את המחצית הראשונה של שנת 2024 מדדי המניות בוול סטריט חתמו בתשואות מרשימות, ונראה, עד אתמול בערב לפחות, שגם המחצית השנייה של השנה נפתחה בחיוב. עם זאת, נראה כי תוצאותיהן הכספיות של גוגל וטסלה הרסו את החגיגה בשוק המניות האמריקאי אמש (ד') וגרמו לבהלה בשווקים שהפילה את הנאסד"ק בכמעט 4%, ליום המסחר הגרוע ביותר שנרשם מאז אוקטובר 2022.

במקביל, חברות מדד הנאסד״ק 100 איבדו טריליון דולר בערב אחד. גם מדד ה-S&P 500 רשם ירידה חדה של 2.3% ומדד הדאו ג'ונס ירד ב-1.2%.

גלי ההדף מוול סטריט צבעו גם את המסחר באסיה באדום הבוקר (ה'), כשהניקיי צלל בכ-3% וההנג סנג השיל מערכו כ-2%. גם הבורסה המקומית והבורסות באירופה פתחו את יום המסחר בירידות שערים.

"השוק מחפש הוכחות לרווחים מ-AI"

בחודשים האחרונים נשמעו קולות רבים בקרב האנליסטים הבכירים ברחבי העולם אשר הביעו את חששותיהם מתיקון בשווקים שצפוי להגיע. הסיבה המרכזית לאותן החששות היא הציפייה המוגברת בקרב המשקיעים בנוגע לתחום הבינה המלאכותית. יש כאלה שתוהים מתי ענקיות הטכנולוגיה, שמשקיעות סכומי עתק בפיתוח הבינה המלאכותית, יניבו תשואה מהתחום.

סונדאר פיצ'אי (צילום: רויטרס)
מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי | צילום: רויטרס

בבלומברג מציינים הבוקר כי הסיבה המרכזית לירידות החדות שנרשמו אמש היא "התקררות קדחת הבינה המלאכותית". בהמשך לכך, בבלקרוק מסבירים כי מגזר הטכנולוגיה עלול לסבול במקרה שהמשקיעים יחששו שצמיחה בהכנסות לא תצדיק הוצאות הון גדולות על בינה מלאכותית, לצד דיווחים על מהלכים אפשריים של ארה"ב להגביל עוד יותר את הגישה של מדינות זרות לשבבים. שינויים במדיניות סחר או רגולציה לאחר הבחירות בנובמבר, שיגבילו את פיתוח הבינה המלאכותית, עלולים גם הם להכביד על מניות הטכנולוגיה.

ברויטרס ציינו הבוקר כי צניחה במניות כבדות המשקל שהניעו את השווקים בעליות השנה, מדגישה את הפגיעות של וול סטריט לכל חולשה במסחר של ענקיות הטכנולוגיה וכי קיים חשש בקרב המשקיעים לגבי התוצאות הקרובות של חברות הטכנולוגיה הגדולות האחרות. עוד הודגש כי בקרב המשקיעים עולה החשש מהתפוצצות בועת דוט.קום נוספת בקרב "שבע המופלאות", שהיו אחראיות לשליש מהעלייה של 14% במדד ה-S&P 500 מתחילת השנה.

"יש לנו הרבה אי ודאות כרגע... כמו כן, הייתי אומר שיש בשוק אווירה של ספקנות מצד המשקיעים שמחכים לראות מה תחום הבינה המלאכותית יכול לספק במונחים של רווחיות ופריון", ציין יונג-יו מא, מנהל השקעות ראשי של BMO Wealth Management בראיון ל-CNBC. עוד הוא מדגיש כי השוק כרגע נמצא במצב 'הראה לי' ולמעשה מחכה להוכחות שאכן ההשקעה בתחום ה-AI על ידי ענקיות הטק משתלמת.

chatgpt (צילום: Rolf van Root/unsplash)
אתר ChatGPT | צילום: Rolf van Root/unsplash

להערכת מא, ענקיות הטכנולוגיה "ימשיכו להיאבק עוד זמן מה" עד שיוכלו לחזור לעצמם ולהוכיח לשווקים כי ההון שהשקיעו בסגמנט הבינה המלאכותית מביא גם תוצאות.

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן התייחס הבוקר גם לרמות המכפילים בוול סטריט: "טרם הירידות שהתרחשו אתמול בנאסד"ק, מכפיל הרווח על מדד S&P 500 עמד על 30, גבוה משמעותית מהממוצע ההיסטורי. מכפיל כזה גילם ציפיות גבוהות מאוד לרווחים גבוהים במניות הטכנולוגיה. מניות הבינה המלאכותית כמו אנבידיה נסחרו במכפיל 80, שהוא גבוה מאוד לכל הדעות".

האם תגובת השוק אתמול הייתה נקודתית?

שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים וחדר העסקאות של בנק דסקונט, מרחיב על הסנטימנט העתידי שצפוי להירשם להערכתו בוול סטריט: "במבט קדימה המשך עונת הדוחות בשבועות הקרובים ובפרט התוצאות של חברות הטק הגדולות ישפיעו על מדדי המניות ונזכיר כי 'הרוב עוד לפנינו'. בסקטור הטכנולוגיה שהוביל את הירידות אתמול (ד') רק 16 מתוך 67 חברות כבר פרסמו דוחות. עוד נציין כי 5 מ-7 המופלאות צפויים לפרסם דוחות בעתיד, כש-4 מתוכם (מיקרוסופט, מטא, אפל ואמזון) יפרסמו דוחות במהלך שלושה ימי מסחר: התאריכים 30 ליולי עד (וכולל) ה-1 לאוגוסט. ארבע המניות הללו מהוות כ-20% משווי השוק של מדד ה-S&P 500 וההשפעה של פרסום הדוחות שלהן עשויה להיות חזקה במיוחד, לטוב או לרע. כמו כן, בשבוע הבא (31 ליולי) תהיה הודעת הריבית של הפד, עניין שעשוי להשפיע אף הוא על השווקים.

"לכאורה ההחלטה אמורה 'להיות משעממת', כשהריבית לא צפויה להשתנות (כך חושבים 91 מ-93 חזאים) בהחלטה הזו. אולם העניין שירכז את תשומת הלב הוא המסר בהודעת הריבית עצמה ובדברי פאוול במסיבת העיתונאים. זאת בפרט כשהשוק מתמחר כמעט 100% הסתברות להפחתת ריבית ראשונה (מאז מרץ 2020) בישיבת הריבית הבאה (18 לספטמבר). אם הפד רוצה למתן או לחזק את הצפי הזה זו אחת ההזדמנויות שלו ובפרט לאור תקופת ההדממה שלפני הודעות הריבית.

סגנית הנשיא קמלה האריס בעת נאום במסגרת הקמפיין שלה (צילום: Erin Schaff - Pool, reuters)
קאמלה האריס | צילום: Erin Schaff - Pool, reuters

"גם ברמה הפוליטית בארה"ב לא משעמם כשקמלה האריס מצליחה לצבור פופולריות לאחר פרישת ביידן מהמרוץ, אם כי לפי אתרי ההימורים הסיכוי שלה לזכות בנשיאות (45%) עדיין נמוך מהסיכוי של טרמאפ. מעניין יהיה לראות אם מומנטום ההתחזקות של האריס נמשך או מתמתן בימים הקרובים".

לסיכום, קצביאן מסביר כי "הימים הקרובים יהיו חשובים מאוד ברמת המיקרו והמאקרו ובעלי פוטנציאל השפעה חד על המניות. תגובת השוק לעונת הדוחות, לצד נתוני האינפלציה והמסרים של הפד יראו האם תגובת השוק אתמול היתה נקודתית, או שהחל מהלך ממושך יותר של מימושים".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס