ענקית המזון שטראוס, שבשליטת משפחת שטראוס ובניהולו של שי באב"ד, רשמה נפילה חדה של 78% ברווח הנקי החשבונאי שהסתכם ב-51 מיליון שקל ברבעון הראשון. בין הגורמים שהשפיעו על התוצאות הייתה נפילה בשיעור הרווחיות הגולמית. שטראוס סבלה מהחלשות השקל מול מטבעות מרכזיים בעולם בשנה החולפת, זאת לצד התייקרות ניכרת במספר מחומרי גלם חשובים שמשמשים לה לייצור מעדנים, חטיפים וממתקים שהיא מוכרת לציבור כגון קקאו, קפה וסוכר.
שטראוס מפרסמת שתי תמונות עולם כספיות בדוחות שלה. האחת היא הדוחות הניהוליים שלה, שמציגים דווקא עלייה ברווחיות ושמירה על שיעורי הרווח הגולמי. אותם דוחות כספיים כוללים את חלקם של השותפים העסקיים של שטראוס ברחבי העולם, וגם מנטרלים את השלכות שינויי המטבעות. התמונה השנייה היא הדוחות החשבונאיים הרגילים שהוכנו על ידי רואי החשבון שם נרשמה ירידה חדה בשיעור הרווח הגולמי, ובעקבותיה גם בשורה התחתונה - ברווח הנקי.
האיום החות'י וחרם המסחר התורכי
שטראוס ציינה אמנם כי המלחמה שפרצה באוקטובר לא השפיעה בצורה משמעותית על התוצאות הכספיות שלה ברבעון שחלף. כך גם לגבי האיום החות'י בים האדום וחרם המסחר התורכי שהחל לפני מספר שבועות.
החברה מציינת בטבלה את חומרי הגלם שמחירם זינק ברבעון הראשון שחלף ביחס למקבילו אשתקד, נמצאים פולי הקפה מסוג ערביקה שהתייקרו ב-9% ומסוג רובוסטה שמחירם זינק ב-59%. עוד התייקר מחיר הסוכר ב-11%, ולא פחות קריטי - מחיר הקקאו שזינק ב-143%. מחירי חומרי הגלם הבולטים שהוזלו, בשיעור חד ספרתי נמוך היו החלב הגולמי (4%-) והפלסטיק (3%-). גם בגזרת המטבעות, התחזקו מרבית המטבעות בעולם בשנה החולפת מול השקל, החשוב ביניהם הדולר שעלה ב-3.5% ביחס לשקל (שערו היה 3.66 שקל לדולר בממוצע ברבעון הראשון). אך גם הזלוטי הפולני (13.8%+) והפסו המקסיקני (13.8%+). השקל מנגד התחזק בעיקר מול הרובל הרוסי שירד ביחס אליו ב-17%-.
בסיכום הרבעון הראשון הסתכמו ההכנסות של שטראוס גרופ ב-1.73 מיליארד שקל, עלייה של 0.7%. אך שיעור הרווח הגולמי נפל מרמה של 38.5% ברבעון הראשון אשתקד לרמה של 32.7% ברבעון הראשון שחלף זה עתה. ההוצאות התפעוליות טיפסו בשיעור של 7% והסתכמו ב-482 מיליון שקל, ולנוכח רישום הוצאות חריגות, נפל הרווח הנקי ב-78% והסתכם ב-51 מיליון שקל.
הרווח התפעולי הניהולי נשחק
הסברי ההנהלה מתמקדים בדוחות הניהוליים של החברה שמציגים תמונת עולם שונה. ההכנסות בדוחות הניהוליים עלו ב-1.4% והסתכמו ב-2.59 מיליארד שקל. ההנהלה מסבירה כי הגידול נבע מעלייה בפעילות מגזר תענוג והנאה, שכולל מכירות חטיפים וממתקים. זאת בשל המשך חזרת מוצרי הממתקים למדפים (לאחר הריקול הגדול שבוצע באפריל לפני שנתיים).
שיעור הרווח הגולמי שם עלה, בניגוד לנתוני הדוחות החשבונאיים, ועמד על 33.7% למול 32.8% ברבעון הראשון אשתקד זאת בשל הגידול במכירות הממתקים והחטיפים. וגם בשל צמצום פערים בנתחי שוק והתייעלות בהוצאות המפעל.
נזכיר כי במהלך שנת 2023 ביצעה שטראוס שתי העלאות מחירים במהלך חודש מאי אשתקד, האחת במוצרי עלית בעד 6% ובהם הקפה הנמס, הקפה המיובש בהקפאה, לצד חטיפים מתוקים ומלוחים. השנייה היתה בהעלאת מוצרי חלב מפוקחים וחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים. עם סיכום הרבעון הראשון, בהשוואה למקבילו אשתקד, מציינת ההנהלה כי בין הגורמים שתרמו לשיפור בשיעור הרווח הגולמי הניהולי היו "העלאות מחירים שביצעה החברה לשמירה על שולי הרווח הגולמי הניהולי".
הרווח התפעולי הניהולי של שטראוס נשחק ב-2.4% והסתכם ב-204 מיליון שקל, הקיטון מציינת ההנהלה בנתון זה "נבע בעיקר ממגזר קפה בינלאומי בעקבות קיטון ברווח הגולמי וברווחיות הגולמית שנבע מעליית מחירי חומרי הגלם (בעיקר קפה ירוק) שלא התבטא בעלייה מקבילה במחירי המכירה". ועדיין בשורה התחתונה הרווח הנקי הניהולי עלה. הוא טיפס ב-18.7% והסתכם ב-159 מיליון שקל, וזאת בין היתר הודות לקיטון בהוצאות המס ששילמה שטראוס.
מניית שטראוס איבדה כ-16.8% מערכה בשנה החולפת, וירדה ב-6.2% מתחילת שנת 2024. שווי השוק של החברה הבוקר טרם פתיחת המסחר עומד על 7.7 מיליארד שקל.