קונצרן האחזקות הענק של המשקיע הטוב בהיסטוריה, וורן באפט, מעולם לא היה שווה יותר. בשבוע שעבר הפכה חברת הענק ברקשייר האת'ווי, שבראשו עומד באפט מאז 1965, לחברה הלא-טכנולוגית הראשונה להגיע לשווי שוק של טריליון דולר. התאגיד הגיע לשיא שוויו לאחר שצמח השנה והגדיל השנה את ערכו ב-31%, חגיגה אמיתית למשקיעים. יומיים לאחר מכן, חגג האורקל מאומהה שיא מדהים נוסף, כשהגיע לגיל 94 וחגג את יום הולדתו.

כמעט באמצע העשור העשירי לחייו, וורן באפט ניצב במקום השמיני במדד המיליארדרים של בלומברג. עם הון אישי שנאמד בכ-150 מיליארד דולר נכון לספטמבר 2024, הוא הכהן הגדול של המשקיעים הקטנים. דורות של משקיעים שלומדים ומחקים את סגנון ההשקעות שלו נדהמו מהמהלכים החריפים שלו לאורך עשרות שנים: ההימור שלו על קוקה קולה בסוף שנות ה-80 לימד אותם שיעור בהשקעות ערך סבלניות במותגים חזקים עם יתרונות משמעותיים על המתחרים. חבל ההצלה שהוא סיפק לקבוצת גולדמן זקס, כשהשקיע בה בשיא המשבר הכלכלי, הראה את הצד האופורטוניסטי שלו בזמן משברים. ובשנים האחרונות, כשהוא הלך על כל הקופה עם אפל, הוא הראה את הגמישות שלו ואת היכולת הפנומנלית להתאים את גישת הערך שלו לעידן החדש. בסופו של יום, באפט תמיד אומר, הוא משקיע בעסקים טובים וחברות מעולות – לא במניות.

עשרות שנים של תשואות טובות הצטברו לכדי כדור שלג, ובאפט צבר רקורד שאין שני לו. התשואה השנתית של מניות ברקשייר האת'וויי מ-1965 עד 2023 עומדת על 19.8% - כמעט כפול מהתשואה השנתית של ה-S&P500 , שעומדת על 10.2%. קל לראות למה: מדובר במקרה קלאסי של התעשרות איטית, סבלנית וחכמה, המסתמכת על ריבית דריבית, וזה בדיוק המסר שמושך מדי שנה בחודש מאי כ-40 אלף בעלי מניות לאסיפת המשקיעים השנתית של החברה באומהה.

אבל אחד הדברים שהמשקיעים הכי אוהבים אצל באפט, היא הדרך החדה והייחודית שלו לנסח את העקרונות שמלווים אותו בהשקעות לכללים פשוטים. הוא תמיד מבהיר עד כמה זה בסיסי, עד כמה אין חוכמות. תקנו שטר של עשרה דולר בחמישה. זה לב התורה כולה.

לא כולנו סבלניים כמו באפט, לא כולנו קוראים שעות מדי יום ומצליחים להבין את העסק, כמו שהוא ממליץ, אבל מה שבטוח – אין אדם שלא יכול ללמוד ממנו וליישם לפחות חלק מהדברים. הנה כמה מהעצות הכי זכורות שלו, שלפי כל הראיות (והמיליארדים) בשטח, כדאי לאמץ.

וורן באפט  (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
באפט עם שני ילדיו. גידל אותם להמשיך את דרכו | צילום: FRANCK FIFE, getty images

"היו פחדנים כשאחרים חמדנים, והיו חמדנים כשאחרים מפחדים" 

באפט עלה לכותרות בתחילת החודש, לאחר שהתפרסם שהוא מכר חצי מאחזקותיו באפל – שהייתה האחזקה הגדולה שלו בפער – בעסקה משתלמת במיוחד.  גם אחרי המכירה, חברת הטכנולוגיה היא עדיין האחזקה בעלת הערך הרב ביותר של ברקשייר האת'וויי. הוא גם ביצע שורת מכירות של מניות בנק אוף אמריקה, החזקתו השנייה בגודלה, אך גם כאן נשאר בעל המניות הגדול ביותר של הבנק.

זה לא מעיד על פחד, אלא על ספקנות כלפי ערכי המניות בארה"ב. אמנם מדד S&P500  כמעט הוכפל בחמש השנים האחרונות, ומניות אפל הכפילו את עצמן ביותר מפי ארבע, אבל כל שוק שורי מגיע לסופו, ותמיד כדאי לגרוף את הרווחים לפני שמגיע השיא כדי להתמודד עם התזמון הבלתי צפוי של מחזורי השוק.

באפט ממליץ ​​למשקיעים להסתכל על האחזקות שלהם כמו חתיכות קטנות של עסקים. הוא מאמין שתנודתיות היא יתרון עצום למשקיעים האמיתיים, כי היא מציעה הזדמנות לנצל מכירות רגשיות. "לא אכפת לו מתזמון השוק והמסחר, אבל כשאנשים אחרים נבהלים, הוא שועט פנימה", העיד המשקיע האמריקני וחבר של באפט, הווארד מרקס. 

"עדיף לקנות חברה נהדרת במחיר סביר, מאשר חברה סבירה במחיר נהדר" 

גם הציטוט הזה, שבאפט ייחס לשותפו העסקי המנוח צ'רלי מונגר שנפטר בשנה שעברה בגיל 99, יכול להסביר את הצעד שנקט עם מניות אפל. אפל הייתה ונותרה חברה נהדרת, אז למה למכור חצי מהמניות? ייתכן שהתשובה טמונה בהערכת השווי שלה, אבל גם בהיחלשות מסוימת של היתרון התחרותי שלה. לדברי באפט, "המפתח להשקעה הוא לא להעריך עד כמה תעשייה מסוימת תשפיע על האנושות, או כמה היא הולכת לצמוח, אלא להבין את היתרון התחרותי של כל חברה, ויותר מהכל – את העמידות של היתרון הזה לאורך זמן". 

אחד היתרונות של אפל הוא בסיס הלקוחות הנאמן שלה, אבל הוא נובע במידה רבה מהעיצוב והיעילות של מוצריה. זה עדיין לא מובן מאליו שהיא תוכל להמשיך ליהנות מהיתרון הזה גם מול המהפכה הטכנולוגית הבאה – מהפכת הבינה המלאכותית, ובאפט כמו באפט, נמצא עם האצבע על ההדק בכל רגע נתון. 

וורן באפט (צילום: Rob Crandall, shutterstock)
כשהיה קצת יותר צעיר. התורה לא השתנתה כל השנים האלה | צילום: Rob Crandall, shutterstock

"תקופת האחזקה האהובה עלינו היא לנצח" 

או: "שוק המניות הוא מכשיר להעברת כסף מחסרי הסבלנות לסבלניים". וגם: "אם אתה לא מוכן להחזיק מניה עשר שנים, אל תחשוב על להחזיק אותה אפילו עשר דקות". בקיצור: תתכוננו לנסיעה ארוכה ברכבת ההרים הזאת.

"באפט הוא המשקיע הכי סבלני אי פעם, וזו אחת הסיבות הגדולות להצלחה שלו", מסביר סטיב צ'ק, מייסד צ'ק קפיטל מנג'מנט, שברקשייר האת'ווי היא ההחזקה הגדולה ביותר שלה. "הוא מסוגל לשבת ולשבת ולשבת. גם בגילו, כשכבר לא נשאר כל כך הרבה זמן לשבת, הוא עדיין ממשיך לשבת. אני חושב שהוא ימשיך לעשות כמיטב יכולתו ממש עד הסוף". 

"אם אתה מוצא את עצמך בתוך בור, הדבר הכי חשוב הוא להפסיק לחפור" 

באפט אמנם מאמין בהשקעה למרחקים ארוכים, אבל הוא גם מדגיש שכשעושים טעות, חשוב לדעת לקבל אותה ולהיות מסוגלים לשנות כיוון. באפט נוהג להודות בטעויות שלו, למשל, כשלא רכש מניות של גוגל כי לא הכיר מספיק את הטכנולוגיה, ולא השקיע מספיק זמן כדי לנתח אותה ולהעריך את הפוטנציאל שלה. 

"כלל מספר אחת הוא לעולם לא להפסיד כסף. כלל מספר שתיים הוא לעולם לא לשכוח את כלל מספר אחת" 

המסר הזה, שהוא כתב ב-1985 במכתב לבעלי מניות, הוא כנראה הליבה של אמנות ההשקעות של באפט. כלל מאוד בסיסי אבל לא פשוט ליישום, בטח עבור חסרי הסבלנות. באופן בלתי נמנע, היו שנים שבהן ערכה של ברקשייר האת'ווי ירד, אבל היא עלתה מעט ב-2022 כאשר מדד ה-S&P500 , ירד ב-18%, מה שהשתיק כמה מבקרים שטענו שבאפט איבד את היתרון שלו. כל זה קרה בזכות כוחה של הריבית דריבית לאורך תקופות ארוכות. לחיות חיים ארוכים זה כמובן יתרון – ובאפט עצמו מעיד שהרוויח את רוב כספו אחרי גיל 65. 

אחד המסרים הנוספים שהוא מקפיד עליהם הוא ההמלצה לחסוך כסף בתוך סוג כלשהו של מעטפת מס, כך שניתן לחרוש דיבידנדים ורווחי הון ולהשקיע אותם מחדש ללא ניכויים. הדיבידנדים שאפל משלמת לו מדי שנה, אגב, הם בסך 789,368,450 דולר, המושקעים כמובן מחדש, במידה שבאפט לא מעדיף לשבת על מזומן באותו רגע. 

ברק אובמה וורן באפט (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
מקבל מדליית כבוד מברק אובמה. מי אם לא הוא? | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

"כרגע, זה מרגיש נכון ללכת אחרי באפט", אומר העיתונאי הכלכלי הבריטי האמיש מק'ריי. "כמה משקיעים מפורסמים אחרים, כמו ג'ורג' סורוס וסטנלי דרוקנמילר, מצמצמים בשבועות האחרונים את האחזקות שלהם בשבע המופלאות – אלפבית, אמזון, אפל, מטא, מייקרוסופט, אנבידיה וטסלה. אבל עכשיו זה לא, וזה מעולם לא היה, הזמן להפסיק להשקיע. או כמו שאמר שותפו של באפט, מונגר – הכסף הגדול הוא לא בקנייה ומכירה, אלא בהמתנה". מה נאמר, שיהיה עד 120.