השאלה "מיהו יהודי?" מסעירה את ישראל משנות החמישים ועד היום. בעוד שהתשובות לכך עלולות להיות נפיצות, שאלה מרכזית שתמיד מעניין לשאול היא "איפה היהודי?". התשובה היא, כמובן, "כמעט בכל מקום". אבל לא כל המקומות מלאים ביהודים באותה המידה. לכם השאלה המתאימה היא בעצם: "כמה יהודים?". כאן התשובות מתחילות להיות מעניינות.
ישראל היא אומנם מדינת היהודים, אבל במקום הראשון, המדינה שבה חיים הכי הרבה יהודים, היא ארה"ב. על פי בדיקה עדכנית של "מוזיאון אנו - מוזיאון העם היהודי" בשיתוף עם mako, בארה"ב חיים כיום כ-7,200,000 יהודים – מאה אלף יותר יהודים מממספר היהודים שחיים בישראל. אם כי בהמשך נסביר למה גם ההערכה הזו יכולה להיות שמרנית.
את המקום השלישי תופסת צרפת, שם חיים על פי ההערכות 450 אלף יהודים. קנדה נמצא במקום הרביעי עם 392 אלף יהודים, ואנגליה סוגרת את החמישייה הפותחת עם 292 אלף יהודים שחיים בשטחה.
אם נתרכז דווקא בחלק התחתון של הטבלה, נגלה נתונים עוד יותר מעניינים. באי טרינידד וטובאגו, על יד ונצואלה, גרים 50 יהודים בלבד. ביבשת אפריקה, במדינות כמו בוטסואנה, מדגסקר, קונגו, נמיביה, ניגריה ומצרים חיים כיום, על פי ההערכות, כ-100 יהודים בכל מדינה. גם במזרח אסיה, בטאיוואן, דרום קוריאה, פיליפינים ואינדונזיה חיים על פי ההערכות כ-100 יהודים בכל מדינה.
הקהילות היהודיות הגדולות ביותר מחוץ לישראל וארה"ב
העבירו את העכבר על שם הקהילה כדי לגלות את גודלה
"צריך לזכור שמדובר באומדן, וזאת משום שאין תשובה מוסכמת על כולם לגבי 'מיהו יהודי', וגם משום שישנם יהודים אשר לא מזדהים בתור יהודים ואין להם שום קשר עם אף מסגרת או ארגון יהודיים", מדגיש חיים גיוזלי, מנהל מאגרי המידע של מוזיאון אנו. "הפער המשמעותי ביותר הוא האוכלוסייה היהודית של ארה"ב, שם ניתן למצוא בנוסף לאלה המחשיבים עצמם שייכים לעם היהודי על פי ההלכה בלבד, אחרים המכללים גם אנשים הנחשבים יהודים לכל דבר על ידי זרמים יהודים לא אורתודוקסים. לא מדובר באנשים 'מקורבים' לעם היהודי – למשל בני או בנות זוג לא יהודים של יהודים, אלא באנשים שהם בני אב יהודי ואם לא יהודייה, אשר ללא גיור לא נחשבים ליהודים על פי ההלכה".
מנגד, מסביר גיוזלי, במפקד האוכלוסייה היהודית בצפון אמריקה יש לקחת בחשבון מספר של בין חצי מיליון ועד מיליון יהודים ישראלים אשר מתגוררים דרך קבע בארה"ב ובקנדה. "ייתכן שלפחות חלק מהם נספרים פעמיים, פעם כאזרחים ישראלים ופעם נוספת כיהודים אמריקאים וקנדים. הקושי קיים גם במקומות נוספים, אבל שם מדובר במספרים קטנים בהרבה" הוא אומר.
רוב הנתונים מתייחסים לשנת 2018, פרט לישראל (2022), ארה"ב (2022), רוסיה (2021), ואוקראינה (2021). "מספר היהודים ברוסיה ובאוקראינה קרוב לוודאי ירד בחודשים האחרונים עקב המלחמה בין שתי המדינות" מעריך גיוזלי. "גם מספר היהודים שנותרו באתיופיה אינו ברור, ייתכן שמדובר ביותר ממה שאנחנו יודעים נכון לעכשיו".
קהילות יהודיות עם בין 20 אלף ל-1,900 חברים
העבירו את העכבר על שם הקהילה כדי לגלות את גודלה
מה לגבי ישראלים שיש להם אזרחות כפולה, או הוציאו בשנים האחרונות דרכונים זרים, למשל אזרחות פורטוגלית?
"האוכלוסייה היהודית של ספרד ושל פורטוגל אינה כוללת יהודים שקיבלו בשנים אחרונות אזרחות של אותן מדינות, אלא רק יהודים אשר מתגוררים בפועל במדינות האלה. זה כמובן נכון גם לגבי מדינות אחרות באיחוד האירופאי".
המדינות שבהן אין כלל יהודים
נושא מעניין נוסף שעולה מהחיפוש אחר קהילות יהודיות ברחבי העולם הוא המדינות שהתרוקנו מיהודים. עיראק, סוריה, תימן, אלג'יריה, סעודיה, לוב, אפגניסטן ופקיסטן הן מדינות שבעבר התקיימו בהן קהילות יהודיות מפוארות, חלקן בנות אלפי שנים.
צמיחתה של הלאומיות הערבית, במקביל להקמתה של מדינת ישראל, הפכו את הקיום היהודי בהן לבלתי אפשרי.
"בארצות הללו יהודים נחשבו כגוף זר, משתף פעלה עם השלטון הקולוניאלי, כגון באלג'יריה, שכמעט כל יהודיה עזבו אותה עם קבלת העצמאות ב-1962, והבודדים שנותרו נאלצו לעזוב בעקבות מלחמת ששת הימים ויום כיפור. במדינות אחרות היהודים גורשו, כמו בלוב בקיץ 1967 כתגובה למלחמת ששת הימים, או מצרים, אשר גירשה כמעט את כל היהודים לאחר מבצע סיני ב-1956", מסביר גיוזלי.
קהילות יהודיות עם בין 1,700 ל-300 חברים
העבירו את העכבר על שם הקהילה כדי לגלות את גודלה
השלטון הדיקטטורי בסוריה, מלחמות האזרחים בלבנון ובתימן היו סיבות נוספות לעזיבת היהודים. בזמן השלטון הבריטי בהודו התקיימו קהילות יהודיות קטנות בשטחים שהפכו בשלב מאוחר יותר לפקיסטן. גם הן עזבו או ברחו בזמן מלחמת האזרחים שפרצה לאחר עזיבת הבריטים.
"בסעודיה התקיימו קהילות יהודיות לפני האיסלאם, אבל בעיר נג'ראן בדרום המדינה, מקום שבעבר נחשב כחלק מתימן, התקיימה קהילה יהודית עד 1934, וכאשר הסעודיים ספחו את האזור והיהודים ברחו אל המושבה הבריטית בעדן, תימן", אומר גיוזלי.
מה המקום הכי בלתי צפוי שאנחנו יודעים שחיים בו יהודים כיום?
"באינדונזיה, המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר, התקיימה בקהילה יהודית משך זמן רב, בעיקר 'בגדאדים', לאחר מכן גם יהודים יוצאי אירופה אשר הגיעו בזמן השלטון הקולוניאלי ההולנדי. גם היום ישנם מספר יהודים בארץ זאת, אבל היהדות אינה מוכרת כאחת הדתות במדינה".
הקהילות היהודיות הקטנות ביותר בעולם
העבירו את העכבר על שם הקהילה כדי לגלות את גודלה
הקהילה היהודית המפתיעה החדשה היא הקהילה המתפתחת בדובאי. אולם ישנם מקומות ברחבי העולם שהצליחו במשך שנים לשמר קהילות יהודיות קטנות. "יש קהילות קטנות באיים הקאריביים, חלקן בנות מאות שנים, או באיים באוקיאנוס השקט, למשל בפולינזיה הצרפתית. גם באנדורה, בהרי הפירנאים בין ספרד לצרפת תוכלו למצוא קהילות יהודיות, וגם בדרום קוריאה, יפן, ניגריה הן דוגמאות של ארצות שבהן מתפתחות קהילות יהודיות".
הקהילות היהודיות העתיקות ביותר
בעוד שבדובאי צומחת קהילה חדשה, ישנן מדינות שבהן יהודים נמצאים כבר אלפי שנים. הקהילה העיראקית הייתה אחת מקהילות היהודיות העתיקות ביותר, עוד מימי גלות בבל, אולם בניה התפזרו, בין אם לישראל ובין אם למדינות אחרות. מנגד, בתוניסיה, מרוקו, יוון, איטליה, תורכיה ומצרים (שבה יש פחות מ-100 יהודים כיום), יכולות להתגאות בשורשים עמוקים מאוד במדינה.
בעוד שלא מעט מהקהילות העתיקות האלה הולכות ומתרוקנות, יש קהילות יהודיות שרק צומחות. הבולטת מכולן היא, באופן לא מפתיע, ישראל. רוב יהודי העולם לא נמצאים בארץ, קובע גיוזלי, אבל רוב הילדים היהודים נמצאים בישראל. מחוץ לגבולות הארץ קנדה היא כיום המדינה שמושכת אליה את המספר הרב ביותר של מהגרים יהודים מרחבי העולם. יהודים רבים מארגנטינה מגיעים למדינה, אבל גם ישראלים לא מעטים.
באילו מדינה חיים היהודים הכי עשירים?
"זה נושא מורכב, כי מן הסתם רמת החיים הכללית במדינה משפיעה גם על החברה היהודית, כאשר בדרך כלל רמת החיים של היהודים גבוהה מהממוצע באותה מדינה", גיוזלי מסתייג. "זה כמובן לא אומר שאין יהודים עניים, כלומר שרמת החיים שלהם נמוכה מהממוצע במדינה. יוצאת דופן אולי היא הנוכחות היהודית במונאקו, מקום שמושך אליו את עשירי העולם, ביניהם גם יהודים עשירים רבים".