כמעט חודש לתוך המלחמה, והפגיעה החמורה בעסקים כבר מתבהרת מבחינה מספרית. סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שנערך לפני כשבוע מגלה שכ-60 אחוז מהעסקים בדרום הגיעו למצב של כמעט סגירה מוחלטת. 42% מהעסקים הקטנים שמעסיקים עד 10 עובדים נמצאים על סף סגירה.
על פי הסקר, שמבוסס על דיווחים של מנהלים ב-1,680 חברות, כ-37% מהעסקים בישראל נמצאים במצב שבו העסק כמעט ואינו עובד או הפסיק את פעילותו כליל בגלל היעדרות של עובדים. בכ-24% מהעסקים הפגיעה בפעילות ומתונה והם מעסיקים יותר מ-81% מכוח האדם בחברתם טרם המלחמה.
כצפוי, הפגיעה המשמעותית ביותר היא בדרום שבו כ-59% מהעסקים מדווחים על היקף תעסוקה מינימלי ורק כ-16% – על פגיעה מתונה בתעסוקה.
באופן מפתיע, אחריו נמצא מחוז ירושלים, כנראה בשל התלות של עסקים במחוז זה בתעסוקת זרים ופלסטינים. הפגיעה הנמוכה ביותר היא במחוז תל אביב שבו כ-25% מהעסקים מדווחים על פגיעה חמורה או על הפסקת פעילות.
51% מהעסקים בישראל דיווחו על פגיעה חמורה (יותר מ-50% מההכנסות) בהכנסות החברה שלה. אחוז דומה של עסקים מדווחים על ירידה חדה בהכנסות החברה במחוז הצפון ובמחוז הדרום. מחוז חיפה בולט לטובה - 31% בלבד מהעסקים במחוז מדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות וכ-18% על פגיעה קלה.
בניגוד לאומדני התעסוקה, הפגיעה בהכנסות במחוז תל אביב דומה לממוצע הארצי, והדבר מעיד על עסקים במחוז שהמשיכו בהעסקה למרות הירידה החדה בביקוש והירידה בהכנסות.
בחלוקה לפי הענפים, מתגלה שהמרבית העסקים שמדווחים על ירידה של יותר מ-50% בהכנסות הם ענפי שירותי אירוח (כ-82%), שירותי מזון ומשקאות (71%) ובינוי (74%).
ככל שהעסק קטן יותר, כך הפגיעה בהכנסות גדולה יותר. 57% מעסקים קטנים שמעסיקים עד 10 עובדים דיווחו על צניחה בהכנסות, לעומת 14% מהעסקים שמעסיקים מעל 250 עובדים.
גם במצבת העובדים ניכרת הפגיעה בעסקים קטנים. 42% מהעסקים שבהם 10-5 משרות שכיר נמצאים על סף סגירה, לעומת כ-15% מהעסקים שבהם יותר מ-250 משרות.
איפה גייסו עובדים בצו 8
עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב-7.10 גויסו מאות אלפי חיילי מילואים בצו 8, רובם שייכים לכוח העבודה במגזר העסקי. בסקר נשאלו המנהלים לגבי שיעור המגויסים מבין המועסקים שבחברתם. בכ-41% מהעסקים יש מועסקים מגויסים, וב-11% מהעסקים (יותר מ-6,000 עסקים) היקף המגויסים מבין עובדי חברתם גבוה מ-21%. בענפי ההייטק והפיננסים כ-20% מהעסקים מתמודדים עם שיעור גבוה של עובדים מגויסים, לעומת כ-4% בלבד בענף שירותי מזון ומשקאות .נרא
סימן נוסף לשינוי במשק הוא העלייה במספר העסקים שמאפשרים עבודה מהבית לעובדים, מ-31% מהעסקים ל-37%. מחצית מהעסקים בתחום ההייטק והפיננסים מאפשרים עבודה מהבית יותר משלושה ימים בשבוע, לעומת חמישית בימי שגרה.