לראשונה מאז 2020 ותקופת הקורונה, חלה ירידת ריבית בארה"ב – ויו"ר הפד (הבנק המרכזי האמריקאי) ג'רום פאול בחר לעשות זאת באופן חד ונחוש: הורדה של 0.5% לרמה של 5%. צעד זה, שהוביל לירידות קטנות בוול סטריט בסוף יום המסחר אתמול (ד'), מגיע לאחר הערכות עוד מהחודש שעבר שלפיהן סביבת הריבית הגבוהה כבר מיצתה את עצמה.

לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי ושותף בפירמת הייעוץ BDO, "ארה"ב ניצחה בקרב על הורדת האינפלציה והצעד נועד לאפשר את האצת הצמיחה בשוק האמריקאי. ההחלטה הזו של הפד מסמנת את חזרת המשק האמריקאי ממצב של מלחמה באינפלציה למצב של מדיניות מעודדת צמיחה ותעסוקה".

הצעד של ארה"ב לא נשאר אך ורק בגבולותיה. מדובר באיתות של ארה"ב לכלכלה העולמית כולה ובפרט למדינות המערב שלאחר שנים של צמצום ומיתון כלכלי, אפשר להקל לפחות במידה מה על הפעילות הכלכלית ולחזור לתהליכים הדרגתיים של צמיחה. לרוב, איתות שכזה מצד ארה"ב נענה בהחלטה דומה בישראל. אלא שכעת הדבר לא נראה באופק. "כלכלת ישראל מתנתקת מהכלכלה העולמית. בעוד שבארה״ב רואים ירידת ריבית ועצירת האינפלציה בישראל האינפלציה ממשיכה לטפס ואין התכנות להורדת ריבית בקרוב", מבהיר הרצוג.

לדבריו, "השילוב של ריבית גבוהה, עליית מחירים וצמיחה שלילית לנפש מטילים נטל הולך וגדל על הצרכן הישראלי. בחודשים הקרובים קשה לראות הורדת ריבית בישראל, שכן התהליכים הללו תלויים במדיניות הכלכליות – אך גם באסטרטגיה המדינית. בתרחיש של עסקה, הפסקת אש וירידה בעצימות הלחימה, יחד עם תקציב אחראי ניתן יהיה להוריד את הריבית גם בישראל במחצית השנייה של 2025. אולם מאידך, תרחיש של מלחמה בצפון והעדר אופק לעסקה בחזית הדרומית ירחיק עוד יותר את הסיכוי להורדת ריבית שכן הוא צפוי  להביא להגדלת הגרעון, וסיכון גדל להורדת דירוג אשראי נוספת".