בין אם אתם ריאליסטים או רומנטיקנים חסרי תקנה – הנתונים לא משקרים. בערך 40% מהזוגות הנשואים בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל מתגרשים בשלב כלשהו בנישואים שלהם, והצפי הוא שהמגמה הזו תמשיך לעלות. יש הרבה מאוד סיבות שבגללן אנשים מפרקים בית ומשפחה, לפעמים פשוט אין ברירה והאקט הזה עושה לכולם טוב. לפעמים זה דווקא נגמר רע, עם צד שפחות רצה בגירושים. מה שבטוח – מדובר בחתיכת כאב ראש ובהחלט אחת הטראומות שאדם יכול לחוות בחייו.

כדי לחסוך עוגמת נפש עתידית, הרבה זוגות מחליטים לנסח הסכם ממון לפני הנישואים. זה רלוונטי כמובן רק כאשר אחד או שניהם מביא איתו הון מלפני הנישואים. הסכם ממון מאפשר לעשות הפרדה ברורה של בעלות על הרכוש, כך שבמצב של פרידה או חלילה פטירה של אחד מבני הזוג, ברור מה שייך לכל אחד מהם. אם אתם זוג נשוי, והחלטתם לחתום על הסכם ממון, כדאי לדעת שהוא חייב תוקף משפטי – צריך לאשר אותו מול נוטריון או בית משפט. ולא, הפתקית החמודה עם החתימות של שניכם שהדבקתם על המקרר ברגע של רומנטיקה, לא תתפוס בבית המשפט.

בדקנו עם עורכי דין משפחה המדורגים באתר מידרג, מה הם בחיים לא היו עושים בהקשר של הסכם ממון, וקיבלנו כמה טיפים שממש חשוב להכיר את אתם עומדים בפני הסיטואציה הזאת. 

1. בחיים לא היינו חותמים על הסכם ממון אחרי החתונה: הרבה יותר קל להגיע להבנות לפני החתונה, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה טכנית. "קודם כל, לפני החתונה בני הזוג הם בסוג של היי. יש רומנטיקה והתרגשות באוויר, ושני הצדדים מוכנים לעשות יותר מאמצים לטובת הזוגיות", מסבירה עו"ד גלית, המדורגת במידרג בציון 9.84. "בנוסף, אם חותמים על הסכם לפני החתונה, מספיק לעשות זאת מול נוטריון. אחרי החתונה, חובה לעשות את זה מול בית המשפט, ועצם הסיטואציה מכניסה הרבה מתח מיותר".

ואם הסוס הזה כבר יצא מהאורווה, לפחות תעשו את זה כמה שיותר מהר אחרי החתונה: "הגיעו אליי לקוחות להסכם ממון אחרי 20 שנה", מספרת גלית, "ואז לכי תארגני להם את הממון מחדש. הבית היה על שם הבעל, והאישה נלחצה לגבי מה יקרה אם הם ייפרדו. במקרה הזה כבר הצעתי להם ללכת למטפל זוגי במקביל".  

2. בחיים לא היינו לוקחים שני עורכי דין: קחו עו"ד אחד לשני הצדדים. זכרו שהסכם ממון הוא לא הסכם גירושים, ואתם ממש לא רוצים להפוך אותו לתחרות בין בני הזוג. עו"ד אחד לתהליך יוכל לייצג את האינטרסים של שני הצדדים ולשמור על הרמוניה כמה שאפשר. הסכם ממון טוב צריך להיכתב בשיתוף פעולה, ולהסתיים בתחושות טובות אצל שני הצדדים. אם מישהו מרגיש שהוא הפסיד, ההסכם יכול להעיב מאוד על היחסים בהמשך.

ג'ניפר לופז ובן אפלק (צילום: Rich Fury/WireImage /Getty Images, GETTYIMAGES)
דברים עלולים להשתבש, שמרו על ההון שלכם | צילום: Rich Fury/WireImage /Getty Images, GETTYIMAGES

3. בחיים לא הייתי מוותר על גמישות בעריכת ההסכם: חשוב לשמור על ראש פתוח לגבי תנאי ההסכם. היתרון של הסכם ממון הוא הגמישות שהוא מאפשר, והיכולת להתאים אותו למצב הפיננסי של שני הצדדים ולתקוות שלהם לעתיד, לצד החששות. נניח, אם צד א' נכנס לנישואים עם דירה ומבקש שתישאר בבעלותו במקרה של גירושים, צד ב' יכול לצאת בתחושות קשות, בייחוד אם מדובר על חיי נישואים ארוכים יחסית. עו"ד ערן, המדורג באתר מידרג בציון 9.9, מציע להימנע ממצבים כאלה באמצעות מציאת נוסחה שמתאימה לשני בני הזוג, למשל, על כל מספר מסוים של שנות זוגיות, צד ב' מקבל אחוז מסוים בבעלות על הדירה. עם כל ילד משותף האחוז עולה, כך שבסופו של דבר אם חלילה מתגרשים אחרי 20 שנה, אף אחד לא יוצא בלי כלום.

4. בחיים לא היינו מוותרים גם על הכנת צוואה: אתם כבר הולכים לעורך דין, כבר עושים אצלו הסכם? קחו רגע ופרגנו לעצמכם את היכולת לראות קדימה ולדאוג לעתיד, כדאי לדעת שהסכם ממון מגדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג, אך לא מתייחס לחלוקת הרכוש לילדים במקרה של פטירה – את זה אפשר לעשות רק באמצעות צוואה. לבית המשפט העליון הגיע פסק דין של בני זוג בפרק ב' שחתמו על הסכם ממון בנוסח "מה ששלי שלי, ומה ששלך שלך". הצדדים לא הכינו צוואה, וכאשר הבעל נפטר, למרות הסכם הממון, בת הזוג קיבלה חצי מהרכוש שלו. הילדים שלו הפסידו ושלה הרוויחו בענק.

5. בחיים לא הייתי מכניס להסכם דברים שאינם קשורים לממון: חוק יחסי ממון קובע הגדרות לחלוקת רכוש בין שני זוג במצבים שונים, אבל כאשר נערך הסכם ממון, הוא גובר על החוק. התנאי הזה תקף כל עוד מדובר בממון. "זוג חתם על הסכם ממון והכניס סעיף שבמקרה של בגידה האישה לא זכאית לחצי מהרכוש", מספר עו"ד אביחי, עו"ד משפחה המדורג במידרג עם 146 חוות דעת. "מאחר שבגידה לא קשורה לענייני רכוש, בג"צ קבע שמה שנכתב בהסכם הממון לא רלוונטי". זה רלוונטי גם לגבי החלטות שנוגעות לילדים שבכלל לא נולדו – כל הנושאים הללו יושבים תחת חוקים אחרים לגמרי מחוק הסכם ממון ולכן מה שנכתב בהסכם הממון לא יגן עליכם בנושאים האלה ברגע האמת.

בהכנת הכתבה השתתפו עורכי דין לענייני משפחה, המדורגים באתר מידרג. באתר מידרג תוכלו למצוא מעל 2,153,771 חוות דעת על עורכי דין לענייני משפחה ועל אלפי בעלי מקצוע נוספים במעל 130 תחומים שונים. המלצות על בעלי מקצוע זמינות באתר ובאפליקציה.