המלחמה בצפון עדיין לא התחילה, אבל נראה שהפחד מתרחיש עלטה נוכח מתמיד. חנויות גדולות מציעות גנרטורים שונים שיכולים לסייע במקרה שתהיה פגיעה בתשתיות חשמל, והציבור המבוהל מוציא אלפים רבים של שקלים למקרה חירום שכזה. מתחילת המלחמה יש עלייה של יותר מ-3,000 אחוז בהתקנות של גנרטורים ביתיים ביחס לתקופה דומה אשתקד, כך על פימנתוני אתר מידרג. "מאז אוקטובר אנחנו רואים עלייה משמעותית בכמות הלקוחות שפונים לאתר ומחפשים חשמלאי לצורך התקנת גנרטור חירום", אומרת ליאור דוגה, מנהלת תוכן באתר מידרג "אנחנו רואים בבירור שבכל פעם שיש שיח על המלחמה בצפון, כמות הפניות לחשמלאים קופצת. אנשים מחפשים גנרטור שיספיק ל-72 שעות לפחות".

אבל יש כמה דברים שחשוב לדעת מראש לפני שנבהלים ורצים לקנות. יש כל מיני סוגים של גנרטורים, וקודם כל מומלץ להבין מה הפרמטרים שאתם צריכים. בדקנו עם החשמלאים המדורגים באתר מידרג, ומבחינתם – אלה הדברים החשובים שצריך לבדוק לפני שבוחרים גנרטור ביתי.

רשת החשמל הביתית

שימו לב, הגנרטור שלכם צריך להתאים למערכת החשמל. אם, למשל, יש לכם מערכת חשמל תלת-פאזית, זה אומר שתצטרכו גנרטור תלת פאזי –שהוא כמובן יקר יותר מגנרטור חד-פאזי. אם אתם לא בטוחים איזו מערכת יש לכם, כדאי לבדוק את זה עם חשמלאי לפני שאתם מבצעים את הקנייה.

הספק החשמל

 גנרטורים מגיעים בנפחים שונים, החל מ-1 קילוואט ועד 12 קילוואט. כמובן שנפח החשמל משפיע גם על המחיר. איזה אתם צריכים? לדירת ארבעה חדרים ממוצעת מומלץ לקנות גנרטור חירום בעל הספק של בין 4.5 ל-5 קילוואט, שעולה בין 3,000-4,000 שקל. גנרטור כזה אמור להספיק ל-24 שעות ללא חשמל, תלוי בצרכנים המחוברים. במילים אחרות, לא תדליקו את תנור האפייה. במקרה חירום מומלץ לחבר לגנרטור רק מכשירים נחוצים כמו מקרר, מזגן, מטענים, טלוויזיה וכו', ולוותר על מחליק השיער והנינג'ה גריל. ג'ריקן נוסף של שישה ליטר בנזין או דלק יספיק ליום עבודה נוסף ואם אתם ממש בהיסטריה אפשר לקנות אפילו שניים. אין דבר כזה להיות מוכנים מדי.

רמת הרעש

כל גנרטור מרעיש, אבל קיים גם גנרטור מושתק – סוג מסוים של גנרטור שמצופה בחומר שמעמעם משמעותית את הרעש. "רוב הגנרטורים בשוק היום הם גנרטורים מושתקים. זה אמנם לא חוסם 100 אחוז מהרעש, אבל זה חד משמעית עדיף", מסביר איתן, חשמלאי המדורג באתר מידרג. במקרה של מלחמה, רעש יהיה הדבר האחרון שחסר לכם.

תחנת הכוח אורות רבין (צילום: shutterstock)
תחנת החשמל אורות רבין. כולם מודאגים מהתרחיש נפילת רשת החשמל | צילום: shutterstock

סוג הדלק

קיימים שלושה סוגי גנרטורים לחירום, שמבוססים על שלושה מקורות אנרגיה: בנזין, סולר וגז. 86 אחוז מהחשמלאים המדורגים באתר מידרג שגם ועוסקים בהתקנת גנרטורים, אמרו שדיזל הוא הגנרטור העדיף עליהם – הוא דורש פחות תחזוקה, גורם לפחות סתימות בגנרטור ואמין לאורך זמן. רק קחו בחשבון שהוא יקר יותר.

מערכת ההפעלה

 יש שני סוגים של מערכות הפעלה שניתן לחבר לגנרטור: מפסק הפעלה ידני שאותו מכבים ומדליקים מהמפסק בלוח החשמל, או לוח הפעלה אוטומטי שמדליק את הגנרטור באופן אוטומטי לאחר מספר שניות מרגע נפילת החשמל. "היתרון במערכת האוטומטית הוא שהמקרר ימשיך לעבוד גם אם לא תהיו בבית, החיסרון הוא כמובן שהוא הרבה יותר יקר", מסבירה ליאור, מייעצת ליאור, מנהלת תוכן באתר מידרג. "למצב חירום שאנחנו מתכוננים אליו כרגע, בהנחה ובתקווה שאם יהיה כזה הוא יהיה חד פעמי, מפסק ידני לגמרי יעשה את העבודה". 

הבנתם איזה גנרטור אתם צריכים? הנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת

התקנת גנרטור חירום מתבצעת רק על ידי חשמלאי מוסמך. היא כוללת חיבור של הגנרטור ללוח החשמל הביתי ומצריכה ידע וניסיון. גם אם אתם אנשי כפיים שאוהבים לעשות הכל לבד, התקנה לא מקצועית של גנרטור חירום ללוח חשמל יכולה להיות מסוכנת וגם לא לספק חשמל ברגע האמת.

מחיר התקנת גנרטור חירום מתחיל מ-800 שקל להתקנה פשוטה עם מערכת הפעלה ידנית, ויכול להגיע לכמה אלפים למערכת מורכבת והטמנת כבלים מתחת לאדמה. המחיר להתקנת גנרטור חירום סטנדרטי בהספק של 3.5 קילוואט, נע בין על 1,800-2,000 שקל. שימו לב, המחיר מתייחס רק להתקנה ולא כולל את עלות הגנרטור עצמו. אין ספק שמדובר כאן בעסק לא זול.

האם אפשר להתקין גנרטור בכל דירה? לא בדיוק. על פי תקנת החשמל מותר להתקין גנרטור רק בחלל פתוח (כמו חצר או גג), הוא צריך להיות במרחק של כשבעה מטרים מהבית עצמו ומהבית של השכנים, ומבודד מחפצים או צמחייה שיכולה להפריע לו לעבוד. בדקו אם יש לכם מקום כזה לפני שאתם ממהרים לרכוש גנרטור.

אתר מידרג מדרג חשמלאים ועוד אלפי בעלי מקצוע על פי חוות דעת של לקוחות מאומתים. באתר יש מעל 2,124,941  חוות דעת ב-134 תחומים שונים. המלצות על בעלי המקצוע זמינות באפליקציית מידרג ובאתר.