הכנסותיה של שותפות חיפושי הנפט והגז רציו אנרגיות, בהובלת המנכ"ל יגאל לנדאו והיו"ר ליגד רוטלוי, ממשיכות את מגמת העלייה - ואיתה גם הרווחים הגדולים שיזמי השותפות מושכים לכיסם.

השותפות שמחזיקה ב-15% מהזכויות על מאגר הגז לוויתן רשמה ברבעון השני של 2024 קפיצה בהכנסות של יותר מ-17%, ואלה הסתכמו ב-97.7 מיליון דולר. הרווח הנקי קפץ גם הוא ל-46.6 מיליון דולר, גידול של 12%. במחצית הראשונה עלו ההכנסות ב-5% לסכום של 184.8 מיליון דולר והרווח הנקי גדל ב-3.5% והסתכם ב-66.7 מיליון דולר.

כאמור מי שנהנה מהעלייה בהכנסות וברווחים הם יזמי השותפות (השותף הכללי ברציו) - בראשות משפחות לנדאו ורוטלוי. מבדיקת גלובס עולה כי אלה נהנו בארבע וחצי השנים האחרונות מתשלום של "תמלוגי על", הנגזרים מהכנסות השותפות, בהיקף כולל של כמעט 76 מיליון דולר (יותר מרבע מיליארד שקל), מתוכם יותר מ-12 מיליון דולר במחצית הראשונה של שנת 2024.

שיעור התמלוג יעלה

הסכום הזה צפוי לגדול שכן בתחילת השנה הנוכחית, ב-10 בינואר, חל אירוע משמעותי בשותפות: "המועד שבו השותפות החזירה לעצמה את כל השקעותיה והוצאותיה בביצוע חיפושי נפט, לרבות הוצאות קידוחים, פיתוח בארות, הנחת צינורות ומכלי אחסון בשטח הפרוספקט, למעט תמלוג על ששולם עד להחזר הוצאות".

במילים אחרות, ההוצאות על הקמת הפרויקט הוחזרו במלואן. מדובר בנקודת ציון מהותית עבור השותפות שכן המשמעות מבחינתה היא גם הגדלה של שיעור תמלוג העל ליזמים ל-8%. אפקטיבית, בינתיים שיעור תגמול העל עלה ל-7.08%, במקום 5.31% עד כה.

בעלי המניות בשותף הכללי של רציו הם משפחת רוטלוי (34%), משפחת לנדאו (34%), שלומי שוקרון (15%), יורשי צבי צפרירי (8.5%) ואיתן אייזנברג (8.5%). לצד היותו היזם, השותף הכללי ברציו מחזיק בכ-9% מיחידות ההשתתפות שלה בשווי שוק של 278 מיליון שקל. חברת לאנדלן שבבעלות משפחות לנדאו ורוטלוי מחזיקה בנפרד בכ-11.6% נוספים מיחידות ההשתתפות של רציו, בשווי שוק נוכחי של 364 מיליון שקל.

בנוסף לתמלוגים העצומים שהם מקבלים, החל מאפריל 2021 משלמת רציו לשותף הכללי (כלומר למשפחות לנדאו ורוטלוי) דמי ניהול בסך 95 אלף דולר בחודש (לפני מע"מ), בגין העמדת שירותי ניהול, ייעוץ, פיתוח עסקי, ייעוץ וליווי בתחומי מימון, אסטרטגיה, שיתופי פעולה, ניהול משברים ושירותים אחרים, שניתנים בידי נושאי משרה בשותף הכללי. כל יתר הוצאות ניהול השותפות והשותף הכללי יחולו על השותפות. במחצית הראשונה של השנה שילמה רציו למנהליה 570 אלף דולר. עוד הוצאה של השותפות היא שכר דירקטורים והוצאות נלוות בהיקף של 212 אלף דולר.

מחיר הגז הממוצע עלה

מאגר הגז לוויתן, הגדול בישראל, נמצא בים התיכון, כ-120 קילומטר מערבית לחיפה וההפקה ממנו החלה בראשית 2020. הסיבה העיקרית לגידול בתוצאות של רציו היא עלייה של 14% בכמויות הגז שנמכרו למצרים השכנה, אשר קונה את הגז במחירים גבוהים יותר מאשר בישראל.

כך, למרות ירידה של שליש באותו הזמן בכמויות הנמכרות בישראל, המחיר הממוצע ל"יחידת חום" (שלפיה נמכר הגז) עלה ב-1.7% במחצית הראשונה השנה ל-6.23 דולרים, ואיתו כאמור גם הכנסות השותפות, שמכרה במחצית כמות של 5.41 BCM (מיליארד מטר מעוקב), עלייה של 1.5% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

סיבה נוספת שתמכה בעלייה בהכנסות היא שהשותפות רושמת הכנסות מהזרמת הקונדנסט ממאגר לוויתן לחברת בית זיקוק אשדוד. קונדנסט הוא גז טבעי מעובה, המהווה תוצר לוואי של הפקת הגז הטבעי, ומשמש לייצור בנזין.

מי שעוד נהנית מאוד מהגידול בהכנסותיה של רציו היא מדינת ישראל, שנהנתה מתמלוגים של 133 מיליון דולר בין השנים 2020-2023. בתחילת הדרך שילמה רציו למדינה מקדמות על חשבון תמלוגי המדינה בגין ההכנסות מפרויקט לוויתן, בשיעור של 11.26%, אך השיעור ירד מעט והשנה כבר מדובר על 11.06%. בשותפות אגב מקווים להמשיך ולהוריד את התמלוגים למדינה לשיעור של 10.5% בשנת 2024.

154% תשואה ב-3 שנים

שותפות רציו אנרגיות נסחרת בבורסה בת"א לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל. יחידת ההשתתפות שלה לא סיפקה תשואה למשקיעים בשנה האחרונה ואף ירדה קלות, אך בסיכום שלוש השנים האחרונות זינקה ב-154%.

לאחרונה קיבלו שותפויות לוויתן אישור מהממונה על הנפט במשרד האנרגיה אינדיקציה לפיה יוכלו בעתיד להרחיב משמעותית את היקף ההפקה מכ-12 BCM (מיליארד ממ"ק) ל-21 BCM. אמנם טרם מדובר על היתר יצוא, אלא על "תשובה להליך בדיקה שנעשה על בסיס הנתונים הקיימים כיום בידי הגורמים הרלוונטיים במשרד האנרגיה והתשתיות".

כיום מותר לשותפויות לייצא לכל היותר 107 BCM וההיתר, לכשיינתן, יאפשר להן לייצא עוד 118 BCM. בעקבות כך קיבלו השותפות בלוויתן החלטה בסוף חודש יולי להגדיל את תקציב ההיערכות לביצוע תכנון הנדסי מפורט להרחבת מערך ההפקה של לוויתן. לצורך כך אישרו השותפויות תקציב נוסף של 429 מיליון דולר, מתוכו תשלם רציו 64.5 מיליון דולר.

ה"פיל הגדול" שבחדר המאיים כעת על שותפויות הגז הוא המצב הביטחוני המתוח באזור, והחשש שחיזבאללה או איראן ינסו לפגוע במאגרי הגז של ישראל. בדוחות של רציו אנרגיות למחצית הראשונה של השנה, השותפות ממשיכה לציין את הסכנה בעקבות המלחמה ואף מציינת את ה"תקיפה הישירה" של מתקפת הטילים מאיראן בחודש אפריל. השותפות גם מציינת כי נכון להיום נדמה כי "ניכרת הסלמה משמעותית במצב המלחמה מול איראן ומול ארגון הטרור חיזבאללה. על רקע הימשכות המלחמה והסיכון שיתממש תרחיש של הסלמה משמעותית נוספת או מלחמה בחזיתות כאמור, עלולה להיות לכך השפעה שלילית מהותית על השותפות, עסקיה ונכסיה".

נזכיר כי לצד רציו שיש לה כאמור 15% מהזכויות, המחזיקות במאגר לוויתן הן שותפות ניו-מד אנרג'י, החברה הבת של קבוצת דלק של יצחק תשובה, המחזיקה ב-45.3% מהזכויות במאגר הגז, לצידה ענקית האנרגיה שברון שמחזיקה בכמעט 40%.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס