יש לא מעט מדינות בעולם שלא נוכל לדרוך בהן אף פעם. בחלקן לא היינו נוגעים גם עם מקל (היי אפגניסטן), אבל יש כאלה שדווקא לא היינו מתנגדים לבקר בהן. רק לאחרונה, למשל, החליטו באיים המלדיביים לא לאפשר לישראלים לטוס אליהם, זאת בעקבות המלחמה והעמדה שלהם לצד הפלסטינים. אבל גם בלי המלדיביים, או אי אילו מקומות אקזוטיים מוסלמים אחרים – יש מספיק מקומות שמוכנים לקבל אותנו. למעשה, הדרכון הישראלי שיפר את מעמדו במחצית הראשונה של 2024. למרות המלחמה, הוא רושם עלייה במספר המדינות הפתוחות עבורנו – 170 במספר. זאת לעומת סוף 2023, אז היו פתוחות בפנינו 166 מדינות בלבד.
הנתונים על מדד הדרכונים של מדינות העולם נאספים מדי שנה על ידי Henley & Partners, הפירמה הגדולה בעולם לבניית תכניות תושבות או אזרחות מבוססות השקעה, ופורסמו היום (שלישי). הדירוג מבוסס על נתונים בלעדיים ורשמיים של איגוד התחבורה האווירית הבינלאומי IATA, שהנלי ושות' מעבדת לכדי מדד שנתי.
במקום הראשון בעולם במדד הדרכונים נמצא הדרכון הסינגפורי, שקוטף מחדש את התואר עם שיא של 195 יעדים שמאפשרים לאזרחי סינגפור כניסה ללא צורך בוויזה. במקום השני בדירוג ניצבות יחד צרפת, גרמניה, איטליה, יפן וספרד – הדרכון שלהן מעניק גישה ל-192 יעדים ללא צורך בוויזה.
במקום השלישי נמצאות שבע מדינות שונוות שהדרכון שלהן מאפשר גישה ל-191 יעדים: אוסטריה, פינלנד, אירלנד, לוקסמבורג, הולנד, דרום קוריאה ושוודיה. בריטניה ניצבת במקום הרביעי, יחד עם בלגיה, דנמרק, ניו זילנד, נורבגיה ושוויץ, עם גישה ל-190 יעדים ללא צורך בוויזה.
המרוויחה העיקרית ממדינות פתוחות
בעוד שהדרכון הישראלי מתחזק בתום המחצית הראשונה של 2024, למרות האתגרים עימם ישראל מתמודדת (וחשוב לציין שמאז 2014, נוספו 23 מדינות שמאפשרות לישראלים להיכנס ללא ויזה) – דווקא ארה"ב מציגה היחלשות נוספת. המדינה חווה כבר עשור של התדרדרות במעמד הדרכון שלה, וניצבת כעת במקום השמיני בלבד, עם גישה ל-186 יעדים. ב-2014, ארה"ב ובריטניה החזיקו יחד במקום הראשון במדד. אגב, ארה"ב עצמה מאפשרת רק לתושבי 45 מדינות להיכנס אליה ללא צורך בוויזה.
ומי המדינה עם הדרכון הגרוע ביותר? אפגניסטן כמובן, שממשיכה להחזיק בתואר הנכסף ומעניקה לאזרחיה גישה ל-26 מדינות בלבד ללא צורך בוויזה. בחצי השנה האחרונה איבדה אפגניסטן מדינה נוספת, וכעת היא מקבלת את הציון הנמוך ביותר שנרשם בהיסטוריה של המדד.
סין ואוקראינה היו בין עשר המדינות שרשמו את העלייה המשמעותית ביותר בעשור האחרון: מאז 2014, סין קפצה מהמקום ה-83 ל-58 (עם גישה ל-85 יעדים), בעוד שאוקראינה התקדמה מהמקום ה-53 ל-30. אזרחיה יכולים לבקר ב-148 יעדים ללא צורך ויזה. רוסיה, לעומת זאת, ירדה בשישה מקומות בעשר השנים האחרונות, מהמקום 38 ל-44, עם גישה ל-116 יעדים בלבד.
הנפילה הגדולה ביותר בעשור האחרון שייכת לוונצואלה, שצללה ב-17 מקומות ממקום 25 ל-42 במדד. המדינה אמורה לערוך בחירות מכריעות לנשיאות בסוף יולי, שעלולות לשנות את גורלם של יותר משבעה מיליון אזרחי המדינה שברחו מארצם בעשור האחרון על רקע משבר כלכלי ופוליטי עקב התרסקות מחיר הנפט בשילוב עם שחיתות ממשלתית וניהול כושל.
עוד הפתעה מגיעה מכיוון איחוד האמירויות, שנכנסה השנה לראשונה לעשירייה הראשונה במדד הדרכונים, עם מקום תשיעי במדד. מאז פרסום המדד לראשונה ב-2006, היא רשמה זינוק של 152 יעדים, וכיום הדרכון שלה מעניק גישה ל-185 יעדים. "העלייה המטאורית של איחוד האמירויות היא תוצאה של מאמצים רבים שעושה הממשלה שלה, צעדים שמציבים אותם בצמרת העולם העסקי, תוך פיתוח של תיירות והשקעות", מוסר ד"ר יורג סטפן, מנכ"ל הנלי ושות'. "הנתונים שלנו מראים שיש קשר הדוק בין הדירוג של מדינה במדד, לבין שגשוגה וצמיחתה הכלכליים. מדינות בדירוג גבוה יותר, נוטות ליהנות מתמ"ג גבוה לנפש, השקעות זרות ישירות רבות ומיחסי סחר בינלאומיים חזקים יותר".
ומי הענף שהכי מרוויח ממדינות שפותחות את שעריהן לכמה שיותר דרכונים? ענף התעופה כמובן. זה צפוי לרשום הכנסות של כמעט טריליון דולר השנה, כך מעריך מנכ"ל IATA, ווילי וולש.