במסגרת הכנת התקציב לשנת 2024, שאמור להביא כסף רב למימון המלחמה והשלכותיה על המשק, בוחן משרד האוצר גם קיצוצים בהטבות המס בחיסכון ארוך הטווח כמו פנסיה וקרנות השתלמות.
בנושא קרנות ההשתלמות, מדובר על ביטול הפטור ממס על רווחים מחיסכון בקרנות השתלמות שיצטברו אחרי חיסכון של שש שנים רצופות.
לדברי יו"ר לשכת היועצים הפנסיוניים אייל שלזינגר, מיסוי הרווחים של קרן ההשתלמות יפגע בעובדים ממעמד הביניים וזאת מכיוון שהטבות המס בקרנות ההשתלמות מוגבלות עד תקרה מסוימת. הכספים הנחסכים בקרן השתלמות פטורים ממס רווחי הון העומד על 25% מהרווח הריאלי, בתנאי שהם נחסכים לתקופה של 6 שנים לפחות. "חוסכים לא מעטים, במיוחד ממעמד הביניים, משתמשים בכספי קרן השתלמות כמקור הכנסה נוספת להגדלת הקצבה בפרישה לפנסיה", הוא מסביר.
לדעתו, אפשרות שהאוצר כן יכול לשקול היא שחיסכון בקרן השתלמות יישאר עם הטבת המס במידה ששיעור ניכר מהחיסכון ייועד לתשלום קצבה ורק חלקו ישמש כסכום הוני למשיכה או צריכה. "במקרה, שכל הסכום ישמש למימון הוצאות, יהיה החיסכון חייב במס רווח הון בתום תקופת החיסכון. מצב זה כבר קיים בתוכניות פנסיוניות אחרות וניתן לאמץ אותו כפתרון שיאפשר לחוסכים ממעד הביניים להגדיל את ההכנסה בפרישה," הוא אומר.
בנושא הפנסיה – מדובר בביטול הרחבת הפטור ממס מ-52% מהקצבה המזכה ל-67% מהקצבה המזכה. קצבה מזכה היא קצבה שחייבת במס, משום שהיא משולמת מתשלומים שקיבלו הטבת מס בעת שהופקדו ולכן משיכתם כקצבה חייבת במס שולי. ככל שהפטור הוא על חלק גדול יותר מהקצבה, הגמלאי מקבל יותר כסף.
ב-2012, כדי לעודד פנסיה בקצבה חודשית ולא למשוך את כולה, הוחלט על הגדלת הפטור ממס מהקצבה המזכה ב-4 פעימות. ב-2012 הפטור עמד על 35% מתוך הקצבה המזכה, שמוגבלת בתקרה מסוימת. תקרת הקצבה המזכה מתעדכנת כל שנה בהתאם למדד, והיום עומדת תקרת הקצבה המזכה על 9,120 שקלים. ב-2025 אמורה הפעימה הרביעית להיכנס לתוקף ולהגדיל את הסכום הפטור ממס בקצבת הפנסיה מכ-4,740 שקלים כיום לכ-6,110 שקלים. ביטול הרחבת הפטור הנוסף ממס פירושו הפסד של מאות שקלים לגמלאי בשנה.
שיבוש תכניות פרישה לפנסיה ואפליה
"ביטול הגדלת הפטור ממס לפנסיונרים – הוא צעד מרחיק לכת אף יותר מהפגיעה בקרנות ההשתלמות," מציין שלזינגר, "זאת משום שביטול או הקטנת הפטור העתידי, יפגע בכל הציבור ללא יוצא מהכלל. כמו כן, ביטול הפטור מהווה שינוי כללים רטרואקטיבית, כך שכל הפורשים שבצעו תכנון פרישה נכון באמצעות יועצים פנסיונים כללו את פטור המס העתידי כחלק מתוכנית הפנסיה שלהם ושינוי הפטור יפגע בהם".
בהנחה ששינוי הפטור יהיה רק לפורשים חדשים, תיווצר אפליה שאינה הוגנת בן מקבלי קצבה ותיקים לחדשים, דבר שאינו תלוי בגיל או בהכנסה אלא במועד קבלת הקצבה.
"צעדים אלו של פגיעה בחיסכון הפנסיוני כמו הצעות שהיו להגביל את ההשקעות לבורסה בישראל בלבד, מקטינים אף יותר את האמון של החוסכים בתוכניות הפנסיה ובשוק ההון המקומי," הוא מוסיף.
רוצים להוציא הכספים מחוץ לגבולות המיסוי והחוק הישראלי
הלקוחות שלכם מודאגים?
"מאוד. יועצים פנסיונים רבים מדווחים על לקוחות שבוחנים הוצאת כל ההשקעות שלהם לחו"ל לרבות פתיחת חשבונות בנק לניהול כספי הפנסיה מחוץ לגבולות המיסוי והחוק הישראלי. חיסכון פנסיוני שהינו חיסכון לטווח ארוך, נועד לממן כשליש מחיי הפורש, לכן הוא מחויב להיות שמרני ללא שינויים, דבר שיאפשר לחוסך הממוצע לתכנן את עתידו באופן בטוח".
יש לציין, כי ההסתדרות כבר הודיעה כי לא תאפשר לאוצר לממש את השינויים בחיסכון ארוך הטווח שמרע עם תנאי החוסכים.
"המהלכים המוצעים, גם אם לא יצאו אל הפועל, כבר מערערים את היציבות הפנסיונית, את הביטחון והאמון של החוסכים, דבר שבטווח הרחוק יפגע בכלל המשק ובחוסכים", אומר שלזינגר. "ערעור הבטחון הפנסיוני, הינו רע למשק ולחוסכים. ביטול הפטור ממס לפנסיונרים הינו פגיעה חמורה אף יותר מהפגיעה בהטבות המס של קרן ההשתלמות שפוגעת בעיקר בחוסכים ממעמד הביניים," מסכם שלזינגר.