השלכות יוקר המחיה: מחירי הדירות קפצו בקצב שנתי של יותר מ-16%, ומחירי השכירות זינקו גם הם לפחות ב-7%, החלה תופעה חדשה ומעניינת. שוכרים רבים, צעירים ברובם מנסים לחסוך בכל מקום - גם אם זה אומר לגור בתוך אתר בנייה. בכתבה שפורסמה אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית", אותם שוכרים חשפו לעיני המצלמות את מקום מגוריהם השנוי במחלוקת.
"זה לחיות בתוך שטח בנייה. בהתחלה זה הפחיד, אני לא אגיד שלא, אבל כבר לא", סיפר משה משה, ששוכר דירה שעוברת תמ"א 38. הוא בן 30, חי עם שותף בדירה הזו בחולון - אבל אפשר להגדיר אותו גם שותף של פועלי הבניין בחצי השנה האחרונה. הוא שוכר דירה גדולה, 4 חדרים עם מרפסת במקום מרכזי בעיר - תמורת 2,500 ש"ח בלבד. "אם אני אגור בדירה רגילה שזה 4,500, 5,000 ש"ח לחודש - זה ייעלה לנו כפול ממה שאנחנו משלמים כרגע. אני רואה את זה בתור חיסכון" טען משה.
בבניין שעוד לא ראוי למגורים, ניתן לראות שטח מסוכן עם כבלי חשמל חשופים - ועדיין יש אנשים ששוכרים דירות בתוך שטח בנייה. "אנשים מוכנים להתפשר על פרויקטים של תמ"א, פרויקטים מסוכנים - על מנת להישאר בסביבת המגורים שלהם", טען אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים. "הדבר הזה נעשה תוך סיכון שלהם ותוך פגיעה ברמת החיים שלהם".
אלפי דירות בכל הארץ עוברות תמ"א 38/2, כשמדובר בפינוי-בינוי. בנוסף, יש את תמ"א 38/1 כמו בדירות של אנשים שביקרנו - תוספת של ממ"ד ומרפסת בלי להרוס את הבניין. לכן מי שרוצה, לפחות בחלק מהזמן, יכול להמשיך להתגורר בדירה. כך למשל קסניה, שמתגוררת בדרום תל אביב בדירה שבימים אלו עוברת תמ"א - בתוך ביתה. היא ניסתה לחפש דירות אחרות, לגור בהן מחוץ למרכז - אבל העבודה שלה כאן והיא לא ניידת. כעת, הפועלים וקסניה, אפשר לומר, חולקים שטח משותף".
"אני גרה פה שנתיים", סיפרה קסניה. "אני משלמת על דירת 3 חדרים 2,500 שקל, ובעצם אני יכולה להשתמש פה רק בחדר אחד. החדר השני נשאר בלי חלונות ובלי מזגן. אם אני בבית, הפועלים יכולים להיכנס ולהרוס. קסניה נאלצת להתמודד עם המגורים בדירה כזו, יוקר המחיה ושכר הדירה הגבוה - הובילו אותה לגור בתנאים לא פשוטים בכלל. "כמה פעמים ביום נופל לנו החשמל, ופעמיים בשבוע אין לנו מים", היא סיפרה. "אני יודעת שזה לא בסדר, אבל אני לא רואה מה אני יכולה לעשות". לרעשי הבנייה שכרוכים בכך - היא לא התרגלה: "פשוט מעבירה את זה הלאה, עושה הרבה מדיטציה".
אייל ימיני, מנכ"ל רימקס סנטר חולון, בת-ים וראשון לציון, הסביר על הסיבה לתופעה: "הרבה זוגות צעירים שלא יכולים לעמוד בעומס השכירות החודשית הזו מחפשים אלטרנטיבות אחרות שבאות לידי ביטוי בעיקר בבעלי נכסים שמעוניינים להשכיר את הדירה שלהם בזמן התמ"א 38,אז ככה שזה מצב של WIN-WIN בשביל שני הצדדים.
בעיית ההיצע בעולם השכירות ממשיכה, כשלמדינה אין פתרונות ממשיים. פרויקט "דירה להשכיר", לא באמת מספק תשובה, ובעולם כזה לא תופתעו לגלות שעדיין יש דירות לשכירות במחיר מופקע, שברוב המקרים לא ראויות למגורים. בשיחה של חדשות 12 עם בעל דירה להשכרה שעוברת תמ"א, הוא דרש 3,500 ש"ח אחרי הנחה לטענתו - במקום 4,700 ש"ח.
נדב איגרה, אבא לשני ילדים מהוד השרון, הבין יחד עם אשתו שכדי לחסוך קצת כסף הם צריכים להתפשר, מאוד. הם לקחו החלטה לפני 4 שנים להתגורר בדירות תמ"א. גובה ההנחה הממוצע בכולן - כ-50%, כלומר כחצי מהמחיר הנהוג לדירה.
"רצינו לחסוך קצת כסף", טען נדב. "שוק הדירות מאוד בעייתי - קשה למצוא מקום טוב ומיקום טוב". על ההשלכות שנובעות מכך הוא סיפר: "זה רעש, זה לכלוך - לפעמים יש בעיות בטיחות. אתה גר בבניין, אתה לא רגיל שמסתובבים לך אנשים ליד החלון - אבל בתמ"א זה קורה". מבחינתו, לרכוש דירה בישראל היא חלום - שלא נראה באופק: "אולי בגיל 60 אני אצליח לקנות לילדים שלי איזה משהו".
אל המחסור באלטרנטיבות ושלל הפתרונות היצירתיים שמציפים את שוק הדירות להשכרה, התווספה מערכת בחירות שוודאי לא תסייע להורדת המחירים בטווח הקרוב.