כמחצית מהישראלים נאלצו להגדיל את מסגרת האשראי או חשבון העו"ש שלהם בחודשים האחרונים, עקב עלייה משמעותית בהוצאות. הזינוק הגדול ביותר נרשם בהוצאות על מזון, כאשר כ-50% מהציבור מדווחים על השפעה ניכרת בתחום זה. בנוסף, כשליש מהאוכלוסייה כבר לקחו הלוואה לאחרונה, ו-17% נוספים שוקלים לעשות זאת בקרוב.

נתונים אלה עולים מסקר חדש שערכה האפליקציה הפיננסית קפטן קרדיט, המספקת לציבור גישה לדירוג האשראי האישי. הסקר חושף תמונה מדאיגה של המצב הכלכלי בישראל בעקבות המלחמה והמצב הכלכלי הכללי.

הביטחון הכלכלי של הישראלים נפגע קשות, כאשר 55% מדווחים על תחושת ביטחון כלכלי ברמה בינונית ומטה לגבי העתיד הקרוב. החששות העיקריים כוללים המשך עלייה בהוצאות השוטפות (27%), עלייה בהוצאות קבועות כמו שכירות (18%), והוצאות בלתי צפויות שעלולות ליצור "בור כלכלי" (14%).

מעבר להוצאות על מזון, תחומים נוספים שנפגעו משמעותית כוללים דיור (13%), חסכונות והשקעות (10%), ובידור ופנאי (6%). מדאיג במיוחד הוא הנתון כי שליש מההלוואות שנלקחו לאחרונה נועדו לכיסוי התחייבויות קודמות או הוצאות שוטפות, מה שמעיד על קושי גובר בניהול התקציב החודשי.

משה ידגר, מנכ"ל קפטן קרדיט  (צילום: מיכה לובטון, יחסי ציבור)
משה ידגר, מנכ"ל קפטן קרדיט | צילום: מיכה לובטון, יחסי ציבור

למרות התמונה הקודרת, יש גם סימן מעודד: כשני שליש מהנשאלים השתמשו בדירוג האשראי שלהם כדי לשפר את תנאי ההלוואות שהוצעו להם. הדבר מצביע על מגמה של התנהלות פיננסית מושכלת יותר בקרב הציבור, למרות האתגרים הכלכליים.

משה ידגר, מנכ"ל קפטן טכנולוגיות, מסכם כי הנתונים משקפים לחץ פיננסי גובר על הציבור, המתבטא בניצול מוגבר של מסגרות אשראי ועלייה בלקיחת הלוואות לצרכים בסיסיים. |ההלוואות שנלקחות בימים אלו הן לא בהכרח הלוואות "מצמיחות" מבחינה פיננסית לטובת רכישת נכס או השקעה אלא כאלו שנועדו לאפשר ל'גמור את החודש' או 'לשמור על הראש מעל המים'".