בדיקת הסל השנתית: חג החנוכה קרב ובא, ואחד מסמלי החג הוא המאכל הנפוץ, עתיר השומן והסוכר – הסופגנייה, כדור בצק אוורירי ומטוגן במילוי ריבה, שעבר מתיחת פנים בשנים האחרונות והפך לטרנד קולינרי בקרב בתי מאפה וקונדיטוריות. אם הכרנו בעבר את הסופגנייה המסורתית במילוי ריבת תות ומעוטרת באבקת סוכר, כיום אנו חשופים לשפע יצירות, מילויים וציפויים שונים – וכך גם המחירים של אותם המאפים.
עקב כך, צרכני הסופגניות בארץ התחלקו לשלוש קבוצות מרכזיות: הקבוצה הביתית, כלומר אלו שמכינים באופן עצמאי בביתם את הסופגנייה, כשהמצרכים השכיחים לשם כך הם לרוב שמן טיגון, קמח, שמרים, סוכר, אבקת סוכר ומליות בטעמים. הקבוצה השנייה היא של צרכני הסופגניות המסורתיות, במאפיות וברשתות המזון, שרוכשים בממוצע 6 יחידות במחיר מוזל. הקבוצה השלישית היא של צרכני סופגניות הבוטיק – אותן סופגניות פוטוגניות שנמכרות בקונדיטוריות בוטיק.
לפי המכון לחקר הקמעונאות, סופגנייה אחת שוקלת לרוב בין 50 גרם ל-100 גרם, ובעלת ערך קלורי של בין 350 ל-1,000 קלוריות. ולמרות כל השפע וההיצע, הסופגנייה הקלאסית במילוי ריבת תות, היא עדיין הסופגנייה הנמכרת ביותר בישראל, וגם המועדפת. אחריה, נמצאת הקלאסית במילוי ריבת חלב, וכל הסופגניות המצופות שמכילות מילויים שונים – נרכשות בכמויות קטנות יותר. זאת לא רק בגלל פערי המחירים העצומים, אלא גם מתוך מחשבה על תוספת הקלוריות וכמות הסוכר.
אז כמה נשלם ברשתות השיווק ובמאפיות על סל מוצרים להכנת סופגניות בבית, וכמה נשלם על סופגניות מוכנות ליחידה או במבצע כמותי? המכון לחקר הקמעונאות בניהולו של ד"ר חזי גור מזרחי יצא בבדיקה מקיפה, והמסקנה הראשונה שלו היא כזאת: למרות שלא פעם הסופגניות נראות לנו זהות, ישנם הבדלים מהותיים בין המוצרים המוצעים והאיכויות שלהם.
כך למשל, בשנים האחרונות נפוצות ברשתות השיווק סופגניות שהן מטוגנות ומוקפאות, אשר עוברות תהליך הפשרה. לעתים מדובר בסופגניות אפויות, שמיטיבות במעט עם הערך הקלורי שלהן. לצידן, יש גם את הסופגניות המסורתיות, שמטוגנות או נאפות בנקודות המכירה. השוני גורם לא פעם לפערי מחירים בין מוצר למוצר, גם אם הלקוח לא תמיד מודע לכך.
זו רשימת הקניות שנבדקה להכנת סופגניות ביתיות: שמן קנולה (1 ליטר), סוכר לבן (1 ק"ג), קמח לבן (1 ק"ג), קמח תופח מאליו (1 ק"ג), שמרים טריים לאפייה שמרית, אבקת סוכר (100 גרם), אבקת סוכר מיימונס (250 גרם), ריבת חלב מקורית (450 גרם), קרם מובחר השחר (500 גרם), ממרח נוטלה, ממרח לוטוס.
המחיר לסופגנייה קלאסית גדולה, 65-80 גרם במילוי ריבה. מבוסס על מחיר ממוצע נפוץ לתאריך 26.11.2023
מחירי הסופגניות בקונדיטוריות ובמאפיות הפרטיות
לבסוף, בעוד שמחירי הסופגניות ה"מיוחדות" בקונדיטוריות ובמאפיות הקטנות נעים בין 10 ל-20 שקלים, באשר לסופגניות הקלאסיות עם הריבה והסוכר – הפער קטן יותר. סופגנייה גדולה, קלאסית עם ריבה, עלתה במאפה נאמן 5 שקלים, ברולדין 7 שקלים, בבישקוטי 7 שקלים, בפיס אוף קייק 7 שקלים ובמתוקה 7 שקלים.