זה לא סוד שבתקופות מלחמה, כאשר האירועים הביטחוניים משתלטים על סדר היום, גם הכלכלה סופגת טלטלה – וגורמת למשקיעים להימצא בחוסר וודאות מול שוק תנודתי מאוד. לרוב בזמנים של חוסר בטחון ואי וודאות, אנו נוטים "לקפוא" ולהמעיט בפעולות בשוק ההון או לחילופין לממש את תיק ההשקעות כולו ולהמתין לימים טובים יותר. הבעיה הגדולה היא שהחלטות אלו נשענות בעיקר על תחושות הבטן שלנו. המצב המטלטל בחוץ משפיע עלינו מבפנים, הרגש תופס פיקוד, ואנחנו מוצאים את עצמנו עושים פעולות מהירות ופזיזות שלא תמיד מטיבות איתנו לאורך זמן.
כנסו את קבינט ההשקעה
בעקבות המצב, מוצע לקחת נשימה עמוקה, להבין את הדינמיקה הייחודית של השוק במצבי אי וודאות, להתייעץ עם מומחה, ולקבל החלטה מושכלת התואמת את הצורך האישי של כל אחד מאיתנו.
בתקופה זו, כשהמשקיעים רואים את מדדי המניות ואת אגרות החוב בירידות, הם נוטים להצטרף למגמה – לעיתים גם ללא קשר לפגיעה בפעילות הכלכלית של החברות. חוסר הוודאות גורם למשקיע לאבד את האמון בשוק, ולצמצם משמעותית את החשיפה שלו לני"ע, מה שמעצים את המגמה.
לכתבות נוספות במדור כסף >>
בעקבות המלחמה: המסלול החדש שנפתח להגירה לקנדה עבור ישראלים
מפעל בטורקיה ליבואן ישראלי: לא מוכנים לייצר דגלי ישראל וצה"ל
נמל תעופה מושבת ועשרות אלפים פונו: גם בלבנון משלמים ביוקר על המלחמה
צריך לזכור כי הנטייה "ללכת אחרי העדר" לא בהכרח תואמת את ההעדפות שלנו בתיק ההשקעות (שקרוב לוודאי לא השתנו) ומכירות הנובעות מבהלה עלולות להוביל להפסדים גדולים, למתח ולחרדה. לכן, במרבית המקרים אנו מציעים לא לבצע שינוי בתיק ההשקעות בזמני אי וודאות.
קיימים מספר נתונים כלכליים לבחינה בתקופה זו בישראל: ריבית בנק ישראל עומדת היום על 4.5%, לאחר שבינואר בנק ישראל הפחית את הריבית, והיא צפויה להמשיך לרדת בקצב איטי במהלך השנה. תהליך הורדת הריבית אמור לעודד את הצריכה שלנו כאזרחים באמצעות רכישות של ביגוד, הנעלה, מזון ועוד ובכך להגדיל את הצמיחה במשק הכל כך חשובה, ובנוסף לגרום להחזרת ההשקעות אל שוק ההון.
הוצאות המלחמה הגבוהות באות לידי ביטוי בגירעון המצטבר, יחד עם הוצאות הביטחון המתמשך והחזרת המפונים לבתיהם. הפתרון המוצע בידי הממשלה הוא העלאת מיסים, על מנת ליצור גידול בצד ההכנסות וצמצום בגירעון לאורך זמן.
לאלו המתלבטים בבניית תיק השקעות בעת הזו, חשוב שהתיק יהיה בנוי בצורה התואמת את הצרכים שלכם, ובנוסף חשוב לקחת בחשבון את שיקולי ומטרות ההשקעה בעת ההחלטה.
גיוון תיק ההשקעות
בימים של אש ומלחמה, כשאנחנו מדברים על השקעות בשוק תנודתי ולא יציב, מילת המפתח היא גיוון תיק ההשקעות באמצעות פיזור הסיכונים – בעיקר באמצעות מוצרים פסיביים כדוגמת מדדי מניות ואג"ח או באמצעות מכשירי השקעה המאפשרים פיזור (כמו קרנות נאמנות או קרנות סל) וכן שילוב של השקעות בחו"ל.
רצוי לפזר את סכום ההשקעה בין האפיק הסולידי השקלי (ריבית) והמדדי (אינפלציה). לרוב ההמלצה היא לאזן בין אפיקים אלו. בנוסף, רצוי לשלב חשיפה למניות המגנות על פני זמן מהאינפלציה, ומראות החזרים גבוהים יותר לאורך שנים. עם זאת, יש לזכור שמדובר בכלי בעל תנודתיות גבוהה. כך או כך, צפויים לנו, המשקיעים, אתגרים לא פשוטים – כאשר התנודתיות של השוק תלווה אותנו לאורך השנה.
לסיכום, המלחמה שנכפתה עלינו משפיעה בצורה טבעית גם על הכלכלה ועל שוק ההון, היא מטלטלת אותם ומציגה לרוב מסכים אדומים ומבהילים. חשוב לזכור כי ההיסטוריה מראה שבטווח הארוך התנודתיות הולכת ושוכחת ומגמת העליות נראית יותר ויותר ברורה. מגמה זו אינה מקרית וסביר שתימשך לנוכח העובדה שהעולם ממשיך לצמוח.
*לבנק ו/או ליועץ ההשקעות אין עניין אישי בנושא. המידע המופיע במאמר הינו למטרת אינפורמציה בלבד ואינו מותאם למטרות או לצרכיו האישיים של כל לקוח. אין לראות במידע המוצג בו, ולרבות שימוש ככל שנעשה בדוגמאות של סקטורים / סוגי מוצרים כאלה ואחרים, משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם. אין לפעול על פי המידע ו/או לקבל החלטות השקעה על בסיס המידע בלבד, ועל כל לקוח להפעיל שיקול דעת עצמאי.
מירב רגב היא יועצת פיננסית בבנק הפועלים ומומחית תוכן במרכז לצמיחה פיננסית