כבר שלושה חודשים מסרב שר העבודה יואב בן צור מש"ס לחתום על הצו שיאפשר מתן סבסוד במעונות היום לעשרות אלפי משפחות הזכאיות לו, כל עוד לא יינתן סבסוד גם למשפחות אברכים החייבים בגיוס, בניגוד לחוק ולפסיקת בית המשפט. כעת, במקום לפרסם את מבחני התמיכה לכלל המשפחות הזכאיות - כפי שנדרש בעתירה שהוגשה לבג"ץ מטעם משמר החינוך הממלכתי, קרן ברל כצנלסון, נעמת ועותרים נוספים - המפלגות החרדיות מקדמות הצעת חוק חדשה שנתפרה במיוחד למידותיהם של משפחות האברכים על חשבון ההורים העובדים בישראל.

מה קובע התיקון המוצע? על פי ההצעה, שהגיש ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), די בכך שהאם עובדת כדי לעמוד בתנאי הסף לקדימות בקבלה ולקבלת זכאות למעון יום מסובסד - בניגוד למצב הנוכחי, שבו שני ההורים צריכים לעבוד או ללמוד. עם זאת, לצורך בחינת הקדימות בקבלה וגובה הסבסוד (אם בכלל) תילקח בחשבון ההכנסה של שני ההורים יחד. אלה הדברים שחשוב לדעת על ההצעה החדשה של הקואליציה:

  1. ההצעה החדשה מפלה לטובה את משפחות האברכים ופוגעת בכלל הציבור. מכיוון שרוב של כ-81% מהנשים החרדיות עובדות ורק כמחצית מהגברים החרדים עובדים, קביעת הזכאות על פי תעסוקת האישה בלבד, ללא תלות בסטטוס התעסוקתי של בעליהן, תאפשר למרבית משפחות האברכים לעמוד בתנאי הסף של מיצוי כושר התעסוקה. במשפחות אברכים הכנסת האב נמוכה מאוד, ולכן סביר שיעמדו בתנאים שקובעים קדימות בקבלה למעון וסבסוד בסכום גבוה. המשמעות היא שחלק גדול מהמשפחות החרדיות, ובמיוחד משפחות האברכים, יהיו זכאיות לסבסוד, בעוד שדווקא משפחות שבהן שני ההורים עובדים, ולכן הכנסתן הכוללות גבוהה יותר, ייפגעו.

    תפירת הצעת החוק החדשה באופן ברור למידותיהן של משפחות האברכים מדגישה עד כמה השיקולים המוצהרים של הממשלה לא מתיימרים להיות הוגנים או ענייניים. מה שיותר תחושה שההצעה נתפרה כדי לדאוג למשפחות ממגזר מסוים בלבד - על חשבון שאר הילדים מכלל המגזרים בחברה הישראלית.
  2. הצעת החוק החדשה פוגעת במשפחות שבהן שני ההורים עובדים ומתמרצת אי-השתלבות של גברים חרדים נוספים בשוק העבודה. באופן אבסורדי, היא מתעדפת גם משפחות חרדיות שבהן האב אינו עובד על חשבון משפחות חרדיות שבהן שני ההורים עובדים, וזאת בגלל קביעת הזכאות להנחה על פי תעסוקת האם בלבד תוך התחשבות בהכנסה המשותפת של שניהם לקבלת הנחה. עובדה זו הופכת לאבסורדית אף יותר בהתחשב במטרה המוצהרת של הסבסוד - לעודד תעסוקה, בעוד שההצעה החדשה רק תייצר תמריץ שלילי ליציאת גברים חרדים לעבודה.
    משה גפני, יצחק גולדקנופף, אריה דרעי (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
    משה גפני, יצחק גולדקנופף, אריה דרעי | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90
  3. הצעת החוק גם אינה הוגנת כלפי משפחות אחרות. כך, משפחות שבהן האב עובד אבל האם איננה (כמו חלק גדול מהמשפחות הערביות), לא יהיו זכאיות לסבסוד בעוד אלה שבהן האם עובדת אבל האב לא, דווקא כן. מה ההיגיון בכך? למה שחלקן של משפחות אלה יגרע?
  4. שר העבודה בן צור צריך לפרסם במיידית את מבחני התמיכה לסבסוד מעונות היום עבור כלל המשפחות בישראל - ההצעה החדשה ממשיכה להכשיר את העוול שבמסגרתו עשרות אלפי משפחות ממשיכות לחיות באי-ודאות עד שיוסדרו ההצעות של המפלגות החרדיות עם שותפיהן לקואליציה. מדובר במשפחות המגיעות מכל חלקי החברה הישראלית - בהן אוכלוסיות מוחלשות, משרתי מילואים, מפונים מהיישובים סמוכי-הגבול - שממתינות להנחה המגיעה להן על פי חוק, ובינתיים קורסות תחת-הנטל.
  5. הממשלה כורכת את קידום הצעת החוק החדשה עם פרסום מבחני התמיכה לשאר ההורים שממתינים בינתיים - זוהי החלטה סקטוריאלית לחלוטין. שרי הממשלה וחברי הקואליציה לא יכולים לברוח מאחריותם לפגיעה באוכלוסיות המוחלשות ביותר למען אינטרסים פוליטיים-מגזריים.
  6. הפתרון למשבר המעונות אינו להשאיר את המשפחות הנזקקות תלויות מדי שנה באינטרסים הפוליטיים של הקואליציה - אלא לסבסד את מעונות היום, באופן חלקי או מלא, באופן אוניברסלי לכלל ההורים בישראל. החלת חוק חינוך מגיל 0 הייתה מונעת קומבינות פוליטיות בין מקורבי הקואליציה, מונעת את אפליית ההורים העובדים לטובת תלמידי הישיבות וכן פותרת את התמריץ השלילי הנוצר כיום להשתתפות בשוק העבודה. המדינה צריכה לראות את החינוך לגיל הרך כזכות אוניברסלית ולא כהטבה סקטוריאלית הניתנת כסעד ומהווה כר פורה להעדפת מקורבים.

    משפחות מוחלשות זקוקות להתייחסות, לוודאות, לסיוע. מבחני התמיכה הם הצעד הראשון והדחוף שיש להוציא לציבור, בכדי להקל ולו במעט על המשפחות שגם ככה ספגו שנה כלכלית קשה בעקבות המלחמה. הזכאות לסבסוד מעונות יום נוגעת כמעט בכולם. זה מאבק על הערכים של כולנו, על האחדות, הלכידות והחוסן הלאומי שלנו.

הכותב הוא מנהל משמר החינוך הממלכתי