הזכייה של המתעמל ארטיום דולגופיאט במדליית הזהב בתרגיל הקרקע במשחקים האולימפיים בטוקיו עצרה 17 שנים שבהן לא נשמעה "התקווה" במשחקי הקיץ, מאז גולש הרוח גל פרידמן במשחקי אתונה 2004. ביחד עם המדליה שלו סוגרת ישראל 12 מדליות במשחקים האולימפיים, מתוכן שלוש בטוקיו. בכך, אולימפיאדת טוקיו הופכת למשחקים המוצלחים ביותר של משלחת ישראלית, כשנותר עוד כשבוע לסיום התחרויות.
דולגופיאט (24) היה ה"אס" של הוועד האולימפי עוד לפני המשחקים. הוא סומן כספורטאי הבכיר מבין 90 ספורטאי המשלחת, ונחשב לבעל הסיכויים הגבוהים ביותר לזכות בזהב.
הניסיון של ישראל לדחוף את הספורטאים להישגים הוביל במהלך השנים ליצירת מנגנון תמריצים נדיב במיוחד, יחסית לרוב המדינות בעולם. במקרה של דולגופיאט ישלם הוועד האולימפי 850 אלף שקל לחמישה גורמים שונים - המתעמל עצמו יזכה ב-500 אלף שקל (וייפרד ממחצית מהסכום שיועבר למס הכנסה), יתר הסכום יחולק באופן הבא - 250 אלף שקל למאמנו סרגי ויסבורג, הצוות המקצועי שלצדו יקבל סכום כולל של 10% מסכום המענק של הספורטאי (50 אלף שקל), איגוד ההתעמלות יקבל 5% מסכום המענק (25 אלף שקל) ואגודת מכבי ת"א בהתעמלות אליה משתייך תקבל גם היא 5% מגובה המענק של דולגופיאט (25 אלף שקל).
גורמים פרטיים גם מעניקים תמיכה כספית
מאז החלו ספורטאים ישראלים לרשום הישגים בזירה האולימפית הצטרפו לא מעט גורמים פרטיים לתמוך כנותני חסות של ספורטאים אינדיבידואליים, וחלקם מבטיחים לספורטאים מענקים גם עבור זכייה במדליות בתחרויות גדולות. דולגופיאט נהנה בשנים האחרונות מתמיכה קבועה של שני נותני חסות מרכזיים - בנק הפועלים (שהודיע שיעניק לדולגופיאט מענק מיוחד של 180 אלף שקל) והונדה של יעקב שחר. הוא צפוי ליהנות גם ממענק של עיריית ראשון לציון, שמבטיחה מענקים לספורטאים תושבי העיר בעבור הישגים מיוחדים.
במהלך השנים האחרונות ניסו גם גורמים פרטיים לרכוב על המדליה האולימפית לטובת חשיפה ולהבטיח מענקים לספורטאים בעבור זכייה. הזכור מכולם הוא איש הנדל"ן אלדד פרי, שהבטיח להעניק דירה לספורטאי שיזכה במדליית זהב במשחקי לונדון 2012. בסופו של דבר חזרה המשלחת הישראלית ללא מדליות ופרי חסך לעצמו את המענק.
אחד מענפי הספורט הצומחים ביותר
ההצלחה של ענף ההתעמלות מספרת גם את סיפורו של אחד מהענפים הצומחים ביותר בישראל בשנים האחרונות. בתוך קצת יותר מעשור זינק מספר הספורטאים העוסקים בהתעמלות מ-1,924 ספורטאים בשנת 2008 ועד 4,323 בספטמבר 2020. בכך הפך ההתעמלות לענף הרביעי מבחינת הפופולריות שלו בישראל, אחרי הכדורגל, הכדורסל והכדורעף. הצמיחה של הענף גם הובילה להשקעה משמעותית בתשתיות - חלק מהעיריות בנו אולמות יעודיים להתעמלות.
למדליה של דולגופיאט תהיה גם משמעות מבחינת התקצוב של הענף, שתוקצב בשנת 2020 על יד המדינה ב-15.17 מיליון שקל, וכעת צפוי לגדול. הסיבה: במסגרת ההחלטה של משרד הספורט לשנות את שיטת התמריצים נקבע כי לסעיף ההישגיות יהיה כעת משקל גדול יותר מבחינת שיעור התקצוב של הענף, ולמדליית זהב אולימפית יהיה מן הסתם משקל מכריע בהגדלת הסכום שיועבר להתעמלות.
מי שעוד יושפע ישירות מהזכייה של דולגופיאט, אבל לצד השלילי, הם מרבית הענפים האולימפיים - אלו שלא רשמו הישגים במשחקים או שלא הופיעו באולימפיאדה וצפויים כעת לספוג ירידה בתקציבם כדי לסבסד את הגידול בתקצוב של ענף ההתעמלות.