המלחמה בישראל פגעה בכל שכבות האוכלוסייה, בין אם באופן ישיר או עקיף. המצב הביטחוני הרעוע, חוסר הוודאות שהוא מביא והקושי היומיומי, גורם למעגלי פגיעה רחבים, כמו, למשל, בבעלי העסקים הקטנים, שחוטפים מכות קשות. סקר שערכה לאחרונה חברת הפינטק bizi, המספקת פלטפורמת אשראי דיגיטלי לעסקים קטנים ובינוניים, מגלה שבעלי העסקים נאבקים, ולא ברור לחלקם איך שורדים את המצב הזה.
החברה בדקו את המצב של למעלה מ-100 לקוחות, עסקים פרטיים קטנים, וגילו ש-39 אחוז מבעלי העסקים חווים קושי תזרימי משמעותי מאז פרוץ המלחמה, ו-20 אחוז נוספים מדווחים על קושי במידה בינונית. רק חמישה אחוז מהנשאלים ציינו שהמצב עבורם השתפר.
ואם זה לא מספיק, אז שליש מבעלי העסקים מדווחים שהם נתקלו בקשיים בקבלת אשראי מהבנק מאז תחילת הלחימה. 12 אחוז מהם לא הצליחו לקבל את אשראי כלל, עשרה אחוז דיווחו על קושי במידה מועטה, ו-29 אחוז לא נתקלו ים בקושי משמעותי. 15 מהמשיבים על הסקר לא פנו כלל לבנק בבקשת אשראי.
הנתונים המדאיגים מצביעים על מגמה ברורה ומטרידה: חלקם של העסקים הקטנים והבינוניים בעוגת האשראי העסקי הבנקאי הצטמק ל-29.3 אחוז בלבד נכון לסוף 2023, נתון המשקף קיטון חד של חמישה אחוז לעומת שנתיים קודם לכן. יש למעשה הידרדרות עקבית בזמינות האשראי עבור עסקים קטנים.
דוח עדכני של משרד הכלכלה והתעשייה מציג תמונה עגומה: סך האשראי שהועמד לרשות עסקים אלו על ידי ששת הבנקים המובילים במשק צנח בשנה החולפת בכשישה מיליארד שקל. חמשת הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, מזרחי, דיסקונט והבינלאומי), לעומת זאת, דיווחו על רווח מצרפי של 9.4 מיליארד שקל לפני מס במגזר הפעילות של עסקים קטנים וזעירים.
עבור מה מבקשים בעלי עסקים קטנים אשראי? הצרכים כמובן משתנים בהתאם לעסק. 39 מבעלי העסקים ציינו פערי תזרים, 17% אחוז הצביעו על לחץ תזרימי ו-12 דיווחו על צורך בכרית ביטחון. עשרה אחוז ביקשו אשראי לצורך הרחבת העסק, שבעה אחוז לשם השקעה בציוד או מלאי, וחמישה עבור ייבוא סחורות.
"התוצאות משקפות את המציאות המורכבת עימה מתמודדים בעלי העסקים הקטנים בישראל, כאשר המלחמה מעמיקה את האתגרים התזרימיים והבירוקרטיים הניצבים בפניהם ממילא", אומר סער זכריש, מנכ"ל bizi, ומוסיף כי הנגישות של בעלי עסקים לאשראי בנקאי מוסיפה להצטמק, ועם התמשכות הלחימה, סביר להניח שנתוני הסקר ישקפו מגמה הולכת ומחריפה בחודשים הקרובים. "זה מחדל לאומי. על הבנקים והרגולטורים לזנוח את ההתנגדות ולפעול ביתר שאת לקידום רפורמה שתיישם בנקאות פתוחה שתאפשר לחברות פינטק חדשניות להציע פתרונות אשראי זולים ונוחים יותר. לטובת העסקים הקטנים והמשק בכללותו".