מספר האנשים שעובדים מהבית גדל דרמטית בארבע השנים האחרונות. המגמה שהחלה ב-2019, התגברה משמעותית עם פרוץ הקורונה. מחקר שיצא ב-2023 מהמכון לחקר מדיניות כלכלית באוניברסיטת סטנפורד, וחקר את האבולוציה של העבודה מהבית, גילה שבשנים האלה, חלה עלייה של לפחות פי חמש עובדים שעבדו מבית לפחות יום אחד בשבוע. 40% מהאמריקאים עובדים מרחוק או בצורה היברידית. הקורונה נגמרה מזמן, אבל העבודה מרחוק הפכה לעובדה מוגמרת והתקבעה בתור סוג של סטנדרט אצל המילניאלז והג'נזרס. הם, שקובעים את הטון בעולם העבודה, ממשיכים לעבוד תוך כדי שהם מטיילים במקומות פופולאריים בעולם במקום לשבת מתחת לנאונים.
הנתונים האלה שינוי כמובן גם את שוק המשרדים ואת שוק הבתים. מי שעובדים מהבית יזדקקו ודאי למשרד, ואילו חברות שמאפשרות עבודה מהבית, יזדקקו לפחות שטחי משרדים. יתרה מזו, העובדים כבר אינם כבולים למקום אחד, ויכולים למעשה לנדוד לאן שמתחשק להם. לא לחינם הגביע הקדוש של שוק העבודה הוא נוודות דיגיטלית – מדובר בחלום של לא מעט אנשים.
ארגון המתמחה בתחום העבודה ההיברידית בשם IWG, International Workplace Group, מבין את המשמעות של החופש שהרבה עובדים זוכים לו, וכעת הוא מפרסם את רשימת הלוקיישנים המומלצים בעולם לעבודה מרחוק, מה שמכנים שם Workcation, או, עבודת חופש. הכוונה היא למקום שמתגוררים בו זמן קצר, נניח עד 12 חודשים, ונהנים מכל מה שיש לו להציע תוך כדי עבודה מרחוק. ממצאי הסקר מבוססים גם על מחקר פנימי שעשו בארגון, וגם על סקר עומק שנערך אצל למעלה מ-1,000 עובדים היברידיים גלובליים.
"הודות לטכנולוגיות הענן, העבודה שלנו יכולה להיות בכל מקום בעולם כל עוד יש חיבור אינטרנט איכותי", אומר מארק דיקסון, מנכ"ל IWG. "זה לא מפתיע שיותר ויותר עובדים מחבקים את הרעיון של חיבור בין עבודה וטיולים, בין אם זה לכמה ימים או לכמה חודשים של נוודות דיגיטלית".
על פי הדוח של IWG, 84% מהעובדים ההיברידיים האריכו חופשה כדי לעבוד מרחוק, או שהם מתכננים לעשות כך, בעוד ש-75% אחוז אמרו שהחופש של להיות מסוגלים לעבוד מכל מקום מקפיץ דרמטית את הסיפוק שלהם מהעבודה.
הדוח השווה בין 30 ערים גלובליות, ודירג אותן מאחד עד עשר, לפי הקריטריונים הבאים: אקלים, תרבות, דיור, תחבורה, אוכל, יוקר המחייה (כמה, נניח, עולה כוס קפה), מדד האושר, רוחב פס, קיימות וזמינות של משרדים להשכרה לטווח קצר, מודל וויוורק למשל.
הקריטריונים האלה נבחרו כדי "לעזור למדוד כמה נוחה או מאפשרת תהיה האווירה במקומות מעבר לים, במיוחד כאשר מוסיפים למשוואה את הדרישות והאחריות של מקום העבודה", מסביר דיקסון ל-CNBC. "בנוסף לדרישות בסיסיות בנוגע לאפשרות לגור במקום מסוים, כמו דיור ואוכל, תחבורה וכו', יש כמה דברים קריטיים שמומלץ לקחת בחשבון, שעלולים מאוד להשפיע על הפרודוקטיביות של העובדים. אחד מהם הוא מהירות האינטרנט, ועד כמה המדינה או העיר מאפשרת פס רחב. בנוסף, שמנו דגש על מקומות שיש בהם זמינות של חללי עבודה להשכרה".
במקום הראשון ברשימת הערים שהכי שווה לצאת אליהן לוורקיישן, היא דווקא בודפשט. בירת הונגריה התמקמה בראש הרשימה השנה עם ציון גבוה בתחום הדיור והתחבורה – 9.5 מתוך עשר. "הבירה ההונגרית ידועה בארכיטקטורה הקלאסית שלה, והיא מקום משיכה לבערך 12 מיליון תיירים בינלאומיים בשנה", כך נכתב בדוח. "יש בה למעלה מ-200 מוזיאונים וגלריות, שכונות תוססות, פארקים ירוקים בשפע, והיא הבחירה האידיאלית עבור נוודים דיגיטליים".
במקום השני בדירוג נמצאת ברצלונה, שנפלה מהמקום הראשון שבו הייתה בשנה שעברה. היא עדיין יעד פופולארי לאור זה שהיא מעניקה ויזה לנוודים דיגיטליים, יש בה תחבורה מהימנה ויוקר מחיה מאפשר. בעיר הספרדית יש גם "אווירה תוססת וחיה, ארכיטקטורה מהממת, וכמעט 365 ימים של שמש", נכתב בדוח.
גם ערים באסיה נכנסו לדירוג, בייג'ינג הממוקמת רביעית, סינגפור שביעית וג'קרטה שמינית. סינגפור נכנסה לרביעייה לאחר שעלתה 14 מקומות משנה שעברה, בזכות איכות רוחב הפס המשופרת והקיימות.
"המגמה הזו רק תמשיך. אנחנו נמשיך לראות יותר ויותר חברות שמחבקות את המדיניות של עבודה היברידית, במטרה לשפר את איכות החיים של העובדים ואת האיזון בין העבודה לבית", אומר דיקסון, "זה גם כמובן יהפוך אותם למעסיקים הרבה יותר אטרקטיביים עבור עובדים רבים".
רשימת עשרת הערים המלאה:
-
בודפשט
-
ברצלונה
-
ריו דה ז'נרו
-
בייג'ינג
-
ליסבון
-
ניו יורק
-
סינגפור
-
ג'קרטה
-
אל.איי
-
מילאנו