אשרת אוזן מזרחי (45) מבאר יעקב היא אם לארבעה ילדים, שמתנדבת בתשע השנים האחרונות בראש השנה ובפסח לגייס סלי מזון עבור משפחות נזקקות מכל רחבי הארץ, ועושה זאת לצד חמש חברות שותפות למיזם שהקימה, "חברות לחיים", על שם קבוצת הוואטסאפ שלהן. אלא שהשנה, על רקע המלחמה ותוצרי הלוואי הכלכליים, מדובר במשימה לא פשוטה. "רשימת המצרכים נעשית בהתאם לתקציב - כשיש תקציב מותרות אנחנו מרשות לעצמנו להכניס חטיפים בסלי המזון, ולא רק מוצרים יבשים לבישול, השנה לא היה את זה. מדי שנה אנחנו מגייסות בין 30-40 אלף שקל, הצלחנו לגייס רק 24 אלף", מספרת אוזן מזרחי.
אוזן מזרחי, אמא לילדים בגילים 3, 5, 8 ו-12, מתוכם אחד על הרצף, מספרת שהחברות בין השותפות צמחה בעקבות הפקת יום הולדת לילד עם צרכים מיוחדים, שאמו חלתה בסרטן לפני כעשור. "פתחתי עבור האם קבוצת גיוס לטובת יום ההולדת, הגיעו מעל ל-200 משפחות, תרמו עוגות, חד"פ, שלושה מפעילים, בהפקה הכרתי כמה חברות והתחלנו לרוץ יחד עם המיזם של סלי מזון לחג", היא מוסיפה.
ההיערכות לחלוקת סלי המזון מתחילה חודש מראש, אז היא וחברותיה מתחילות לגייס תרומות. כשבועיים לפני ערב החג מתבצעת ההזמנה של הסחורה מסופרמרקט שנקרא "הפי מרקט" מבאר יעקב, שלדברי אוזן מזרחי מוכר את המוצרים במחירי עלות כבר תשע שנים ברציפות, ואז המשפחות מקבלות את סלי המזון כשבוע לפני ערב החג; סל מזון בשווי של כ-200 ש"ח כולל מוצרי מזון יבשים בלבד ביניהם אורז, נס קפה, קמח מצות, קטשופ, מיונז, שמן, יין תירוש ועוד. השנה, כאמור, לא היה תקציב מותרות.
אוזן מזרחי מספרת שבסך הכל מדובר בכ-200 משפחות מבאר שבע ועד צפת, אך השנה יקבלו את סלי המזון רק 160 משפחות. "נאלצנו לצמצם בגלל הקושי בגיוס תרומות, הורדנו מהרשימה משפחות ששני ההורים עובדים, ויחידניות שיש להן רק ילד אחד", היא אומרת ומוסיפה כי "זה חריג שחסר, בדרך כלל אנחנו מצליחות להגיע ליעד. גם בקורונה היה קושי, ולצערי עכשיו שוב. בתחילת המלחמה גייסתי תרומות לחיילים בצפון. כמובן שבראש וראשונה צריך לגייס עבור החיילים, אבל גם המשפחות צריכות לשבת עם הילדים לשולחן".
למשפחות הנזקקות מגיעה אוזן מזרחי באמצעות קבוצות שונות וכן מתנדבות במיזם. "אנחנו מגייסות דרך הפצה בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק, גנים בבאר יעקב ובתי ספר בחולון", אומרת אוזן מזרחי. "אני חברה בקבוצות של הורים לילדים מיוחדים, אני שומעת שם על הקושי לסגור את החודש ועל הקושי להתנהל עם ילד בחינוך מיוחד שיש עליו ממילא הרבה הוצאות", היא מוסיפה. "חלק מהחברות שמתנדבות איתי גרות בחולון, אז יש לא מעט משפחות מחולון שהן מכירות, אנחנו עומדות בקשר עם עובדי הרווחה ביישובים השונים, בדרך כלל מדובר באותן משפחות שמקבלות מאיתנו כל חג באופן קבוע סלי מזון".
אוזן מזרחי מוסיפה כי החלום שלה הוא להפוך את המיזם לעמותה, אך בינתיים היא נהנית מעשייה מספקת, ואפילו מגייסת את הקטנטנים במשפחה לטובת העניין. "הילדים שלי הם שותפים פעילים, הקטן בן ה-5 ארז היה איתנו אתמול עד 23:00. אנחנו לא גוף אלא אנשים פרטיים עם יוזמה עצמאית ורצון טוב לתקן את העולם ולהוסיף חיוך למשפחה. זה אתגר חיובי למטרה טובה. כשהמשנעים המתנדבים מוסרים את הסלים למשפחות, אני מקבלת הודעות שמחממות לי את הלב", היא אומרת.