוד האירופי אבל ביססו תושבות ארוכת טווח שאינה פחותה מעשר שנים באיטליה, יכולים לבחור לאן לעבור מבין כמה מקומות שונים, כולל האי קפריה איסולה או בעיירת הספא סן קאסיאנו דאי באני. הגישות לתוכנית נסגרות ב-27 ביולי 2024, אבל ייתכן שהן יוארכו.