תביעה תקדימית הוגשה הבוקר (ב') לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד עיריית שדרות וחברת מוטורולה, בגין אחריותן לטרגדיית "מיניבוס הדמים" במהלך אירועי ה-7 באוקטובר. שמונה ממשפחות 13 הקשישים שנרצחו באכזריות דורשות פיצויים בסך כולל של כ-12 מיליון שקל.
הטרגדיה של "מיניבוס הדמים" (או "מיגונית הדמים") התרחשה בשעות הבוקר המוקדמות של השבת השחורה, כאשר קבוצה של 13 קשישים יצאה לטיול מתוכנן לים המלח. בשעה 6:30, עם תחילתו של מטח רקטות מאסיבי על העיר שדרות, נתקע המיניבוס שהסיע את הקבוצה בצד הדרך עקב תקר בגלגל. הקשישים מצאו עצמם חשופים לסכנה, בסמוך למיגונית של עיריית שדרות.
המיגונית, חלק ממערכת "שומר הסף" שפותחה על ידי חברת מוטורולה, הייתה אמורה להיפתח אוטומטית במקרה של אזעקת "צבע אדום". אולם, למרות הסכנה המיידית והניסיונות הנואשים של הקשישים להיכנס למחסה, דלתות המיגונית נותרו נעולות. גם מאמצי שוטרים שעברו במקום לפתוח את המיגונית עלו בתוהו.
עו"ד עומר חרל"פ, המייצג את המשפחות התובעות, הדגיש את חומרת המחדל: "מדובר במיגונית חכמה שהייתה אמורה להיפתח אוטומטית במקרה של אזעקת צבע אדום, אך ברגע האמת כשלה ודלתה נותרה נעולה. אילו הייתה נפתחת כמצופה, היו יכולים חברי הקבוצה לחסות במיגונית ולנעול את דלתה במנעול הפנימי שהותקן בדלת ובכך חייהם היו ניצלים."
התוצאה הטרגית של כשל זה התבררה תוך דקות ספורות, כאשר מחבלי חמאס הגיעו למקום. הקשישים, שנותרו ללא הגנה מחוץ למיגונית הנעולה, נרצחו באכזריות. התביעה טוענת כי אילו המיגונית הייתה פועלת כראוי, המחבלים היו ככל הנראה חולפים על פני המקום מבלי להבחין בקורבנות.
כתב התביעה מפרט שורה של כשלים מערכתיים שלטענת התובעים הובילו לאסון. בין היתר, נטען כי הייתה הזנחה מתמשכת של מערך המיגוניות בשדרות, כולל שימוש לא ראוי במתקנים שהפכו למטרד סביבתי. בנוסף, התביעה מצביעה על כשל בבחירת הגורם המתפעל את המערכת ופיקוח לקוי על פעילותו, וכן על היעדר ביקורות, בדיקות ותרגילים סדירים לוודא את תקינות המערכת. יתרה מזאת, התביעה מעלה טענות חמורות לגבי ניסיונות לכאורה מצד העירייה להעלים ראיות ולטייח את נסיבות האירוע לאחר התרחשותו.
התביעה מבקשת לא רק פיצוי כספי למשפחות קורבנות "מיניבוס הדמים", אלא גם להביא לשינוי מערכתי בטיפול במתקני מיגון עירוניים. עו"ד חרל"פ הוסיף: "אנו מצפים שפסיקת בית המשפט תסייע למנוע מאירוע דומה להישנות, חס וחלילה, בעתיד לבוא".
בין הנרצחים שמשפחותיהם הגישו את התביעה: ביילין זיניאדה, פורמן ליודמילה, פרידמן ולרי, איגור קורצר, נדיז'דה ספריבצ'קוב, שמיאייב בטסיין ברטה, מיכל זרבאילוב וליליה גילר.