אוניברסיטת קלן ביטלה את זכייתה של הפרופסורית האמריקנית ננסי פרייזר (Nancy Fraser) בפרס היוקרתי "אלברטוס-מאגנוס-פרופסור" בשל חתימתה על מכתב פומבי הקורא להחרמת מוסדות ישראליים.
בהודעה רשמית של האוניברסיטה מיום שישי, 5 באפריל, נמסר כי האוניברסיטה נסוגה מהענקת הפרס ומהזמנתה של פרופ' פרייזר לקלן לאור חתימתה על מכתב פומבי שנשא את הכותרת "פילוסופיה למען פלסטין" (‘Philosophy for Palestine’), שהתפרסם בראשית נובמבר 2023. על המכתב חתומים 407 חוקרים מרחבי העולם, ובכלל זה העולם המוסלמי, ובהם גם פרופ' ג'ודית באטלר מאוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה – תומכת בי.די.אס ידועה. המכתב אינו רק מטיל את האשמה על אירועי השבעה באוקטובר על ישראל ומכנה את פעילותה הצבאית בעזה כ"רצח עם", אלא גם קורא במפורש ל"חרם אקדמי ותרבותי של מוסדות ישראליים – להבדיל מיחידים – כפי שהוצג על ידי המיזם הפלסטיני למען חרם אקדמי ותרבותי על ישראל (PACBI)", כלומר, על ידי תנועת ה-בי.די.אס.
הביטול עורר הדים וביקורות על ידי אגפים מסויימים בעולם האקדמי. עוד באותו יום התפרסם מכתב נוסף, בחתימתם של חוקרים רבים, בעיקר מאוניברסיטאות גרמניות ומאוניברסיטת הבית של פרופ' פרייזר בניו יורק, אשר ביקר בחריפות את החלטתם של אנשי אוניברסיטת קלן. ליבת הביקורת נגעה לשאלת הפגיעה בחופש הביטוי, שמעוגן בחוקה הגרמנית. המוחים כנגד החלטת האוניברסיטה טענו כי "מעשיה של הנהלת אוניברסיטת קלן עלולים להתפרש בזירה הבינלאומית כהתקפה על מה שהאוניברסיטה נועדה לשמש: מקום להחלפה אינטנסיבית של דעות שנויות במחלוקת על אודות נושאים חברתיים שעל הפרק".
בהודעה נוספת לעיתונות מן ה-8 לאפריל ביקשה אוניברסיטת קלן להבהיר שהדיון בהנהלת האוניברסיטה לגבי ביטול הזמנתה של פרופ' פרייזר לקלן התמקד בכך שפרס "אלברטוס-מאגנוס-פרופסור" הוא בעל "כבוד מיוחד הנוגע לאוניברסיטה בכללה", ולא בשאלה האם ראוי להעמיד לרשות פרופ' פרייזר מקום להבעת דעותיה בתחומי האוניברסיטה.
"מטבע הדברים", נכתב בהודעה, "קשה מאוד ליישב זאת עם הקריאה לחרם על מוסדות ישראליים – שנכללת במכתב הפומבי 'פילוסופיה למען פלסטין' – כאשר אנו, באוניברסיטת קלן, מקיימים קשרים רבים עם מוסדות בישראל".
לצד זאת הדגישה האוניברסיטה כי ניתן להזמין את פרופ' פרייזר על בסיס יוזמה אישית של אחד מאנשי הסגל האקדמי, אך, כאמור, לא במסגרת הענקת פרס חשוב הנוגע למוניטין של האוניברסיטה בכללה.
מדגישה את היותה יהודייה
ננסי פרייזר בת ה-76 היא פרופ' למדעי המדינה ולפילוסופיה חברתית בניו סקול שבניו יורק. בריאיון שערכה במגזין הפרוגרסיבי-סוציאליסטי (כהגדרתו) "Jacobin" לאחר שנודע ביטול הזמנתה לקלן, מחתה פרייזר על מה שהיא מכנה "השתקתה" והדגישה את היותה יהודייה ש"גרמניה ביטלה בשל תמיכתה בפלסטין". לדבריה, היא תכננה להציג במהלך הסמינר את מחקרה האחרון על אודות "שלושת פניה של העבודה בחברה הקפיטלסיטית בימינו" ולא התכוונה לעסוק כלל בקונפליקט הישראלי-פלסטיני.
מן הראיון עולה שלפני ביטול הזמנתה לקלן ניתנה לפרייזר הזדמנות להבהיר ואולי לרכך את עמדתה – באופן שהיה מונע את ביטול ההזמנה – ניסיון שאותו היא מתארת בראיון כ"חוצפה". ניכר כי פרופ' פרייזר לא הפנימה את הסתירה הניצבת בין קריאתה לחרם על מוסדות אקדמיה ותרבות ישראליים והתרעומת שהעלתה כנגד שלילת הפרס ממנה. בראיון מוסיפה פרופ' פרייזר כי "מדובר בהפרה ברורה של המדיניות המוצהרת של אוניברסיטת קלן עצמה, ושל הערכים הנמשכים משמו של אלברטוס מאגנוס". פרייזר, שאינה מצויה בתולדות הפילוסופיה של ימי הביניים, כנראה אינה יודעת כי בעת שהותו בפריז חתם אלברטוס מאגנוס על מכתב הקורא לחרם ולשריפה של התלמוד ושל ספרות יהודית נוספת – שאכן התרחשה בפריז ב-1242 או 1244 – אף שהושפע בהגותו מן הפילוסופיה של הרמב"ם ולעיתים התייחס לספרות הרבנית בפתיחות מסוימת.
"אלברטוס-מאגנוס-פרופסור" הוא סמינר יוקרתי המתקיים מידי קיץ באוניברסיטת קלן וכולל פרס הניתן לחוקר/ת אחד/ת מידי שנה. האירוע מתקיים בחסות סנאט האוניברסיטה ובשיתוף מכון-תומס לפילוסופיה של ימי הביניים הפועל בה. במהלך הסמינר מציג/ה זוכה/ת הפרס סידרת הרצאות המתפרשת על גבי שלושה ימי עיון. במרוצת השנים זכו בפרס אינטלקטואלים ידועים ובהם: הבלשן נועם חומסקי, הפילוסופית מרתה נוסבאום, הפילוסוף ג'ון סירל והתיאורטיקנית הביקורתית ג'ודית באטלר. בשנת 2022 ניתן הכבוד לסוציולוגית הישראלית אווה אילוז. הפרס נושא את שמו אלברטוס מאגנוס, הפילוסוף הגרמני הנודע מן המאה ה-13 שקבע את מקום מושבו בקלן ונחשב לאביה הרוחני של האוניברסיטה בעיר. אוניברסיטת קלן היא מן העתיקות באירופה (נוסדה ב-1388), וכיום היא אחת האוניברסיטאות הגדולות בגרמניה.
בהודעתה הראשונה של אוניברסיטת קלן מן ה-5 לאפריל נמסר כי בחירתה של פרופ' פרייזר נעשתה כבר בסוף שנת 2022, זמן רב לפני חתימתה על מכתב החרם בנובמבר 2023 ולפני שדבר החתימה נודע לאנשי האוניברסיטה במרץ האחרון. רקטור האוניברסיטה הדגיש את חשיבותם של הפרס והסמינר עבור הקהילה האקדמית בקלן, ומסר כי מדובר באחד האירועים המרכזיים והיוקרתיים ביותר של האוניברסיטה, אשר משתתפיו מהווים פרקים ב"ספר הזהב" של האוניברסיטה.
באוניברסיטה הביעו צער על כך שהנסיגה מן ההזמנה ומתן הפרס נעשתה לאחר הפנייה והפירסומים הרשמיים. תחת האירוע שבוטל מתכננים באוניברסיטה לערוך במהלך חודש מאי אירוע שבו תוצג עמדת האוניברסיטה בנושא ושבו תעמוד הסוגייה לדיון.